Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

Σε πολιτική δίνη η Ιταλία: Εκλογές, μεταβατική κυβέρνηση ή κίνηση έκπληξη από τον «σούπερ Μάριο»

Σε πολιτική δίνη βρίσκεται η Ιταλία μετά την απόφαση του Μάριο Ντράγκι να παραιτηθεί καθώς δεν έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης.


Ωστόσο, ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του τεχνοκράτη πρωθυπουργού παραπέμποντάς τον στο Κοινοβούλιο για να ζητήσει στήριξη από τους βουλευτές.

Μάλιστα, ο κ. Ματαρέλα ζήτησε από τον Ιταλό πρωθυπουργό να απευθυνθεί στο κοινοβούλιο για να προβεί σε ανακοινώσεις, ώστε να γίνει αξιολόγηση της κατάστασης που έχει προκύψει μετά τα αποτελέσματα της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Γερουσία της Δημοκρατίας.

«Ό,τι και να συμβεί δεν θα αποχωρήσεις από το πλοίο της Ιταλίας», του είπε ο Ματαρέλα. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει ομιλία του Ιταλού πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο την ερχόμενη Τετάρτη για το ενδεχόμενο μιας δεύτερης θητείας.

Τι προηγήθηκε της παραίτησης

Νωρίτερα την Πέμπτη, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, δεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή ούτε υπερψήφισε το πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους διαβίωσης.

Όπως υπογράμμισε, η μη συμμετοχή του Κινήματος των Πέντε Αστέρων στην ψήφο εμπιστοσύνης ήταν «πολύ σημαντική από πολιτική άποψη».


Ο Ντράγκι βρίσκεται στην εξουσία της χώρας από τον Φεβρουάριο του 202. Ηγήθηκε μιας κυβέρνησης που σχηματίστηκε από πολλά κόμματα και τεχνοκράτες, «με στόχο να φέρει σταθερότητα στο έθνος που συχνά βρίσκεται σε πολιτικό χάος».

Έχει πιέσει για μια μεταρρυθμιστική ατζέντα και το έργο του έχει αμβλύνει τις προηγούμενες ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τη σταθερότητα της οικονομίας της Ιταλίας.

Η Ιταλία πρόκειται να έχει νέες βουλευτικές εκλογές πριν από τον Ιούνιο του 2023.


Ο Ντράγκι, παρότι εξακολουθεί να έχει την πλειοψηφία στο ιταλικό κοινοβούλιο, χωρίς την υποστήριξη του Κινήματος των 5 Αστέρων, δήλωσε προηγουμένως ότι δεν θα ήθελε να ηγηθεί μιας κυβέρνησης χωρίς τα Πέντε Αστέρια, του κόμματος που αναδείχθηκε πρώτο στις εκλογές του 2018, αλλά από τότε έχει αποδυναμωθεί εντός και εκτός κοινοβουλίου.
Τα πιθανά σενάρια

Διερεύνηση νέου Κυβερνητικού συνασπισμού, δηλαδή Draghi bis

Ο ΠτΔ Σέρτζιο Ματαρέλα δεν αποδέχεται την παραίτηση του Ντράγκι και του ‘δίνει εντολή’ να επιστρέψει και να διερευνήσει εάν κι εφόσον υπάρχει η δυνατότητα επαλήθευσης μιας (νέας;) πλειοψηφίας. Σε αυτό το σημείο σημειώνεται πως εδώ και μερικές ημέρες κυκλοφορούν φήμες ότι ο Ματαρέλα είπε στον Μάριο Ντράγκι “Ό,τι κι αν συμβεί, δεν θα αποχωρήσεις από το Palazzo Chigi”.

Τέλος της κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές


Ο Μάριο Ντράγκι θα υποβάλλει την παραίτησή του και δεν θα διερευνήσει την ύπαρξη μιας νέας πλειοψηφίας, με αποτέλεσμα ο Ματαρέλα να “λύσει” Γερουσία και Κοινοβούλιο και να προχωρήσει η χώρα στο μονοπάτι των πρόωρων εκλογών. Σύμφωνα με το νόμο, αυτές θα πρέπει να γίνουν σε ορίζοντα 2 μηνών, μεταβαίνοντας έτσι σε ημερομηνία μεταξύ τέλη Σεπτεμβρίου και αρχές Οκτωβρίου.

Μεταβατική Κυβέρνηση «σκοπού»

Σχηματίζεται μια κυβέρνηση με έναν μεταβατικό πρωθυπουργό ώστε να περάσουν τα τελευταία μέτρα και να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες. Αλλά ποιος θα είναι ο μεταβατικός πρωθυπουργός; Τα Ιταλικά ΜΜΕ μιλούν για ονόματα υψηλού προφίλ όπως αυτό του υπουργού Οικονομικών, Daniele Franco, ή του Προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Giuliano Amato.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου