Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Μακρόν: Αναπόφευκτος ο λιμός λόγω του πολέμου αν η Μόσχα δεν δείξει υπευθυνότητα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, πρότεινε την Πέμπτη (24/3) σε συμφωνία με την G7, ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την επισιτιστική ασφάλεια, σχετικά με τον κίνδυνο «λιμού» σε πολλές χώρες, που θα μπορούσε να επιφέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Μακρόν ζήτησε από τη Μόσχα να επιδείξει «υπευθυνότητα» και να επιτρέψει τη σπορά στην Ουκρανία, καθώς, όπως προειδοποίησε, διαφορετικά ο πόλεμος θα μπορούσε να προκαλέσει σε 12 έως 18 μήνες «αναπόφευκτο λιμό». Χαρακτηριστικά ανέφερε τον κίνδυνο έλλειψης σιτηρών στην Αίγυπτο και στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αφρικής.

Όπως τόνισε ο ίδιος, «για να αποφύγουμε μια επισιτιστική κρίση, πρέπει να αντιδράσουμε. Ήθελα να ξεκινήσω, απευθείας με την Αφρικανική Ένωση, την πρωτοβουλία FARM (Food and Agriculture Resilience Mission).


Η FARM - που εγκαινιάστηκε μαζί με τον πρόεδρο της Σενεγάλης Macky Sall, περιλαμβάνει σχέδια για την απελευθέρωση των αποθεμάτων σιτηρών και την αύξηση της παραγωγής σε όλο τον κόσμο.


Επίσης, ο Μακρόν δήλωσε ότι σέβεται την απόφαση της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Renault να αναστείλει τη λειτουργία του εργοστασίου της στη Μόσχα.

Επεσήμανε ότι εναπόκειται στις εταιρείες να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να παραμείνουν στη Ρωσία εφόσον ο κλάδος τους δεν έχει πληγεί από τις κυρώσεις.

Επεσήμανε ωστόσο, το «ρίσκο» που αφορά στη φήμη και στην υπόληψη των εταιρειών που αποφάσισαν να παραμείνουν στη Ρωσία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου