Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Εύη Χριστοφιλοπούλου: Με απόφαση Μητσοτάκη πάει για επικεφαλής Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και για χρόνια εκλεγμένη βουλευτής με το κόμμα Εύη Χριστοφιλοπούλου φαίνεται πως προτάθηκε για τη θέση του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.


Επιβεβαιώνεται-έτσι- η προ ημερών είδηση που δημοσίευσε το TheCaller πως πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ επιλέγεται για κορυφαία θεσμική θέση με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η κα Χριστοφιλοπούλου, που ήρθε μεν πρώτη με 4.670 σταυρούς στις εκλογές του 2019 στην εκλογική περιφέρεια της Α’ Ανατολικής Αττικής, ωστόσο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν έβγαλε εκεί έδρα, έμεινε εκτός Βουλής και γενικότερα απέχει το τελευταίο διάστημα από την ενεργό πολιτική, αφού επέστρεψε στα ακαδημαϊκά της καθήκοντα ως καθηγήτρια στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως δέχθηκε το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να αναλάβει επικεφαλής της Αρχής Προστασίας Δεδομένων, αντικαθιστώντας τον σημερινό επικεφαλής, Κωνσταντίνο Μενουδάκο, Επίτιμο Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και έχει απαντήσει θετικά.



Σημειώνεται, πως η κα Χριστοφιλοπούλου είχε συνεργαστεί με τον πρωθυπουργό το 2013-2015, ως υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με υπουργό τον κ. Μητσοτάκη.

Βέβαια, για να αναλάβει χρέη επικεφαλής η κα Χριστοφιλοπούλου απαιτείται πλειοψηφία 3/5 από τη Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή, κάτι που σημαίνει πως απαιτούνται και οι θετικές ψήφοι του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, εκτός αν υπερψηφίσει τη σχετική πρόταση κάποιο άλλο κόμμα, από πλευράς της αντιπολίτευσης.


Μένει να φανεί- πλέον- η στάση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής που θα είναι ένα πρώτο «κρας τεστ» για τον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να «εμβολίζει» τον χώρο με τη «μεταγραφή» κορυφαίων-μέχρι πρότινος-στελεχών του Κινήματος.
Ποια είναι η Εύη Χριστοφιλοπούλου

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου γεννήθηκε το 1956 στην Αθήνα. Είναι παντρεμένη με τον καθηγητή της Νομικής Σχολής Δημήτρη Χριστοφιλόπουλο και έχουν δύο παιδιά.


Απεφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετά την αποφοίτησή της εισήχθη στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου, όπου ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στις Πολιτικές επιστήμες, καθώς και το διδακτορικό της στο αντικείμενο της Δημόσιας Διοίκησης και Δημόσιας Πολιτικής.

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου από το 1986 έως το 1991 ήταν υπεύθυνη του Τομέα Ανάπτυξης Στελεχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).


Από το 1992 μέχρι το 1997 συνεργάστηκε με της Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και με επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση Ανθρώπινων Πόρων. Υπήρξε παράλληλα σύμβουλος του Γεωργίου Γεννηματά κατά τη θητεία του στο Υπουργείο Οικονομικών.

Από το 1997 έως το 2002 της ανέλαβε υψηλόβαθμη θέση ως Γενική Γραμματέας στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο αντικείμενο της Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων.

Υπήρξε εντεταλμένη επίκουρος καθηγήτρια στο τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και στο τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Διετέλεσε καθηγήτρια στα μεταπτυχιακά προγράμματα στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διατηρεί τη θέση του επίκουρου καθηγητή στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Πατρών.

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ από το 1999, όταν διατηρούσε τη θέση του Γενικού Γραμματέα στο Υπουργείο Εργασίας.

Το 2004 εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής στην περιφέρεια Αττικής, ενώ επανεκλέγεται το 2007 και το 2009.

Από το 2009, με την εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου, συμμετείχε στην κυβέρνηση του ως υψυπουργός Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, καθώς και στην επόμενη μεταβατική κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου στην ίδια θέση.

Επανεκλέχθηκε στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012. Τη χρονική περίοδο από τις 27 Ιουνίου 2012 έως τις 25 Ιουνίου 2013, διετέλεσε κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Στη δικομματική κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, ανέλαβε υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στις 25 Ιουνίου 2013.

Επίσης εξελέγη βουλευτής Αττικής στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015, τον Ιανουάριο με το ΠΑΣΟΚ και τον Σεπτέμβριο με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.







https://thecaller.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου