Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Πολιτική κρίση στη Βουλγαρία - Για Πούτιν, Βόρεια Μακεδονία και σκάνδαλα

Μόλις έξι μήνες μετά, η κυβέρνηση του Κίριλ Πετκόφ κατέρρευσε μετά από επιτυχή ψήφο δυσπιστίας που υπέβαλε η αντιπολίτευση. Η Βουλγαρία βρίσκεται σε πολιτικό χάος από τη στιγμή που ένα από τα κόμματα του τετρακομματικού κυβερνητικού συνασπισμού εγκατέλειψε την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός αγνόησε τα εθνικά συμφέροντα της Βουλγαρίας κάνοντας μονομερείς παραχωρήσεις στη γειτονική Βόρεια Μακεδονία στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.


Δεδομένου του πολιτικού κατακερματισμού κατά τον σχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου του Πετκόφ, κανείς δεν περίμενε ότι ο συνασπισμός θα μακροημέρευε. Όμως, αντιμετωπίζοντας εξωτερικές απειλές λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και του αυξανόμενου πληθωρισμού, αναμενόταν η εδραίωση του συνασπισμού. Ωστόσο, όταν ο Σλάβι Τριφόνοφ, δημοφιλής τραγουδιστής των αρχών της δεκαετίας του 1990 και ηγέτης του «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» (ΙΤΝ), εμφανίστηκε στην τηλεόραση και ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον συνασπισμό και την αποχώρηση των τεσσάρων υπουργών του ITN από την κυβέρνηση, χάνοντας την πλειοψηφία της.

Οι άλλοι εταίροι του συνασπισμού δήλωσαν ότι θα παραμείνουν στο υπουργικό συμβούλιο. Γιατί λοιπόν ο Τριφόνοφ βύθισε τη χώρα σε μια νέα κυβερνητική κρίση; Το Κέντρο Ανατολικοευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών (ZOiS) με έδρα το Βερολίνο αναζητά μια απάντηση.


Υπόθεση 1: Η πολιτική της κυβέρνησης έναντι της Βόρειας Μακεδονίας

Το βέτο κατά των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ ανακοινώθηκε από τους εκπροσώπους του ITN ως ο κύριος λόγος για την αποχώρηση του συνασπισμού. Ο Τριφόνοφ και η απερχόμενη υπουργός Εξωτερικών Τεοντόρα Γκέντσοφσκα κατηγόρησαν τον Πετκόφ ότι ακολουθεί μονομερή πολιτική χωρίς να λαμβάνει υπόψη την κοινοβουλευτική συναίνεση και το εθνικό συμφέρον.

Η επίσημη θέση της Βουλγαρίας σχετικά με την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία ψηφίστηκε στην Εθνοσυνέλευση, είναι ότι το βέτο για την ένταξη στην ΕΕ θα πρέπει να αρθεί μόνο μετά την εκπλήρωση ορισμένων όρων που σχετίζονται με την ερμηνεία της ιστορίας και της γλώσσας, το καθεστώς των Βουλγάρων στο σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Πετκόφ επικρίθηκε επειδή υποσχέθηκε να άρει το βέτο χωρίς να πληρούνται οι όροι αυτοί. Όλα αυτά συνέβαιναν στο πλαίσιο της αυξανόμενης πίεσης των δυτικών εταίρων προς τη Βουλγαρία να υπερκεράσει το βέτο.


Μετά την αιφνιδιαστική αποχώρηση του ITN, το κεντροαριστερό Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP) εξέφρασε την υποστήριξή του στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Η θέση του BSP υποδηλώνει ότι το βέτο για τη Βόρεια Μακεδονία δεν ήταν πιθανότατα ο πραγματικός λόγος για την έξοδο του ITN. Για το BSP, η άρση του βέτο χωρίς την εκπλήρωση των όρων που έθεσε η Εθνοσυνέλευση αποτελεί "κόκκινη γραμμή".


Υπόθεση 2: Ρωσικό αέριο

Ένας άλλος λόγος για τη διακοπή των σχέσεων μεταξύ του κόμματος του Πετκόφ «Συνεχίζοντας την Αλλαγή» (PP) και του ITN ήταν η απόφαση σχετικά με την εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου. Αυτό υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας της ITN, Πλάμεν Νταναΐλοφ, σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Σύμφωνα με τον Νταναΐλοφ, το Υπουργείο Ενέργειας «έχει συμμορφωθεί με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να σταματήσει να πληρώνει την Gazprom».

Είπε ότι το υπουργείο τάσσεται υπέρ «μιας πιο ισορροπημένης προσέγγισης και της αναβολής της αναστολής των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου». Στα τέλη Απριλίου, η Gazprom διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, την Πολωνία και τη Λιθουανία κατά παράβαση των συμβάσεων που είχε υπογράψει με τις χώρες αυτές.


Τα λόγια του Πλάμεν Νταναΐλοφ έρχονται σε αντίθεση με τη θέση του απερχόμενου υπουργού Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοφ (επίσης από το ITN), ο οποίος σε συνέντευξή του στην Free Europe δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για τις προμήθειες δεν θα διεξαχθούν σε κατάσταση πολέμου και υποστήριξε ότι η Βουλγαρία έχει σκόπιμα εξαρτηθεί από τη Ρωσία τις τελευταίες δεκαετίες.

Ορισμένοι σχολιαστές έχουν κατηγορήσει το ITN ότι επιδιώκει ρωσικά συμφέροντα στη Βουλγαρία, αλλά οι πολιτικές θέσεις του κόμματος είναι παραδοσιακά φιλοδυτικές και φιλονατοϊκές. Ο ηγέτης της Τριφόνοφ δήλωσε τη θέση του στο Facebook τον Απρίλιο, γράφοντας ότι είναι «στο πλευρό εκείνων που πιστεύουν ότι η Ουκρανία πρέπει να υποστηριχθεί με κάθε τρόπο - και με όπλα».


Υπόθεση 3: Τα οικονομικά καρτέλ κινούν τα νήματα στο παρασκήνιο

Η τρίτη υπόθεση για την κατάρρευση του συνασπισμού είναι ότι οι δράσεις κατά της διαφθοράς της απερχόμενης κυβέρνησης επηρέασαν τα συμφέροντα των οικονομικών καρτέλ. Το PP ισχυρίζεται ότι η ITN αποχώρησε από την κυβέρνηση επειδή δεν έλαβε τα συγκλονιστικά πρόσθετα 3,6 δισεκατομμύρια λέβα στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων (με επικεφαλής τον Γκρόζνταν Καραντζόφ της ITN) για την κατασκευή και συντήρηση των εργοταξίων.

Σε συνέντευξή του, ο Κίριλ Πετκόφ δήλωσε ότι διαθέτει «αδιάσειστα στοιχεία» ότι το ITN ήλπιζε να δομήσει την πληρωμή μέσω του υπουργείου με τέτοιο τρόπο ώστε «να καταστεί δυνατή η διαφθορά».


Τον Ιούνιο, το κράτος αποκατέστησε την πρόσβαση στον φυτοϋγειονομικό έλεγχο στα σύνορα με την Τουρκία για πρώτη φορά από το 2012. Μέχρι πρόσφατα, ο φυτοϋγειονομικός έλεγχος γινόταν από την εταιρεία Eurolab 2011 Ltd, η οποία, όπως διαπιστώθηκε από ανεξάρτητη έρευνα, ελεγχόταν από άτομα που συνδέονται με τον βαρόνο των φαρμάκων Χριστόφορο Αμανατίδη «Τάκη» και το πρώην κυβερνών κόμμα GERB.

Στα τέλη Μαΐου, ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας Ιβάν Κριστάνοφ δήλωσε ότι τα τελευταία 10 χρόνια δεν είχε τηρηθεί ούτε μία βιντεοσκόπηση στους χώρους όπου διενεργούνται οι έλεγχοι στα φορτηγά με τρόφιμα που εισέρχονται στη Βουλγαρία από την Τουρκία.

Η υπόθεση ότι τα οικονομικά καρτέλ υπαγορεύουν την πολιτική του ITN υποστηρίζεται από πολιτικούς που αποχώρησαν από την κοινοβουλευτική ομάδα και δήλωσαν στα μέσα ενημέρωσης ότι η μαφία είχε διεισδύσει στο "Υπάρχει Τέτοιος Λαός" και ότι μια ομάδα παρασκηνιακών ατόμων καθοδηγούσε τις αποφάσεις του ηγέτη του Σλάβι Τριφόνοφ. Αμέσως μετά, ο Τριφόνοφ ανακοίνωσε ότι θα μηνύσει τον πρωθυπουργό Πετκόφ και άλλους που είχαν υπονοήσει ότι εκπροσωπούσε τη μαφία στη Βουλγαρία.
Τι άλλο;

Η επιτυχής ψήφος δυσπιστίας οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης και κατά πάσα πιθανότητα σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Η προσέλευση των ψηφοφόρων αναμένεται να φθάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1989, με τα δύο τρίτα των πολιτών να είναι απίθανο να προσέλθουν στις κάλπες, και ο αυξανόμενος πολιτικός κατακερματισμός καθώς επτά ή οκτώ πολιτικά κόμματα εισέρχονται στο κοινοβούλιο θα δημιουργήσει ακόμη περισσότερα εμπόδια στο σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.

Μόλις πριν από δύο χρόνια, χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν κατά της διαφθοράς και της φτώχειας στο φτωχότερο κράτος μέλος της ΕΕ. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ψήφισαν με την ελπίδα ότι η Βουλγαρία θα γίνει μια καλύτερη χώρα για να ζήσουν, τουλάχιστον τα παιδιά τους.

Ωστόσο, η «κυβέρνηση της αλλαγής» τελειώνει τη ζωή της βυθισμένη σε κατηγορίες από τους πρώην εταίρους της για προδοσία των εθνικών συμφερόντων, παρέμβαση παρασκηνιακών παραγόντων και διαμάχη για τη διανομή δισεκατομμυρίων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ωστόσο, ένα πράγμα γίνεται απολύτως σαφές: ούτε τα απερχόμενα «Συνεχίζουμε την Αλλαγή, Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP) και Δημοκρατική Βουλγαρία (DB), ούτε οι ψηφοφόροι τους θα δεχθούν συνασπισμούς με τα φαινομενικά φιλοευρωπαϊκά κόμματα GERB του Μπορίσοφ και το μειονοτικό Κίνημα για Δικαιώματα και Ελευθερίες MRF, τα οποία έχουν συνδεθεί με πολλά σκάνδαλα διαφθοράς τα τελευταία χρόνια.




ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου