Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

Προσωπικός γιατρός: Πότε ξεκινούν οι πρώτες εγγραφές πολιτών - Ποιους γιατρούς μπορούν να επιλέξουν

Τέλος Ιουλίου ανοίγει τελικά η πλατφόρμα για τον προσωπικό γιατρό για κάποιες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει καταγράψει τους Νομούς στους οποίους οι γιατροί που έχουν κάνει σύμβαση για να παράσχουν υπηρεσίες ως προσωπικοί γιατροί επαρκούν για να καλύψουν τον πληθυσμό και γι αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να ξεκινήσουν την εγγραφή τους.

Πρόκειται για περίπου 15 με 20 Νομούς σε όλη τη χώρα και κυρίως στην Περιφέρεια όπου η συμμετοχή του ιατρικού κόσμου ήταν ικανοποιητική και μπορούν να ξεκινήσουν και οι εγγραφές των πολιτών.

Ήταν ουσιαστικά και ο λόγος που η πλατφόρμα για τους πολίτες δεν άνοιξε την 1η Ιουλίου όπως είχε προαναγγελθεί από το υπουργείο Υγείας, αφού οι γιατροί ήταν διστακτικοί για να κάνουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Βέβαια και σήμερα οι αντιστάσεις δεν έχουν καμφθεί αφού σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές του ethnos.gr, συνολικά 600 γιατροί από όλη τη χώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή και έχουν κάνει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ ως προσωπικοί γιατροί.

Ειδικότερα στην Ήπειρο, την Κρήτη, την Πελοπόννησο αλλά και σε πολλά μεγάλα νησιά του Αιγαίου έχει καταγραφεί σημαντικός αριθμός γιατρών που έχει κάνει σύμβαση για το σύστημα του «προσωπικού γιατρού». Στις περιοχές αυτές οι πολίτες θα προηγηθούν και θα μπορούν να εγγραφούν άμεσα.
Ποιους γιατρούς μπορούν να επιλέξουν οι πολίτες

Οι αλλαγές που έχει κάνει την τελευταία στιγμή η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αναμένεται να δώσουν περισσότερες επιλογές στους πολίτες ώστε να εντοπίσουν έναν προσωπικό γιατρό κοντά στην περιοχή τους, αφού θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε περισσότερες ειδικότητες.

Συγκεκριμένα οι πολίτες μπορούν να επιλέξουν Παθολόγους, Γενικούς Γιατρούς, Γιατρούς Εργασίας (του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα) αλλά και ιδιώτες γιατρούς με τις ίδιες ειδικότητες που δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν επειδή είχαν κάποια συνεργασία με το δημόσιο όπως συμμετοχή σε επιτροπές, υπουργεία κ.λ.π.

Όμως αξιοσημείωτο είναι ότι για να είναι κανείς προσωπικός γιατρός θα πρέπει να έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ ώστε να παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του στους πολίτες.

Οι ασφαλισμένοι δεν θα μπορούν να επιλέξουν ως προσωπικό γιατρό κάποιον που δεν θα είναι ενταγμένος στη λίστα, έστω κι αν θα θέλουν να τον πληρώνουν με χρήματα από την τσέπη τους.
Οι δωρεάν επισκέψεις

Η επίσκεψη πάντως στον προσωπικό γιατρό θα διαρκεί 15 λεπτά, καθώς αυτό προβλέπεται από την σύμβαση του ιατρικού προσωπικού. Τα ραντεβού θα κλείνονται από τους πολίτες μέσω της ΗΔΙΚΑ, του ψηφιακού δηλαδή συστήματος από το οποίο θα ρυθμίζονται όλα τα ραντεβού για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Όμως ο πολίτης δεν θα πληρώνει επίσκεψη ακόμη κι αν ο προσωπικός του γιατρός τον δει εκτός ωραρίου.

Γεγονός που σημαίνει βέβαια για τον ιατρικό κόσμο, ότι το ωράριο που θα καθοριστεί και θα δηλωθεί επίσημα από τον κάθε προσωπικό γιατρό, θα μπορεί να παραβιάζεται. Σημείο που προκαλεί και αντιδράσεις στους γιατρούς.

Να επισημανθεί ότι μέχρι στιγμής δεν έχει καθοριστεί ο ανώτερος αριθμός επισκέψεων τον μήνα για κάθε ασθενή, γεγονός που επίσης προβληματίζει τον ιατρικό κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου