Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

Επανεκλογή Ματαρέλα με την όγδοη ψηφοφορία

Ο Σέρτζιο Ματαρέλα επανεξελέγη από το Μεγάλο Εκλεκτορικό Σώμα μετά από ολονύχτιες συσκέψεις μεταξύ των κομμάτων.

Με την όγδοη ψηφοφορία, ο 80χρονος νυν και 12ος Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα επανεξελέγη από τους Μεγάλους Εκλέκτορες.

Στο τέλος της πρώτης επταετούς θητείας του, και μετά από επτά αποτυχημένες ψηφοφορίες και έξι ημέρες ανεπιτυχών διαπραγματεύσεων μεταξύ των κομμάτων, ο Σέρτζιο Ματαρέλα επανεξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στην όγδοη ψηφοφορία, η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 29 Ιανουαρίου 2022, ο 80χρονος αρχηγός του κράτους συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του εκλογικού σώματος, η οποία διαμορφώθηκε σε 505 ψήφους. Ο Πρόεδρος ήθελε οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών ομάδων και οι εκπρόσωποι των περιφερειών και των δήμων να του το ζητήσουν επισήμως, κάτι που πραγματοποιήθηκε από το μεγάλο εκλεκτορικό σώμα με συντριπτική πλειοψηφία, πείθοντας τον έτσι να αποσυρθεί από την πρόθεση του να μην παραμείνει για άλλα επτά χρόνια στο Παλάτσο του Κουϊρινάλε, κάτι που είχε επανειλημμένα εκφράσει τους τελευταίους μήνες.


Η επανεκλογή του Ματαρέλα, την οποία χαιρέτισαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις εκτός από το Αδέλφια της Ιταλίας, έρχεται σε μια περίοδο όπου οι κεντροδεξιοί και κεντροαριστεροί συνασπισμοί έχουν διαλυθεί. Στην κεντροδεξιά, χθες υπήρξε η διάλυση της Forza Italia, η οποία είχε εκφράσει τη βούληση να διαπραγματευτεί αυτόνομα, μετά την σημερινή κατά μέτωπο επίθεση της Τζόρτζια Μελόνι στον Ματέο Σαλβίνι. Στο προοδευτικό στρατόπεδο, οι εσωτερικές εντάσεις εντός του Κινήματος 5 Αστέρων - ο ιδρυτής και ηγέτης του οποίου εξέφρασε χθες έντονα την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα της Ελισαμπέτα Μπελόνι συνιστούν, στην πραγματικότητα, ένα παρόμοιο επίπεδο αστάθειας αντίστοιχο με αυτό του συντηρητικού στρατοπέδου.

Η απόφαση να ζητηθεί από τον Σέρτζιο Ματαρέλα να παραμείνει στον Προεδρικό θώκο με την επανεκλογή του ήρθε μετά από ολονύχτιες συσκέψεις μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και ωρίμασε όταν ο Ματέο Σαλβίνι συμφώνησε να στηρίξει την επανεκλογή του Προέδρου.


Ο Σέρτζιο Ματαρέλα γεννήθηκε στο Παλέρμο της Σικελίας στις 23 Ιουλίου 1941, και είναι ο 12ος Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας από τις 3 Φεβρουαρίου 2015.

Από το 1983 έως το 2008 ήταν βουλευτής , αρχικά των Χριστιανοδημοκρατών (των οποίων ήταν αναπληρωτής γραμματέας) και στη συνέχεια του Ιταλικού Λαϊκού Κόμματος , της La Margherita και του Δημοκρατικού Κόμματος. Διετέλεσε Υπουργός Σχέσεων με τη Βουλή (1987-1989), Υπουργός Παιδείας (1989-1990), Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου (1998-1999), Υπουργός Άμυνας (1999-2001) και τέλος ως συνταγματικός δικαστής (2011-2015).

Στις 31 Ιανουαρίου 2015 εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην τέταρτη ψηφοφορία με 665 ψήφους, κάτι λιγότερο από τα δύο τρίτα της εκλογικής συνέλευσης. Ορκίστηκε στις 3 Φεβρουαρίου και έγινε ο πρώτος Σικελός που κατείχε αυτό το αξίωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου