Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

Κώστας Ζαχαριάδης : Mεγάλο βήμα για την προοδευτική διακυβέρνηση το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ.
Εμείς έχουμε μπροστά μας ένα συνέδριο μεγάλης, πολιτικής και δημόσιας προοπτικής, που παρά τις δυσκολίες της πανδημίας πρέπει να γίνει και θα γίνει. Να σηματοδοτήσουμε την ολική επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής. 

Το κόμμα μας πρέπει επί της ουσίας να επανιδρυθεί, να αγκαλιάσει όλες τις προελεύσεις από την ιστορική Αριστερά και την πολιτική Οικολογία μέχρι τους προοδευτικούς κεντρώους, τους σοσιαλιστές, τους σοσιαλδημοκράτες, τους κοινωνικά και πολιτικά δημιουργικούς πολίτες απ' όπου κι αν προέρχονται.

Για να γίνει αυτό πρέπει να μιλήσουμε για την Ελλάδα του 2030 και του 2050 με στόχους και ενδιάμεσους σταθμούς. Μια Ελλάδα πιο ισχυρή, πιο δίκαιη, με λιγότερες ανισότητες, με πράσινη οικονομία, με οικονομική εξωστρέφεια, μια Ελλάδα-πυλώνα σταθερότητας στα Βαλκάνια και στην πρώτη ταχύτητα της Ε.Ε., μια Ελλάδα ανθεκτική σε κρίσεις. Να μιλήσουμε και για το σήμερα και για το αύριο μιας κοινωνίας που ασφυκτιά ύστερα από σχεδόν 12 χρόνια κρίσεων.

Να έχουμε εμπιστοσύνη στον κόσμο που μας στήριξε και μας ακολουθεί τα τελευταία δέκα χρόνια σε πολύ πιο δύσκολες στιγμές, να στηριχτούμε πραγματικά σε αυτόν τον κόσμο, αυτός ο κόσμος θα μας κάνει πρώτους ξανά, αυτός ο κόσμος που κάποιοι τον υποτιμούν και θέλουν να τον καταστήσουν αόρατο. Οσο κι αν το παλεύουν όμως είναι ορατός και πανταχού παρών. Η αναγκαία οργανωτική διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η προγραμματική του ωρίμανση, ο ποιοτικός του μετασχηματισμός σε ένα κόμμα που θα αγκαλιάζει όλους τους προοδευτικούς πολίτες απ’ όπου κι αν προέρχονται ως πολιτική καταγωγή είναι στοιχήματα του συνεδρίου μας που μπορούν και πρέπει να κερδηθούν.


Δεν βλέπουμε τις άλλες προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις του Κέντρου, της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς ως πολιτικούς αντιπάλους. Ο πολιτικός αντίπαλος για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία -που αποτελεί τον κορμό της προοδευτικής παράταξης στον τόπο μας εδώ και μια δεκαετία- είναι η Δεξιά. Αυτή άλλωστε είναι η ιστορική παρακαταθήκη όλων των ισχυρών προοδευτικών ρευμάτων που πλειοψήφησαν στη χώρα στη Μεταπολίτευση.

Γνωρίζουμε ότι αν θέλεις να αλλάξεις τα πράγματα σήμερα στη χώρα και στην Ευρώπη και στον κόσμο, χρειάζεσαι νέες ιδέες και μεγάλες πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες. Δεν υπάρχει στην Ευρώπη καμία κυβέρνηση συνεργασίας Σοσιαλδημοκρατών-Χριστιανοδημοκρατών. Η τελευταία ήταν η γερμανική κυβέρνηση που τερμάτισε τον βίο της με ήττα των Χριστιανοδημοκρατών και αυτό είναι ένα γεγονός που πρέπει όλες οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ελλάδα να συμπεριλάβουν στη στρατηγική τους.

Δεν υπάρχει επίσης πουθενά αυτοδύναμη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση. Οπου υπάρχουν προοδευτικές κυβερνήσεις είναι κυβερνήσεις Σοσιαλδημοκρατών, Αριστεράς, Πρασίνων ή με Φιλελευθέρους όπως είναι στη Γερμανία. Μας ενδιαφέρει ένα μοντέλο Πορτογαλίας-Ισπανίας. Είναι ενδιαφέρον αυτό που γίνεται στη Γερμανία και στις σκανδιναβικές χώρες, δεν μας αφήνει αδιάφορους η υποχώρηση του Λαϊκού Κόμματος σε σειρά χωρών τα τελευταία δύο χρόνια.

Κάθε αλλαγή στην Ευρώπη σε προοδευτική κατεύθυνση είναι για εμάς και ελπίζουμε για όλους τους προοδευτικούς Ελληνες πολίτες μια καλή είδηση. Θεωρούμε ότι ένας άνεμος αλλαγής φυσάει στην Ευρώπη της λιτότητας και του συντηρητισμού της προηγούμενης δεκαετίας. Αυτό εν μέρει επηρεάζει και τον δικό μας προγραμματικό λόγο, δίνει μεγαλύτερα περιθώρια κοινωνικών διεκδικήσεων, αναπόφευκτα αναπροσαρμόζει και τη στρατηγική συμμαχιών σε ολόκληρο το προοδευτικό στρατόπεδο. Σε αυτό το ευρύ στερέωμα κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ως ο μεγάλος πολιτικός εκφραστής της σύγχρονης Αριστεράς στη μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη.

Η συντηρητική παράταξη κάθε μέρα δείχνει τα όριά της. Ακόμη και τώρα, ύστερα από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και ενάμιση χρόνο πανδημίας, θέλει να πάρει πολιτική, κοινωνική και οικονομική ρεβάνς από τις μεγάλες κατακτήσεις της Μεταπολίτευσης. Κάθε μέρα που παραμένει στην κυβέρνηση, η ζημιά για τη χώρα μεγαλώνει.

Μια κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός που βαφτίζουν τις αποτυχίες επιτυχίες, που δείχνουν με τον πιο κυνικό τρόπο τις ταξικές τους αναφορές και το ποιους υπηρετούν και προσέχουν. «Πούλησαν» μέσω των media στους Ελληνες πολίτες την ιδέα ενός επιτελικού κράτους και σήμερα βιώνουμε την κατάρρευση όχι μόνο του «επιτελικού» αλλά του κράτους γενικότερα. Ενός κράτους που ζητάει από τον κάθε πολίτη να προστατευτεί μόνος του από τον COVID, να σβήνει μόνος του τις φωτιές, να φροντίζει μόνος του να μην πλημμυρίσει το σπίτι του, να αντιμετωπίσει μόνος του την ενεργειακή κρίση. Ενός κράτους που δίνει 5 δισ. σε απευθείας αναθέσεις με αδιαφανείς διαδικασίες και δεν ενισχύει αποτελεσματικά το ΕΣΥ, τους ανθρώπους του, τις υποδομές του.

Μόλις τελειώσουν οι μέρες της πανδημίας θα έρθει η ώρα του οικονομικού απολογισμού αυτής της κυβέρνησης, που θα είναι βαρύς για τον ελληνικό λαό.

Το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο: είναι να φύγει η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη και όσα επικίνδυνα «σέρνει» πίσω της σε επίπεδο ιδεολογίας, ήθους και πρακτικών. Να γυρίσουμε σελίδα για την προοδευτική Ελλάδα με αξίες, κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, δίκαιη ανάπτυξη, δίκαιη πράσινη μετάβαση, χωρίς αποκλεισμούς.

* Βουλευτής Βορείου Τομέα Β' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τομεάρχης Εσωτερικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου