Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

«Αναστενάζει» το ΕΣΥ: Σε καραντίνα πάνω από 2.000 υγειονομικοί θετικοί στον κορονοϊό και 7.000 σε αναστολή

Στα όρια τους βρίσκονται οι μονάδες υγείας του ΕΣΥ. Τη στιγμή που τα κρούσματα στη χώρα μας έχουν ξεπεράσει το προηγούμενο 24ωρο τα 50.100 η μετάλλαξη Όμικρον «σαρώνει» και πάνω από 2.000 υγειονομική βρίσκεται σε καραντίνα καθώς έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό.


Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής» και όπως ανέφερε στην εφημερίδα ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, Παναγιώτης Στάθης, αυτή τη στιγμή το ποσοστό των απουσιών ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού λόγω COVID-19 κυμαίνεται από 1,4% έως 2,2% στο σύνολο των εργαζομένων ανά μονάδα.

«Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο οξύ όσο φαίνεται», επισημαίνει ο κ. Στάθης. «Βλέπουμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση και εάν χρειαστεί θα γίνουν αναδιπλώσεις εσωτερικές των μονάδων, με μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ τμημάτων ή και αναστολή χειρουργείων. Στο τέταρτο κύμα στα νοσοκομεία της Αθήνας δεν χρειάστηκε να ανασταλούν τακτικά χειρουργεία και εκτιμώ ότι δεν θα χρειαστεί να γίνει τώρα», λέει ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ.

«Οι νέες οδηγίες που ισχύουν εδώ και λίγες ημέρες σχετικά με την καραντίνα του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού δίνουν μεγαλύτερη ευελιξία για την αντιμετώπιση και αυτού του προβλήματος. Σύμφωνα με αυτές, ο χρόνος καραντίνας για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό με COVID-19 είναι πλέον πέντε ημέρες και η επιστροφή στην εργασία γίνεται ακόμα και χωρίς αρνητικό τεστ, εάν είναι ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτώματα. Επιπλέον δεν απαιτείται καραντίνα για ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που έχει απλώς εκτεθεί στον ιό (επαφή κρούσματος)» επισημαίνει.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 2.000 υγειονομικοί απουσιάζουν από τα νοσοκομεία λόγω νόσησης από τον κορονοϊό, εκ των οποίων περίπου 520 είναι από τα νοσοκομεία της Αττικής (πλην του Πειραιά). Παράλληλα απουσιάζουν 7.000 άτομα λόγω αναστολής εργασίας και 2.000 που συνταξιοδοτήθηκαν στο τέλος του 2021.

«Δύο νοσοκομεία της Αττικής έχουν περισσότερα κρούσματα από τον Ευαγγελισμό στους εργαζόμενους» ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.
Διαφωνεί με τις 5 ημέρες καραντίνας η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας

«Την ώρα που τα νοσοκομεία είναι αποδεκατισμένα από προσωπικό και η ενδονοσοκομειακή διασπορά αυξάνεται, την ώρα που μεγάλοι εργασιακοί χώροι μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης λόγω της έλλειψης ουσιαστικών μέτρων, η κυβέρνηση αντί για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μέτρα προστασίας μειώνει την καραντίνα των υγειονομικών» υπογραμμίζει σε σχετική της ανακοίνωση η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει την όπως τονίζει «αντιεπιστημονική, αντεργατική, και επικίνδυνη οδηγία από υπουργείο Υγείας και ΕΟΔΥ για αυτόματη επάνοδο στην εργασία εργαζόμενων θετικών στον ιό SARS-CoV2 μετά από μόνο πέντε μέρες».

«Η οδηγία αυτή δεν βασίζεται σε κανένα απολύτως επιστημονικό δεδομένο και εκδόθηκε με κριτήριο ”τις αντοχές της οικονομίας” και με μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κράτους, της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας» επισημαίνει.

«Χαρακτηριστικό είναι ότι το CDC (ΗΠΑ) από 4/1/22 αναθεωρεί τις δικές του οδηγίες και τώρα συνιστά απαραίτητα αρνητικό τεστ για την επιστροφή στην εργασία των ασυμπτωματικών εργαζόμενων μετά το 5νθήμερο.
Απαιτούμε άμεσα την απόσυρση της απαράδεκτης οδηγίας Υπουργείου Υγείας – ΕΟΔΥ, γιατί προέχουν οι ζωές των εργαζόμενων και η δημόσια υγεία» προσθέτει η σχετική ανακοίνωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου