Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Χωρίς πέναλτι η αλλαγή παρόχου στο ρεύμα - Η νέα απόφαση

    Μεγάλες αλλαγές από 1η Αυγούστου στο ρεύμα με την τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή.


    Όπως προβλέπει η νέα τροπολογία και εκτός από την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, σε νέο καθεστώς μπαίνει η αγορά της ενέργειας. Μεταξύ άλλων, ειδικά για παρόχους και την αλλαγή που σημειώνεται θα ισχύει ότι η αλλαγή προμηθευτή ή τιμολογίου προμήθειας, συνεπεία της μεταβολής των χρεώσεων προμήθειας δυνάμει της εκάστοτε ανακοίνωσης της παρ. 2, γίνεται αζημίως για τους πελάτες και δεν συνεπάγεται δικαίωμα αποζημίωσης του προμηθευτή, λόγω πρόωρης αποχώρησης.

    Επίσης, αναφέρειται πως δεν ισχύει το άρθρο 30 του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Πελάτες (Β' 832/2013) ως προς τον χρόνο, την υποχρέωση ατομικής ενημέρωσης των πελατών και την έναρξη ισχύος τροποποίησης της σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικότερα για την πρώτη περίοδο εφαρμογής, η ανακοίνωση των χρεώσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας διενεργείται έως την 10Π Ιουλίου 2022.

    Σημειώνεται, πως η αναστολή της ρήτρας θα έχει ισχύ ένα χρόνο και συγκεκριμένα από την 1η Αυγούστου 2022 μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2023.
    Ποια η παγίδα στα συμβόλαια για το ρεύμα

    Όλοι οι πελάτες θα μπορούν να επιλέξουν άλλο τύπο τιμολογίου προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, κατόπιν δήλωσής τους προς τον προμηθευτή ή αίτησης προσφοράς προμήθειας. Αλλά αυτό θα ισχύει εφόσον «δεν έχουν σύμβαση προμήθειας σε ισχύ».

    Αυτή είναι η παγίδα. Καθώς όσοι έχουν συμβόλαιο σε ισχύ και μάλιστα σταθερό συμβόλαιο και όχι κυμαινόμενο, δεν θα έχουν όφελος.


    Κατά τα λοιπά, εάν δεν υπάρχει αυτός ο σκόπελος:Η αλλαγή προμηθευτή ή τιμολογίου προμήθειας γίνεται αζημίως για τους πελάτες και δεν συνεπάγεται δικαίωμα αποζημίωσης του προμηθευτή λόγω πρόωρης αποχώρησης, δηλαδή πέναλτι.
    Δεν ισχύει το άρθρο του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Πελάτες ως προς τον χρόνο, την υποχρέωση ατομικής ενημέρωσης των πελατών και την έναρξη ισχύος τροποποίησης της σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Για την πρώτη περίοδο εφαρμογής, η ανακοίνωση των χρεώσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας διενεργείται έως την 10η Ιουλίου 2022.
    Οι λογαριασμοί κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, έναντι και εκκαθαριστικοί, θα αποτυπώνουν σε ειδικό πεδίο με σχετική σημείωση τις χρεώσεις ρήτρας αναπροσαρμογής ή αντίστοιχης χρέωσης, οι οποίες αφορούν στην περίοδο κατανάλωσης πριν την 1η Αυγούστου 2022
  1. .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου