Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

Του Χάρη Τσιόκα : Συνέδριο σύνθεσης και υπέρβασης για την πολιτική αλλαγή με Προοδευτική πλειοψηφία

Ωρα για προ­ο­δευ­τι­κή διέ­ξο­δο

Δια­κύ­βευ­μα της επό­με­νης πε­ριό­δου κα­θί­στα­ται η συμβολή για την προ­ο­δευ­τι­κή διέ­ξο­δο.
Η πολύπλευρη κρίση που γεν­νούν οι πο­λι­τι­κές της Ν.Δ. μπο­ρεί και πρέ­πει να ανα­με­τρη­θούν με τα πε­ριε­χό­με­να των πο­λι­τι­κών που δί­νουν προ­ο­δευ­τι­κή διέ­ξο­δο.
Και αυτό κα­θι­στά ανα­γκαίο ότι ο πολιτικό αντίλογος πα­ράλ­λη­λα με την απο­κά­λυ­ψη των ευ­θυ­νών της Ν.Δ. πρέ­πει να κανει δια­κρι­τό το εναλ­λα­κτι­κό κοι­νω­νι­κο­οι­κο­νο­μι­κό σχέ­διο.

Το συνέδριο του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ­ - Π.Σ. Καταλύτης

Σε αυτό το πε­ρι­βάλ­λον, κόμ­μα­τα του προ­ο­δευ­τι­κού δη­μο­κρα­τι­κού χώ­ρου δεν είναι κοινωνικά ωφέλιμο να διο­λι­σθαί­νουν σε άλ­λες ατρα­πούς μικροκομματικής περιχαράκωσης . Όταν δηλ εξα­ντλούν το πο­λι­τι­κό τους στίγ­μα με δια­τυ­πώ­σεις “ίσων απο­στά­σε­ων”

Κοινωνικό κριτήριο και πήχης είναι ανάγκη να γίνεται διακριτή η «κόκκινη γραμμή» στη συνέχιση των πολιτικών που εφαρμόζει η ΝΔ .
Και αυτό σημαίνει καμία συνεργασία σε κυβερνητικά σχήματα που θα επανέλθουν έμμεσα οι πολιτικές της ΝΔ

Εστω και αν αυτό προπαγανδίζεται ως ανάγκη , προκειμένου δήθεν να αντιμετωπισθούν οι πολύπλευρες κρίσεις , με κυβερνήσεις ειδικού σκοπού ,οικουμενικές κτλ .

Είναι τώρα η ώρα να απαντηθούν τα σενάρια , που ευνοούν συγκεκριμένα κέντρα , αυτά που αναφέρονται σε ενδεχόμενη ανάγκη για κυβερνήσεις που θα αντικαταστήσουν τον κ Μητσοτάκη με προέδρους τεχνοκράτες,
,εξωκοινοβουλευτικούς ,έτοιμους από την πίσω πόρτα , να υπηρετήσουν την συνέχιση πολιτικών που τα τελευταία χρόνια συρρικνώνουν τη παραγωγική βάση ,εμπορευματικοποιούν τα κοινωνικά αγαθά ,και παράγουν ανεργία και ανισότητες κτλ


Η ευθύνη των προοδευτικών κομμάτων



Στην κοι­νω­νία και την πα­ρα­γω­γι­κή βάση πρέ­πει να γί­νε­ται διακριτό οτι η κρι­τι­κή των κομμάτων που αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο δεν πε­ριο­ρί­ζε­ται στο αί­τη­μα για μία καλ­λύ­τε­ρη δια­χεί­ρι­ση των ίδιων πο­λι­τι­κών .
Οτι διεκδικούν την λαϊκή εντολή για να εργασθούν για μια προ­ο­δευ­τι­κή δια­κυ­βέρ­νη­ση.

Ευγενής άμιλλα πρέπει να γίνεται η διεκδίκηση εντολής για να εφαρ­μο­στεί κυβερνητικό πρό­γραμ­μα που θα στο­χεύ­ει στην αλλαγή του κοινωνικού και παραγωγικού μοντέλου που εφαρμόζει η ΝΔ .Με πολιτικά πρόσωπα που επιλέγει και μπορεί να κρίνει η κοινωνία

Γι’ αυτό πρέ­πει η ατζέ­ντα του πο­λι­τι­κού δια­λό­γου να φύγει από τα συ­στη­μι­κά κέ­ντρα και να καταστεί διαμορφωτής η κοι­νω­νία.

Ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ­ - Π.Σ. άνοι­ξε τον δρό­μο της κοι­νω­νι­κής δια­βού­λευ­σης κα­τα­θέ­το­ντας τεκ­μη­ριω­μέ­νο προ­γραμ­μα­τι­κό πλαί­σιο προ­ο­δευ­τι­κής δια­κυ­βέρ­νη­σης.
Είναι η ώρα τώρα και οι άλλες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου να καταθέσουν τη δίκη τους συμβολή


Ο φό­βος των εκλο­γών


Οι συ­στη­μι­κές δυ­νά­μεις δεν μέ­νουν αδιά­φο­ρες. Γνω­ρί­ζουν τη δυ­σα­ρέ­σκεια που δη­μιουρ­γούν τα έργα και οι μέ­ρες της Ν.Δ.
Δεν εί­ναι τυ­χαίο ότι «βλέ­πουν» το φως της δη­μο­σιό­τη­τας σε­νά­ρια με αλ­λα­γή σχη­μά­των κυ­βερ­νη­τι­κής δια­χεί­ρι­σης, προ­κει­μέ­νου να συ­νε­χι­στούν οι ίδιες πο­λι­τι­κές.
Προσπαθουν με κάθε τρό­πο τη λαϊ­κή δυ­σα­ρέ­σκεια προς τη Ν.Δ. να την κατευθύνουν σε σχήματα που θα διευ­κο­λύ­νουν αυτή τη στό­χευ­ση η στην αποχή με το πρόσχημα όλοι ιδιοι είναι . Ανα­ζη­τούν ανα­χώ­μα­τα.
Δεν εί­ναι τυ­χαίο ότι τις τε­λευ­ταί­ες μέ­ρες προ­κύ­πτουν ρε­πορ­τάζ για κυ­βερ­νή­σεις ει­δι­κού σκο­πού. Με τε­χνο­κρά­τες και συμ­μα­χί­ες πρό­θυ­μων.
Θέλουν να μεί­νει αλώ­βη­τη η συ­νέ­χι­ση των πο­λι­τι­κών της κρί­σης.
Δεν μπορούν όμως να αποφύγουν τις εκλο­γές...


Συνέ­δριο το­μής και συ­νέ­χειας


Το συ­νέ­δριο του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ­ - Π.Σ. απο­κτά ιδιαί­τε­ρο εν­δια­φέ­ρον ως βήμα το­μής και συ­νέ­χειας.
Οι προσυνεδριακές διαδικασίες άνοιξαν το δρόμο προκειμένου ο πολιτικός φορέας να μετεξελιχθεί σε κορμό της προοδευτικής παράταξης. με σαφή εναλλακτικό και ριζοσπαστικό προσανατολισμό
Τώρα Με τις εργασίες και τα θέματα που θα το απασχολήσουν γίνεται χώρος σύν­θε­σης και υπέρ­βα­σης για προ­ο­δευ­τι­κή διέ­ξο­δο.
.
Ο­ ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ­ - Π.Σ. με τη συμβολή του Α Τσίπρα και των συλλογικών οργάνων μετατρέπεται σε κορ­μό της με­γά­λης προ­ο­δευ­τι­κής πα­ρά­τα­ξης .Γιατί στο χώρο του πλέον ανταμώνουν όλα τα ρεύματα του προοδευτικού τόξου με πολιτική και προγραμματική ενότητα .
Με το συ­νέ­δριο επι­τα­χύ­νει τον με­τα­σχη­μα­τι­σμό σε υβρι­δι­κό πο­λυ­συλ­λε­κτι­κό κόμ­μα.

Χωρίς να νοθεύει τις αρ­χές της Αρι­στε­ράς, του σο­σια­λι­σμού και της οι­κο­λο­γί­ας.
Εκφράζει την πλα­τιά συμ­μα­χία των δυ­νά­με­ων που έχουν λό­γους να δια­μορ­φώ­σουν προ­ο­δευ­τι­κή δια­κυ­βέρ­νη­ση.

Στις σύγ­χρο­νες πο­λι­τι­κές και προ­γραμ­μα­τικές προτάσεις δίνεται η δυνατότητα ο κάθε πο­λί­της όχι απλά να βλέ­πει τον εαυ­τό του αλλά να συνδιαμορφώνει και να ελέγχει .

Κυρίαρχη επιδίωξη του γίνεται να καταστήσει και πάλι ενεργο την κοινωνία
Εχει σημασία ότι δεν διεκδικεί την διακυβέρνηση ως αυτοσκοπό αλλά με τη δέσμευση πως θέ­τει ως προ­τε­ραιό­τη­τα πο­λι­τι­κές στή­ρι­ξης και διεύ­ρυν­σης της πα­ρα­γω­γι­κής βά­σης.

Με τις δυ­νά­μεις της ερ­γα­σί­ας συ­ντε­λε­στή και συμ­μέ­το­χο στον πα­ρα­γό­με­νο πλού­το.
Γι αυτο το προγραμματικό πλαίσιο διακυβέρνησης προτάσσει την άρση των κοι­νω­νι­κών και γε­ω­γρα­φι­κών ανι­σο­τή­των και την πρό­σβα­ση όλων στα κοι­νω­νι­κά αγα­θά, την πρά­σι­νη με­τά­βα­ση, τον ψη­φια­κό με­τα­σχη­μα­τι­σμό κ.λπ.


Νέα σελίδα με νέα Προοδευτική πλειοψηφία διακυβέρνησης

Ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ­ - Π.Σ. με τις ερ­γα­σί­ες του συ­νε­δρί­ου διαμορφώνει τους όρους μια μεγάλης σύγχρονης αριστεράς που υπερβαίνει τις αντι­θέ­σεις που δη­μιούρ­γη­σαν σχί­σμα­τα στο πα­ρελ­θόν.
Ανοίγει τη σελίδα της ενό­τη­τας με βάση τα σύγ­χρο­να με­γά­λα δια­κυ­βεύ­μα­τα που δη­μιουρ­γεί η έκρη­ξη της επι­στή­μης και της τε­χνο­λο­γί­ας.
Ανοίγει το δρόμο για κυβερνήσεις συνεργασίας γεγονός που έχει ήδη κατακτήσει η Ευρώπη
Το δί­λημ­μα λοι­πόν που τί­θε­ται στον κάθε πο­λί­τη εί­ναι:
Θα απο­δε­χθεί κυ­βερ­νη­τι­κά σχή­μα­τα συ­νέ­χι­σης των πο­λι­τι­κών της κρί­σης ή θα δυναμώσει τη διεκδίκηση για την προ­ο­δευ­τι­κή δια­κυ­βέρ­νη­ση !
Για μια Ελλά­δα ζω­ντα­νή και ικα­νή να αντα­πο­κρι­θεί στις με­γά­λες προ­κλή­σεις με πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και ενεργο ρόλο στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου