Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

«Πάγωσαν» στη ΝΔ γιατί ο Μητσοτάκης «έκαψε» το δίλημμα της αυτοδυναμίας

Πριν αλέκτωρ φωνήσαι, η κυβέρνηση έσπευσε να «παγώσει» τα σενάρια που εύλογα δημιουργήθηκαν από την προχθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού, με την οποία ο κ. Μητσοτάκης άφηνε για πρώτη φορά ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η ΝΔ σε κυβέρνηση συνεργασίας, αν αυτό επιλέξει ο λαός.

Βοήθησε σε αυτό και η αντίδραση του επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος έσπευσε να απορρίψει την πρόταση για κυβέρνηση συνεργασίας λέγοντας ότι «δεν θα δώσει σωσίβιο σε μια κυβέρνηση που βυθίζεται στα λάθη, στην αλαζονεία, στην έλλειψη στρατηγικού σχεδίου για την χώρα».

Ο αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής έδωσε μάλιστα και το ιδεολογικό στίγμα της κυβέρνησης συνεργασίας στην οποία θα μετέχει μιλώντας για σοσιαλδημοκρατικό κορμό και επεσήμανε ότι αυτό θα φανεί από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση με την απλή αναλογική.


Η αναμενόμενη, σε αυτή τη συγκυρία, απάντηση του κ. Ανδρουλάκη, και ιδιαίτερα η αναφορά του στη σοσιαλδημοκρατία, προκάλεσε ενόχληση στο κυβερνητικό επιτελείο, ενώ αναζωπύρωσε τη συζήτηση που άνοιξε από προχθές στη ΝΔ, μετά τη στροφή του πρωθυπουργού στη μέχρι σήμερα στρατηγική υπέρ της αυτοδυναμίας, ως της μόνης αξιόπιστης λύσης για την προοπτική της χώρας.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει τουλάχιστον μούδιασμα από τη στροφή 180 μοιρών του κ. Μητσοτάκη, με τα γαλάζια στελέχη να μην δύνανται να εξηγήσουν γιατί επιλέγη κεντρικά να ανοίξει τέτοια συζήτηση τουλάχιστον έναν χρόνο πριν τις εκλογές. Κάποιοι στη ΝΔ είπαν ότι ο κ. Μητσοτάκης βιάστηκε να ανοίξει τον μεγεθυντικό φακό της εικόνας, είτε εκμυστηρεύτηκε τις σκέψεις του, ως μη όφειλε τη δεδομένη χρονική συγκυρία.


«Ο κ. Ανδρουλάκης απέκλεισε σήμερα ξεκάθαρα τη συνεργασία με όποιον δεν ασπάζεται την σοσιαλδημοκρατία. Η ΝΔ είναι γνωστό ότι δεν ανήκει σε αυτή την ομάδα. Είναι προφανές λοιπόν, ότι η δική του εκδοχή της αξιόπιστης απάντησης στις κρίσεις που ζούμε περνάει μέσα από τη συνεργασία με τον κ. Τσίπρα. Αν και απέχουμε περισσότερο από ένα χρόνο από τις εκλογές, το διακύβευα είναι ξεκάθαρο. Φυσικά οι πολίτες θα αποφασίσουν στο τέλος της τετραετίας.» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου .

Ταυτόχρονα, ο κ. Οικονόμου προσπάθησε να μαζέψει το κλίμα που δημιουργήθηκε, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι « η ισχυρή πεποίθηση του Πρωθυπουργού είναι ότι η χώρα χρειάζεται σταθερή και αποτελεσματική διακυβέρνηση, ιδίως μέσα σε ένα περιβάλλον πολλαπλών και επάλληλων διεθνών κρίσεων. Και η αυτοδυναμία είναι το μέσον για αυτό το σκοπό.»

Στη δημόσια συζήτηση παρενέβη χθες και ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, ο οποίος επιδίωξε να αξιοποιήσει τη συγκυρία για να στείλει το δικό του μήνυμα, τονίζοντας ότι «όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να πάρουν θέση στο κρίσιμο ερώτημα: πως η χώρα θα βγει από αυτή την κρίση, με ποιο πρόγραμμα και με ποιες συνεργασίες.» Πρόσθεσε μάλιστα και αυτός ότι κυβέρνηση συνεργασίας μπορεί να υπάρξει και μετά τις εκλογές με απλή αναλογική, θέλοντας να προκαλέσει τον αυτονόητο συνειρμό μετά την τοποθέτηση του κ. Ανδρουλάκη.






ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου