Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

Γράφει ο Βασίλης Σκουρής : Από το 2009 η έναρξη των θητειών για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Οι απαντήσεις στα επτά ερωτήματα για τις προτάσεις Τσίπρα ενόψει του Συνεδρίου-Οι καινοτομίες του Καταστατικού, όπως παρουσιάστηκαν στο Πολιτικό Συμβούλιο


Το ρεπορτάζ συνεχίζεται και η στήλη έχει απαντήσεις για τα επτά ερωτήματα που έθεσε σε αμέσως προηγούμενο δημοσίευμά της:

ΑΠΟ ΤΟ 2009 Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΘΗΤΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ: Η έναρξη του χρόνου των θητειών ισχύει αναδρομικά για όλους και όχι από το 2013. 

Όσοι δηλαδή εξελέγησαν το 2009 και έχουν συνεχόμενα 12 χρόνια, εφόσον εγκριθεί η πρόταση Τσίπρα, δεν έχουν δικαίωμα να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα. Όσοι εξελέγησαν το 2012 μπορεί να είναι εκ νέου υποψήφιοι, καθώς –ακόμα και αν οι εκλογές γίνουν το 2013- θα έχουν συμπληρώσει 11 και όχι 12 χρόνια. 

Ο Νίκος Βούτσης, για παράδειγμα, που δεν ήταν βουλευτής το 2012 έχει δικαίωμα μιας ακόμα υποψηφιότητας. Ο περιορισμός δεν ισχύει για τον πρόεδρο και η Κεντρική Επιτροπή δικαιούται να αποφασίσει ότι εξαιρεί κάποιο ή κάποια στελέχη, εφόσον το κρίνει.

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ:
Στην τελική πρόταση Καταστατικού υπάρχουν δυο εκδοχές για τη θέσπιση Εθνικού Συμβουλίου. Όσοι από τους βουλευτές δεν έχουν εκλεγεί, μαζί με άλλους αιρετούς, συγκροτούν ένα μεγάλο σώμα που συγκαλείται μια φορά το χρόνο.


ΠΛΑΦΟΝ 30% ΓΙΑ «ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ» ΣΤΗΝ ΚΠΕ:
Υπάρχει πρόβλεψη για πλαφόν 30% για τη συμμετοχή αξιωματούχων (υπουργούς, βουλευτές, δημάρχους κοκ) στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, ώστε να μην εκπροσωπηθούν επαρκώς και τα μη επώνυμα στελέχη. Στο Πολιτικό Συμβούλιο, επίσης, ουδείς έθεσε θέμα για την ποσόστωση που είχε αποφασιστεί για τους «πασοκογενείς».
Τι αναφέρει το τελικό Σχέδιο Καταστατικού

Οι καινοτομίες του νέου Καταστατικού του κόμματος, όπως αυτό παρουσιάστηκε από την αρμόδια Επιτροπή στο Πολιτικό Συμβούλιο, ενώ ακολούθησαν οι τροπολογίες του Αλέξη Τσίπρα για σαρωτικές αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ:

3. Οι καινοτομίες του νέου καταστατικού


Ακολουθώντας την παραπάνω λογική, το καταστατικό εισάγει, όπως προαναφέρθηκε, αρκετές αλλαγές και καινοτομίες, οι οποίες θεωρούμε ότι εμπεδώνουν και ενισχύουν τη δημοκρατία μέσα στο κόμμα, τη σχέση του και τη σύνδεσή του με την κοινωνία, την ουσιαστική αποφασιστική συμμετοχή των μελών του στη διαμόρφωση της πολιτικής του, ενώ παράλληλα ενισχύουν την αποτελεσματική λειτουργία του, μέσα από θεσμούς και διαδικασίες συντονισμού και ώσμωσης των επιμέρους «προσώπων» του κόμματος, μέσα από ενίσχυση της λογοδοσίας, της ανανέωσης, της αξιοποίησης του συνόλου του δυναμικού του κόμματος, αλλά και των φίλων του, και φυσικά μέσα από την εμπέδωση της δεσμευτικότητας του καταστατικού.

Στο πλαίσιο αυτό, μερικές από τις σημαντικότερες κατά τη γνώμη μας καταστατικές καινοτομίες που εισάγονται είναι και οι ακόλουθες:

Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γίνονται κυρίαρχα και ισότιμα, με μια σειρά από νέα δικαιώματα που θα τους επιτρέπουν να ασκούν αποτελεσματικά και αποφασιστικά το ρόλο τους, αλλά και μέσα από μια νέα πολυδιάστατη αντίληψη γύρω από την πολιτική δράση και την κομματική συμμετοχή.

Εκτός των ήδη παραδοσιακά υφιστάμενων δικαιωμάτων των μελών, προστίθεται και μία σειρά νέων, μεταξύ των οποίων και το δικαίωμα διαμόρφωσης οριζόντιων δικτυώσεων, το δικαίωμα στην πολιτική εκπαίδευση και στην πρόσβαση σε εργαλεία αναγκαία για την επιτέλεση του πολιτικού τους ρόλου, ο σεβασμός στην προσωπικότητα των μελών και η προστασία τους απέναντι σε κάθε είδους διάκριση ή κακοποιητικό λόγο ή πράξη.

Θεσπίζονται συγκεκριμένα και υποχρεωτικά μέτρα για τη μεγαλύτερη συμπερίληψη και τη διευκόλυνση της συμμετοχής όλων των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην καθημερινή κομματική λειτουργία, ανεξάρτητα από αναπηρία, υγεία, ηλικία, οικογενειακή κατάσταση.

Αναγνωρίζονται ρητά οι διαφορετικές μορφές που μπορεί να περιλαμβάνει σήμερα η πολιτική και κοινωνική δράση και προβλέπεται ρητά η υποχρέωση των Οργανώσεων Μελών να διαμορφώνουν τον σχεδιασμό και τη δράση τους κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να αξιοποιείται και να αναδεικνύεται όλο το φάσμα των ενδιαφερόντων και δεξιοτήτων των μελών του κόμματος, τόσο παράλληλα όσο και μέσα από τη συμμετοχή τους σε αυτό.

Οι φίλες και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποκτούν λόγο και ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής του κόμματος, συμμετέχουν και συνδιαμορφώνουν.

Οι φίλοι και οι φίλες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εντάσσονται, εφ’ όσον το επιθυμούν, σε ειδικό Μητρώο χωρίς άλλες διατυπώσεις και αποκτούν μια σειρά από νέα δικαιώματα και δυνατότητες.

Σε αυτές περιλαμβάνεται η συμμετοχή τους, υπό προϋποθέσεις, σε εσωκομματικές διαβουλεύσεις, εθνικά και περιφερειακά δημοψηφίσματα, καθώς και προκριματικές εκλογές για την επιλογή υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για συγκεκριμένα δημόσια αξιώματα.

Ενισχύεται ουσιαστικά η περιφερειακή διάσταση της πολιτικής του κόμματος, χωρίς να αποδιαρθρώνεται η νομαρχιακή δομή που εξακολουθεί να αποτελεί τον πυρήνα της οργάνωσης και του κόμματος και πολλών πλευρών της κοινωνικής ζωής στη χώρα.

Αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο των περιφερειών στον δημοκρατικό αναπτυξιακό σχεδιασμό, καθιερώνεται το Ετήσιο Προγραμματικό Forum ανά περιφέρεια, όπου τα μέλη, οι φίλοι/ες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και ευρύτερα η κοινωνία θα έχουν την ευκαιρία να καταθέτουν τις απόψεις τους και να συμβάλλουν στη διαμόρφωση του προγράμματος και των προτάσεων του κόμματος μέσα από μια πραγματική «από τα κάτω» διαδικασία, αφού το Περιφερειακό Προγραμματικό Forum θα είναι ένας διαβουλευτικός θεσμός ανοιχτός και κυρίως σταθερός, αφού θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, συμβάλλοντας στη σταθερή επαφή του κόμματος με τους φίλους/τις φίλες και την τοπική κοινωνία ανά περιφέρεια και στην διαρκή αλληλοτροφοδότηση και αποσαφήνιση των βασικών προγραμματικών επιλογών για κάθε περιοχή.

Προβλέπεται απευθείας εκπροσώπηση των μελών ανά Περιφέρεια τόσο στις Περιφερειακές Συντονιστικές Επιτροπές, όσο και στο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος.

Παράλληλα προς τις πανελλαδικές διαδικασίες, προβλέπεται η δυνατότητα πραγματοποίησης διαβουλεύσεων και δημοψηφισμάτων και σε περιφερειακό επίπεδο, για αντίστοιχα θέματα.

Διαμορφώνεται ένα κόμμα σύγχρονο που όχι απλά αξιοποιεί ψηφιακά εργαλεία, αλλά παρεμβαίνει στην ψηφιακή δημόσια σφαίρα.

Στο πλαίσιο της πολλαπλότητας της πολιτικής και κοινωνικής δράσης περιλαμβάνεται ρητά ο ψηφιακός ακτιβισμός και αναδεικνύεται η σημασία της παρέμβασης του κόμματος και των μελών του και στην ψηφιακή δημόσια σφαίρα.

Θεσπίζεται σε όλα τα επίπεδα του κόμματος η δυνατότητα ψηφιακής ή υβριδικής λειτουργίας των οργάνων, εκτός της δια ζώσης που παραμένει φυσικά ο κανόνας.

Αναγνωρίζεται θεσμικά η ψηφιακή πλατφόρμα του κόμματος και αναβαθμίζεται ο ρόλος της ως εργαλείου όχι απλώς ενημέρωσης, αλλά και διαβούλευσης και ψηφοφορίας.

Ενισχύεται η αποτελεσματικότητα και η διαφάνεια στη λειτουργία του κόμματος.

Εισάγονται διαδικασίες συντονισμού, ενημέρωσης και λογοδοσίας μεταξύ όλων των εκφάνσεων του κόμματος – είτε πρόκειται για τα κεντρικά όργανα, είτε για τις οργανώσεις επί του πεδίου, είτε για την παρουσία του κόμματος σε ευρωπαϊκούς, εθνικούς και περιφερειακούς/τοπικούς δημόσιους θεσμούς – και αποσαφηνίζονται οι ρόλοι κάθε επιπέδου και οργάνου.

Δημιουργείται ένα Εθνικό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή όλων των «προσώπων» του κόμματος (μέλη της ΚΕ, αντιπρόσωποι εκλεγμένοι απευθείας από τα μέλη ανά Περιφέρεια, βουλευτές/τριες, κυβερνητικά στελέχη, αυτοδιοικητικά και συνδικαλιστικά στελέχη, νεολαία), για τη συζήτηση και την ώσμωση επί των μεγάλων θεμάτων που απασχολούν την πολιτική του κόμματος.

Διαμορφώνονται νέα ή αναβαθμίζονται ήδη υπάρχοντα όργανα συντονιστικού χαρακτήρα, όπως οι Περιφερειακές Συντονιστικές Επιτροπές, οι Δημοτικές Συντονιστικές Επιτροπές, το Οργανωτικό Γραφείο και το Εκτελεστικό Γραφείο.

Αναμορφώνεται ο θεσμός των Τμημάτων, ώστε παράλληλα προς το ρόλο της οριζόντιας δικτύωσης και της συμμετοχής των μελών να γίνουν πιο αποτελεσματικά στη συγκροτημένη παραγωγή πολιτικών και προγραμματικών επεξεργασιών προς χρήση του κόμματος στους επιμέρους τομείς.

Ενισχύονται τα δημοκρατικά χαρακτηριστικά της εσωκομματικής ζωής, είτε με τη διαμόρφωση νέων είτε με τη βελτίωση και την αναβάθμιση υφιστάμενων θεσμών και διαδικασιών, συνδυάζοντας την αντιπροσώπευση σε πολλά επίπεδα με «από τα κάτω» αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και οριζόντιες πρακτικές δικτύωσης.

Εκτός της «κάθετης» οργανωτικής δομής, τα μέλη εκλέγουν αντιπροσώπους τους και σε άλλα σώματα πέραν των συνεδρίων (Δημοτικές και Περιφερειακές Συντονιστικές Επιτροπές, Εθνικό Συμβούλιο), ενισχύοντας έτσι την απευθείας εκπροσώπηση και παρέμβασή τους σε δημοτικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Διαμορφώνεται ένα αναλυτικό θεσμικό πλαίσιο για τις διαβουλεύσεις εντός του κόμματος, οι οποίες πλέον μπορεί να γίνονται είτε μέσω δομημένων συζητήσεων στις ΟΜ είτε διαδικτυακά στη βάση κειμένων προς σχολιασμό, τόσο σε εθνικό, όσο και σε περιφερειακό και νομαρχιακό επίπεδο.

Εκτός των πανελλαδικών, προβλέπονται και περιφερειακά εσωκομματικά δημοψηφίσματα. Στα δημοψηφίσματα δίνεται πλέον η δυνατότητα να συμμετέχουν και οι φίλοι και φίλες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Εισάγονται ή ενισχύονται υφιστάμενες ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν την αναβαθμισμένη παρέμβαση του κόμματος στους δημοκρατικούς θεσμούς πολιτικής και κοινωνικής εκπροσώπησης και στα κινήματα, αλλά και την ανεξαρτησία του από το κράτος

Αναμορφώνονται οι διαδικασίες και τα όργανα που λαμβάνουν όλες τις κρίσιμες αποφάσεις για τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε εκλογές και στη διακυβέρνηση της χώρας.

Προβλέπεται η επιλογή των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για δημόσια αξιώματα με μεγαλύτερη διαφάνεια και, κυρίως, με συμμετοχή των μελών και σε αρκετές περιπτώσεις των φίλων του. Ειδικότερα, προβλέπεται η διεξαγωγή προκριματικής εκλογής στις περιπτώσεις κατάρτισης των συνδυασμών υποψηφίων για της βουλευτικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές, εφ’ όσον διεξάγονται με το σύστημα της «κλειστής λίστας», αλλά και δυνητικά για την επιλογή των υποψηφίων περιφερειαρχών και δημάρχων.

Εισάγονται – σε συμφωνία προς την πρόταση που είχε καταθέσει το κόμμα μας και στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης – όρια στις διαδοχικές θητείες που μπορεί να έχει κάποιος τόσο σε δημόσια αξιώματα (βουλή, ευρωκοινοβούλιο), όσο και στα κεντρικά όργανα του κόμματος (ΚΕ, ΠΓ).

Καθιερώνεται ένα ανώτατο «πλαφόν» ως προς το ποσοστό των προερχόμενων από τους κρατικούς θεσμούς (κυβέρνηση, διοίκηση, βουλή και ευρωβουλή) στελεχών που θα μετέχουν στα μεσαία και ανώτατα όργανα του κόμματος (ΝΕ, Συντονιστικά ΝΕ, ΚΕ, ΠΓ), ώστε το κόμμα να μην απορροφάται από το κράτος, τόσο πρακτικά, όσο και πολιτικά, και να αξιοποιούνται όσο γίνεται περισσότερα μέλη και στελέχη του.

Γίνονται αποφασιστικά βήματα για την ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση των φεμινιστικών και συμπεριληπτικών χαρακτηριστικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Καθιερώνεται σε όλα τα επίπεδα, σώματα και όργανα του κόμματος, αλλά και στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων του για δημόσια αξιώματα η πλήρης ισότητα (ισάριθμη αντιπροσώπευση) των φύλων.

Θεσμοθετείται η Συνέλευση Γυναικών στο πλαίσιο κάθε τακτικού συνεδρίου.

Δημιουργείται Παρατηρητήριο κατά των Διακρίσεων, με αντικείμενο την παρακολούθηση και αντιμετώπιση όλων των μορφών διακρίσεων εντός του κόμματος.

Κατοχυρώνεται το δικαίωμα των μελών στον σεβασμό της προσωπικότητάς τους και η προστασία τους έναντι κάθε μορφής διάκρισης, εισάγεται ρητή υποχρέωση των μελών να απέχουν από τη χρήση σεξιστικού, ρατσιστικού και κάθε άλλου είδους μισαλλόδοξου ή κακοποιητικού λόγου σε βάρος κοινωνικών ομάδων, η παράβαση της οποίας επιφέρει και καταστατικές συνέπειες.

Θεσμοθετείται η υποχρέωση προσβασιμότητας των εγκαταστάσεων και υλικών του κόμματος, καθώς και σειρά θετικών ρυθμίσεων και διευκολύνσεων που προάγουν τη συμμετοχή όλων των μελών του κόμματος στις διαδικασίες και τις δράσεις του χωρίς εμπόδια και διακρίσεις για λόγους ηλικίας, υγείας, οικογενειακής κατάστασης κ.ο.κ.

Ενισχύεται σημαντικά ο σεβασμός στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις των μελών και των οργάνων του κόμματος και η ουσιαστική δεσμευτικότητα του καταστατικού του

Διαμορφώνεται ένα αναλυτικό πλέγμα υποχρεώσεων των μελών, σε αντιστοιχία προς τα διευρυμένα δικαιώματά τους.

Θεσμοθετείται Επιτροπή Δεοντολογίας απευθείας εκλεγόμενη από το συνέδριο, με αρμοδιότητα την παρακολούθηση τήρησης του καταστατικού και την επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων όπου απαιτείται, μέσα από μία διαδικασία που εξασφαλίζει τα δικαιώματα των μελών, αλλά και την ενιαία και αποτελεσματική εφαρμογή του καταστατικού.

Θεσμοθετείται μόνιμη Επιτροπή Καταστατικού με αντικείμενο τη διαρκή αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των καταστατικών ρυθμίσεων και την διατύπωση προτάσεων καταστατικής ανανέωσης.





ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου