Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

Σερβία - Κοσσυφοπέδιο: Προς εκτόνωση η ένταση

Οι διαβάσεις Γιαρίνιε και Μπρνιάκ εξακολουθούν να βρίσκονται αποκλεισμένα από οδοφράγματα, η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά στη Μερνταρέ της Σερβίας.


Δεν υπάρχουν αλλαγές στη διοικητική διάβαση Γιαρίνιε σε σχέση με χθες, όπου υπάρχουν οδοφράγματα και δεν μπορεί κάποιος να περάσει ούτε στα βόρεια του Κοσσυφοπεδίου, ενώ μόνο στη διοικητική διάβαση Μερνταρέ η κυκλοφορία λειτουργεί κανονικά.

Από το πρωί της Δευτέρας, η αστυνομία στη Ρούντνιτσα ενημερώνει τους οδηγούς να προσπαθήσουν να μετακινηθούν σε εναλλακτικές διαβάσεις και σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, έγγραφα που αποτελούν μέρος των μέτρων της Πρίστινα και σχετίζονται με σερβικές ταυτότητες δεν έχουν διανεμηθεί στο Μπρνιάκ και στη Μερνταρέ.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες από την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου πότε θα ανοίξουν στην κυκλοφορία οι Γιαρίνιε και Μπρνιάκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νύχτα πέρασε ειρηνικά και υπήρξαν λιγότερες εντάσεις.


Προς το παρόν λειτουργεί μόνο η διάβαση Μερνταρέ, όπου χθες το βράδυ υπήρχε γραμμή πέντε με έξι χιλιομέτρων, και όπου έπρεπε να περιμένεις κάποιος μιάμιση ώρα για να φτάσεις στη διάβαση. Από σήμερα το πρωί πάντως δεν υπάρχει κόσμος και η αναμονή είναι 10 λεπτά.

Στη διάβαση περιμένουν Αλβανοί που επιστρέφουν από τις δυτικές χώρες για διακοπές.

Οι αστυνομικοί είπαν ότι όλα λειτουργούν όπως πριν, αναφέρει το RTS.


Να υπενθυμίσουμε ότι πολίτες έστησαν οδοφράγματα στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου χθες, μετά την ανακοίνωση της Πρίστινα ότι η απόφαση για την επανεγγραφή οχημάτων και ταυτοτήτων θα ξεκινήσει την 1η Αυγούστου. Αποκλείστηκαν οι κεντρικοί δρόμοι, καθώς και οι διοικητικές διαβάσεις Γιαρίνιε και Μπρνιάκ.

Ωστόσο, κατόπιν εντολής των ΗΠΑ, η κυβέρνηση της Πρίστινα αποφάσισε να αναβάλει την εφαρμογή της απόφασης για 30 ημέρες.
«Καλώς ήρθατε στο ΕΣΔ»

Και οι τέσσερις δήμοι στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου ξύπνησαν σήμερα το πρωί με το μήνυμα «Καλώς ήρθατε στην Ένωση Σερβικών Δήμων».

Σε διαφημιστικές πινακίδες και αφίσες σε όλη την Μιτρόβιτσα, Λεποσάβιτς, Ζούμπινα Πότοκ και Ζβετσάνι υπάρχουν τα συνθήματα «Εδώ είναι η ΕΣΔ», σύμβολα, αλλά και μηνύματα στα αγγλικά που προωθούν την Ένωση Σερβικών Δήμων.


Αυτά τα μηνύματα εμφανίστηκαν στον κεντρικό δρόμο περιπάτου στο βόρειο τμήμα της Μιτρόβιτσα, καθώς και σε διαφημιστικές πινακίδες στις εισόδους και εξόδους τεσσάρων δήμων.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε χθες το βράδυ ότι ελπίζει σε επικείμενη αποκλιμάκωση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια.

«Τελειώσαμε τώρα τη συνάντηση στο Γενικό Επιτελείο, ο στρατηγός Μοϊσίλοβιτς, πριν από αυτό, μίλησε με τον διοικητή της KFOR. Είναι σημαντικό ότι η συζήτηση έγινε σε σωστό κλίμα, με επαγγελματικό τρόπο, και οι υποχρεώσεις και των δύο πλευρών έγιναν αποδεκτές κυρίως στην ανταλλαγή πληροφοριών, γιατί υπήρχαν πολλές αναλήθειες και παραπληροφόρηση. Τα μεσάνυχτα αναμένουμε συνομιλία με τον διοικητή της KFOR με τον Γκόραν Ράκιτς και εκπροσώπους των Σέρβων. Ζητήσαμε από τους διεθνείς θεσμούς να επηρεάσουν την αλβανική πλευρά ώστε να αναβάλει τις αποφάσεις πριν συναντηθούμε ξανά στις Βρυξέλλες και να επιλυθούν όλα ειρηνικά. Ελπίζω ότι η κατάσταση θα αποκλιμακωθεί απόψε ή αύριο» -είπε ο Βούτσιτς.

Σημείωσε ότι η δράση της Πρίστινα στο Κοσσυφοπέδιο ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό, αλλά και ότι το Βελιγράδι κάνει τα πάντα για να ηρεμήσει η κατάσταση.

«Από τις περιφερειακές αλλά και άλλες υπηρεσίες ασφαλείας μέχρι τα μέσα ενημέρωσης εκείνων των χωρών που κατηγόρησαν εκ των προτέρων τη Σερβία ότι είναι σαφές ότι θα εισβάλουμε σε μια υποτιθέμενη κυρίαρχη χώρα με ρωσικές διαταγές, παρόλο που είναι η χώρα μας σύμφωνα με διεθνείς πράξεις» είπε ο Βούτσιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου