Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021

Κοινωνικό μέρισμα: Η πρώτη πληρωμή και όλες οι καταβολές Δεκεμβρίου

Μια σειρά πληρωμών στις συντάξεις φέρνει ο τελευταίος μήνας του 2021, καθώς εκτός από την τακτική καταβολή των αποδοχών Ιανουαρίου που θα γίνει νωρίτερα λόγω εορτών, δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι με 30 έτη ασφάλισης και άνω θα πληρωθούν χρωστούμενα αναδρομικά και αυξήσεις από τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση, ενώ άλλοι 850.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα πάρουν το κοινωνικό μέρισμα των 250 ευρώ.


Τα 250 ευρώ από το κοινωνικό μέρισμα περιμένουν οι συνταξιούχοι και όπως φαίνεται οι πρώτες πληρωμές θα γίνουν πριν από τα Χριστούγεννα. Τουλάχιστον αυτός είναι ο στόχος για τους συνταξιούχους. Σε κάθε περίπτωση για το κοινωνικό μέρισμα παίζει ιδιαίτερο ρόλο το φολογητέο εισόδημα, αλλά και τι θα δείξει η τελική διασταύρωση του ΑΦΜ με τον ΑΜΚΑ.

Στην συνέχεια η ΑΑΔΕ στέλνει το αρχείο των δικαιούχων στον e-ΕΦΚΑ ο οποίος θα καταβάλλει άμεσα την οικονομική ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η ΑΑΔΕ αναμένεται να στείλει στον e-ΕΦΚΑ το αρχείο των δικαιούχων την επόμενη εβδομάδα.

Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται ανά δικαιούχο που πληροί τα κριτήρια στο ποσό των 250 ευρώ, προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος του φορολογούμενου, σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020. Στις 15 Δεκεμβρίου 2021 θα καταβληθεί η προσαύξηση της εισοδηματικής ενίσχυσης των ωφελούμενων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος(ΕΕΕ) σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΑ, ως κοινωνικό μέρισμα σε δικαιούχους του πρώην ΚΕΑ, χαμηλοσυνταξιούχους και δικαούχους του επιδόματος ΑμεΑ από τον ΟΠΕΚΑ.


Κοινωνικό μέρισμα θα πάρουν και οι υγειονομικοί. Όπως ορίζει η τροπολογία η εν λόγω οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται με τη μισθοδοσία μηνός Δεκεμβρίου 2021, στο ακέραιο, εφόσον οι κατά τα ανωτέρω δικαιούχοι έχουν μισθοδοτηθεί καθ’ όλο το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουάριου 2021 μέχρι και την 30η Νοεμβρίου 2021 και ισούται με το ήμισυ του καταβαλλομένου μηνιαίου βασικού μισθού των δικαιούχων για το προαναφερόμενο διάστημα. Σε αντίθετη περίπτωση καταβάλλεται τμήμα αυτής, ανάλογο προς το χρονικό διάστημα της μισθοδοσίας των δικαιούχων.

Στις περιπτώσεις, κατά τις έχει καταβληθεί μισθός για χρονικό διάστημα μικρότερο καταβάλλεται τμήμα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ανάλογο προς αυτό που αντιστοιχεί χρονικό διάστημα μισθοδοσίας του δικαιούχου.


Η προτεινόμενη διάταξη κρίνεται αναγκαία εν είδει αποζημίωσης του ιατρικού και λοιπού προσωπικού νοσοκομείων και φορέων του Υπουργείου Υγείας, οι οποίοι πρωτίστως κλήθηκαν να διαχειριστούν και εξακολουθούν να διαχειρίζονται την τεράστια πίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την πανδημία του κορoνοϊού COVID-19, θέτοντας τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους σε κίνδυνο για την προάσπιση της δημόσιας υγείας.
Πότε πληρώνονται οι συντάξεις

Μια σειρά πληρωμών στις συντάξεις φέρνει ο τελευταίος μήνας του 2021, καθώς εκτός από την τακτική καταβολή των αποδοχών Ιανουαρίου που θα γίνει νωρίτερα λόγω εορτών, δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι με 30 έτη ασφάλισης και άνω θα πληρωθούν χρωστούμενα αναδρομικά και αυξήσεις από τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση, ενώ άλλοι 850.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα πάρουν το «Δώρο» των 250 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, στις 20 με 23 Δεκεμβρίου θα πληρωθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του Ιανουαρίου 2022.

Μετά τα Χριστούγεννα, 27 με 31 Δεκεμβρίου θα πληρωθούν τα χρωστούμενα αναδρομικά από τον επανυπολογισμό συντάξεων σε περίπου 17.000 συνταξιούχους οι οποίοι αποχώρησαν μετά το 2016 με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης, χωρίς όμως να έχουν πάρει μέχρι τώρα την επιπλέον διαφορά στις συντάξεις τους με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου