Δευτέρα 25 Απριλίου 2022

Γαλλία: Με το βλέμμα στραμμένο στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου - Τα επόμενα βήματα του Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν, που κατάφερε να επικρατήσει της Μαρίν Λεπέν συγκεντρώνοντας το 58,5% των ψήφων, καλείται να αντιμετωπίσει μια νέα πρόκληση, τις βουλευτικές εκλογές.

Κανένα διάλλειμμα δεν "δικαιούται" ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που κατάφερε να επικρατήσει της Μαρίν Λεπέν συγκεντρώνοντας το 58,5% των ψήφων, καθώς καλείται να αντιμετωπίσει την πολιτική αντιπολίτευση που συνεχώς γιναντώνεται, αλλά και την έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επανεξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας την Κυριακή, αναγνώρισε στη νικητήρια ομιλία του ότι πολλοί άνθρωποι που τον ψήφισαν το έκαναν για να εμποδίσουν τη Λεπέν και όχι επειδή υποστηρίζουν τις ιδέες του, και υποσχέθηκε πως "θα γίνει πρόεδρος όλων των Γάλλων".

Η επόμενη πρόκληση, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters, είναι οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, οι οποίες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, αφού θα καθορίσουν τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης, στην οποία πρέπει να βασιστεί ο Μακρόν για να περάσει τα μεταρρυθμιστικά σχέδια.
Τα επόμενα βήματα

Τι θα ακολουθήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες; Την Τετάρτη, 27 Απριλίου, ο πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου, του ανώτατου δικαστικού σώματος της Γαλλίας, θα ανακηρύξει επισήμως τον νικητή των εκλογών, αφού ολοκληρωθεί η καταμέτρηση και επαλήθευση όλων των ψηφοδελτίων.

Η θητεία του Εμανουέλ Μακρόν λήγει θεωρητικά στις 14 Μαΐου: επομένως, πριν από αυτήν την ημερομηνία, θα πρέπει να γίνει η τελετή ορκωμοσίας στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Αυτή θα είναι η τέταρτη φορά στην Πέμπτη Δημοκρατία που ένας πρόεδρος ανανεώνει τη θητεία του – μια συνέχεια που συνήθως καθιστά την τελετή λιγότερο θεαματική και ενδιαφέρουσα. AP
Κυριακή 12 και 19 Ιουνίου: Βουλευτικές εκλογές

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα εξασφαλίσει άραγε μια νέα πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση; Οι συνεργάτες του δεν θεωρούν πιθανή μια «συγκατοίκηση», ωστόσο οι πολιτικοί αντίπαλοί του δεν το αποκλείουν.Ο Εμανουέλ Μακρόν GONZALO FUENTES; POOL VIA AP

Η συγκεκριμένη πλειοψηφία είναι κρίσιμη για τον Μακρόν, αφού χωρίς αυτήν δεν μπορεί να "περάσει" τα μεταρρυθμιστικά σχέδια που θέλει, σχετικά με το κράτος πρόνοιας.

Σε μια ένδειξη του πόσο σκληρή θα είναι αυτή η μάχη, πολλοί πολιτικοί που ήταν υποψήφιοι για την προεδρία, από τη Μαρίν Λεπέν μέχρι τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν και τον οικολόγο Γιανίκ Ζαντόν, κάλεσαν από σήμερα τους υποστηρικτές τους σε γενική κινητοποίηση ενόψει των εκλογών του Ιουνίου.

«Η ψηφοφορία δεν τελείωσε, οι βουλευτικές εκλογές είναι ο τρίτος γύρος», είπε ο Τζόρνταν Μπαρντέλα, στενός σύμμαχος της Λεπέν, λέγοντας στους ψηφοφόρους: «Μην αφήνετε όλη την εξουσία στα χέρια του Εμανουέλ Μακρόν».

Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν της αριστεράς, ο οποίος ήρθε τρίτος στον πρώτο γύρο των εκλογών της 10ης Απριλίου, είπε ότι ο Μακρόν είχε εκλεγεί «από προεπιλογή». «Μην τα παρατάτε», είπε στους υποστηρικτές του. «Μπορείτε να νικήσετε τον Μακρόν (στις βουλευτικές εκλογές) και να επιλέξετε έναν διαφορετικό δρόμο».Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν AP

Στις πρόσφατες γαλλικές νομοθετικές ψηφοφορίες, το κόμμα του προέδρου κέρδιζε πάντα την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ωστόσο αυτή τη φορά οι ισορροπίες μπορεί να αλλάξουν.

Εάν το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό αυτή τη φορά, ο Μακρόν δεν θα είχε άλλη επιλογή από το να ονομάσει έναν πρωθυπουργό από άλλο κόμμα, εγκαινιάζοντας μια τεταμένη περίοδο "συνασπισμού", κατά την οποία οι προεδρικές εξουσίες περιορίζονται σημαντικά.
Οι πολιτικές συμφωνίες

Στο μεταξύ οι ενδοκομματικές διαβουλεύσεις στο Παρίσι δίνουν και παίρνουν με βασικό αντικείμενο της πολιτικές συμφωνίες που θα μπορούσαν να επιτευχθούν ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.

Στο πλαίσιο της ακροδεξιάς εξετάζουν το αν και κατά πόσο είναι εφικτό τα κόμματα της Μαρίν Λεπέν και του Eρικ Ζεμούρ να εμφανιστούν με κοινό ψηφοδέλτιο. Προς το παρόν αυτό δείχνει ανέφικτο, κυρίως δε μετά το χθεσινό «καρφί» του Ζεμούρ ότι εδώ και 50 χρόνια οι Λεπέν χάνουν στις εκλογές.

Από την άλλη στο χώρο της αριστεράς εντείνονται οι διαβουλεύσεις για κοινή κάθοδο των Οικολόγων και του Κομμουνιστικού Κόμματος με την «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν Λυκ Μελανσόν. Εδώ οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας εμφανίζονται περισσότερες, αλλά όπως συχνά λένε οι Γάλλοι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου