Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Να κληθεί στη Βουλή ο διοικητής της ΕΥΠ

Απαντήσεις για τις καταγγελίες περί παρακολουθήσεων ζητά από τον Παναγιώτη Κοντολέοντα η αξιωματική αντιπολίτευση. Τι είχε καταγγείλει για τον διορισμό του ο Αλέξης Τσίπρας τον Αύγουστο του 2019

Να κληθεί άμεσα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» σχετικά με παρακολουθήσεις πολιτών το οποίο μάλιστα επιβεβαιώθηκε σήμερα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου. Η υπόθεση αυτή επαναφέρει στο προσκήνιο και τις έντονες καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσωπικά το Αλέξη Τσίπρα όταν τον Αύγουστου του 2019 είχε εγκριθεί με ειδική τροπολογία στη Βουλή η τοποθέτηση του Π.Κοντολέοντα ως επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για κλήση του διοικητή της ΕΥΠ διατυπώθηκε με επιστολή προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Θανάση Μπούρα από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν. Δηλαδή τους Γιώργο Κατρούγκαλο, Νίκο Βούτση, Σπύρο Λάππα, Θεόφιλο Ξανθόπουλο και Παύλο Πολλάκη. Μεταξύ άλλων στην επιστολή τους τονίζουν πως όπως προκύπτει από δημοσιεύματα «η ΕΥΠ παρακολουθεί απλούς πολίτες και ενημερώνει για τις κινήσεις τους τον ίδιο τον πρωθυπουργό». Για τον λόγο αυτό σημειώνουν «ο διοικητής της ΕΥΠ θα πρέπει να εξηγήσει γιατί δημόσιοι υπάλληλοι, δικηγόροι και δημοσιογράφοι έχουν μπει στο στόχαστρο της υπηρεσίας του, γιατί ζητά την καταγραφή του ιδεολογικού υποβάθρου και προσωπικών στοιχείων διαμαρτυρομένων πολιτών, γιατί πρέπει να παρακολουθείται όποιος υπερασπίζεται τα δικαιώματα των μεταναστών και ποια απειλή για τη δημόσια ασφάλεια αποτελεί ένα 12χρονο προσφυγόπουλο που έφτιαξε σκίτσο που δημοσιεύτηκε».

Θυμίζουμε ότι ο Παναγιώτης Κοντολέων είχε διοριστεί στην θέση του διοικητή της ΕΥΠ τον Αύγουστο του 2019 με ειδική ρύθμιση που προβλέπονταν στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος το πρώτο νομοσχέδιο δηλαδή που ψηφίστηκε μετά την ανάδειξη της σημερινής κυβερνησης. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε τότε μιλήσε για τον «εκλεκτό του κ. Μητσοτάκη, τον κ. Κοντολέοντα, ο οποίος, αφού δεν διαθέτει πτυχίο και άρα δεν κάλυπτε τα προσόντα που έθετε ο νόμος για να γίνει Διοικητής, τόσο το χειρότερο για το νόμο».


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε επισημάνει πως «η κυβέρνηση με την τροπολογία αυτή αναβιώνει τις πιο σκοτεινές εποχές και πρακτικές του κράτους της Δεξιάς και μετατρέπει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ξανά σε ΚΥΠ». Μάλιστα είχε αναφερθεί και σε λεπτομέρειες της διάταξης λέγοντας πως «δίνει στον νέο Διοικητή ανεξέλεγκτες αρμοδιότητες να τοποθετεί «συνδέσμους» της, χωρίς καμία ανακοίνωση σε όποια δημόσια υπηρεσία επιθυμεί, υιοθετώντας καθεστωτικές πρακτικές που παραπέμπουν σε νοσηρές εποχές του παρελθόντος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου