Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

Επιχείρηση "αλλαγή ατζέντας": Παροχές για να "ξεχαστούν" οι υποκλοπές

Στροφή στην οικονομία και κυρίως σε μια συζήτηση για νέες παροχές, προτάσσει η κυβέρνηση για να αλλάξει το κλίμα, λόγω υποκλοπών.

Με το θέμα των υποκλοπών να έχει επιφέρει πλήγματα στο κυβερνητικό προφίλ, αναζητείται επειγόντως αλλαγή ατζέντας. Έτσι, ως “ιδανική διαφυγή” φαντάζει το άνοιγμα περαιτέρω της συζήτησης για νέα μέτρα στήριξης. “Χρήμα για να ξεχαστεί η υπόθεση των υποκλοπών”, όπως αναφέρεται από πολιτικούς αναλυτές, είναι προφανώς η συνταγή. Εν όψει, δε, και της παρουσίας του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ στις αρχές Σεπτέμβρη και με το μεσοδιάστημα της Αυγουστιάτικης ανάπαυλας να είναι ante portas το σχήμα αυτό φαντάζει ως ιδανικό ως ‘ανάχωμα” στη πολιτική φθορά των υποκλοπών.


Οι συντάξεις

Ήδη, χθες, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, που συνήθως είναι ιδιαίτερα συγκρατημένος σε σχέση με νέα μέτρα και παροχές έδωσε στίγμα αύξησης των συντάξεων, κάτι βέβαια που έχει κάνει ο Πρωθυπουργός, από τις 6/7, οπότε μιλάντως στη Βουλή για την κοινωνική πολιτική ο είχε προαναγγείλει την αύξηση για τους περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους με βάση όσα ορίζει ο νόμος.

“Είναι δεδομένη η αύξηση των συντάξεων το 2023, η οποία θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, λόγω του πληθωρισμού”. δήλωσε στο MEGA ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, συμπληρώνοντας ότι το ποσό έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό. Η όλη δράση, βέβαια, έχει στόχο μια ομάδα πολιτών, με κρίσιμο πολιτικό βάρος, ενόψει και των εκλογών, όποτε αυτές κι αν γίνουν, όπου μάλιστα ποντάρει η Νέα Δημοκρατία.

Πάντως, η κυβέρνηση έχει βάλει στη δημοσιονομική ζυγαριά το εν λόγω μέτρο. Άλλωστε όπως προβλέπει ο Νόμος 4670/2020 για το ξεπάγωμα των συντάξεων “το συνολικό ποσό της σύνταξης αυξάνεται από την 1-1-2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους, διαιρούμενου διά του δύο και δεν υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή”.


Η αύξηση

Με το ΑΕΠ να κινείται ανοδικά και με την εκτίμηση να “κάθεται” στο 3,1%, τον πληθωρισμό να καλπάζει και να είναι ήδη στο 11,6% και με τις προβλέψεις για τα μέσα ετήσια ποσοστά να παραπέμπουν στο επίπεδο του 6% προφανές είναι ότι η αύξηση για τις συντάξεις τοποθετείται κοντά στο 5%. Βέβαια εάν συνεχιστεί η πληθωριστική κούρσα είναι πρόδηλο ότι ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός θα κλείσει ψηλότερα κάτι που, βέβαια, θα συμπαρασύρει και τις αυξήσεις στις συντάξεις.

Στο φόντο αυτό ήδη το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τις δημοσιονομικές αντοχές και το ύψος των εσόδων που εισρέουν στον κρατικό κουμπαρά, κύρια από τον τουρισμό για να δει πώς θα κάνει τις σχετικές κατανομές.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε, έτσι χθες, σε θετικά σημεία της οικονομίας υποστηρίζοντας: “Η οικονομία αναπτύσσεται και αναπτύσσεται ισχυρά, κυρίως μέσω των νέων επενδύσεων που έρχονται στην χώρα μας. Οι νέες επενδύσεις φέρνουν νέες θέσεις εργασίας και αυτό σημαίνει νέα εισοδήματα μέσα στην οικογένεια αλλά και μείωση της ανεργίας. Έχουμε μία θετική εικόνα και από την πορεία του Τουρισμού. Φαίνεται – με τα τωρινά δεδομένα – ότι έχουμε καλύψει το 88% των εσόδων του 2019, αλλά έχουμε περιθώριο να πάμε ακόμα καλύτερα” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με βάση, έτσι, πληροφορίες που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας, περίπου 1,2 εως 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στην τσέπη από την 1/1/2023. Πρόκειται για συνταξιούχους που δεν έχουν προσωπική διαφορα ή εχουν αρνητική προσωπική διαφορά.

Αλλοι 250.000 θα δουν πολύ μικρές αυξήσεις, καθώς έχουν μικρή προσωπική διαφορα, η οποία θα «ροκανιστεί» ολόκληρη και θα δουν λίγα παραπάνω χρήματα στη μηνιαία καταβολή.

Οσοι συνταξιούχοι έχουν μεγαλύτερη προσωπική διαφορα θα δουν μόνο λογιστική αύξηση της σύνταξης, καθώς η αύξηση που δικαιουνται από 1/1/2023 θα συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορα και δεν θα δουν αυξήσεις στην τσέπη. Υπολογίζεται πως πρόκειται για περίπου 650.000 συνταξιούχους που έχουν «μεγάλη» προσωπική διαφορα και, τελικά, θα δουν μόνο λογιστικές αυξήσεις και μηδενική πραγματική αύξηση στην τσέπη


Συμπληρωματικός προϋπολογισμός

Πάντως, μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA, ο υπουργός ανέφερε ότι “θα έχουμε συμπληρωματικό προϋπολογισμό για τις πιστώσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις”, δεδομένου ότι δημιουργείται και τρίτος δημοσιονομικός χώρος. Πρόσθεσε δε, ότι όλα τα επιπλέον μέτρα έχουν ποσοτικοποιηθεί, αλλά ποια θα εφαρμοστούν θα εξαρτηθεί από τη συζήτηση με τον πρωθυπουργό και τις προτεραιότητες που θα τεθούν.

Για το καλάθι της νοικοκυράς ο υπουργός Οικονομικών, ειδικά, ανέφερε ότι ο τελικός στόχος στα μέτρα που θα παρθούν είναι να επωφεληθούν τα νοικοκυριά και όχι να χαθεί η οικονομική στήριξη μέσα στην πορεία της εφοδιαστική αλυσίδας.


Άλλα μέτρα

Βέβαια στην πρώτη γραμμή είναι οι ενεργειακές επιδοτήσεις με πρώτο το ρεύμα και το φυσικό αέριο, αλλά στο τραπέζι είναι κι άλλα μέτρα όπως η αύξηση του ποσού για το πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και μια σειρά από άλλα, όπως η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών από το 22% στο 20% από την επόμενη χρήση. Σημειώνεται ότι τα φετινά κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογηθούν με συντελεστή 22% από 24%. Επίσης εξετάζεται η μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος με δημοσιονομικό κόστος 200 εκατ. ευρώ, αλλά και η μείωση συντελεστών ΦΠΑ στο 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή στο 6%*


Τον Οκτώβριο οι παρεμβάσεις στήριξης στη Βουλή

Πάντως ο κ. Σταϊκούρας, επισήμανε, δε, ότι στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, θα περιλαμβάνονται όλες οι παρεμβάσεις για το 2022 και το 2023 (π.χ. κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, επίδομα θέρμανσης). Και δήλωσε ότι “είναι απολύτως βέβαιο ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις πριν από τα Χριστούγεννα”.

“Ο πρώτος δημοσιονομικός χώρος που δημιουργήθηκε στο πρώτο εξάμηνο του έτους «γύρισε» στους πολίτες μέσω του πεδίου της ενέργειας. Να θυμίσω την επιστροφή του 60% της επιβάρυνσης του προηγούμενου εξαμήνου. Ο δεύτερος δημοσιονομικός χώρος αξιοποιήθηκε για το Fuel Pass 2. Μάλιστα, τις επόμενες ώρες και ημέρες θα αρχίσει η καταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους. Ο τρίτος δημοσιονομικός χώρος θα είναι από τον Σεπτέμβριο και μετά” ανέφερε χθες, ο υπουργός Οικονομικών.


Το χρέος

Βέβαια όλες αυτές οι παροχές θα πρέπει να βασιστούν στα πλεονάσματα των εσόδων, χωρίς να σημαίνει ότι λόγω της ύπαρξης και φέτος πρωτογενούς ελλείμματος δεν “μπαίνουν” στο μάτι των θεσμών, λόγω του ύψους του χρέους.

Βέβαια, όσον αφορά το κομμάτι του δανεισμού του κράτους ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι όλα βαίνουν καλώς, λόγω της υπεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής που ασκείται από την κυβέρνηση. “Όχι μόνο δεν υπάρχει πρόβλημα δανεισμού, αλλά υπάρχουν τόσα ταμειακά διαθέσιμα, περίπου 39 δισεκατομμύρια ευρώ, που είναι από τα υψηλότερα ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρώπη, που σημαίνει ότι και σε δυσμενείς συνθήκες η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τα επόμενα 2 με 3 χρόνια της ετήσιες χρηματοδοτικές της ανάγκες”.

Υπενθυμίζεται, ότι η Ελλάδα, έχει την “πολυτέλεια” ακόμη και να μην βγει στις αγορές, καθώς οι φετινές δανειακές της ανάγκες αναθεωρήθηκαν στα 10 δισ από τα 12 δισ ευρώ. Κι αυτό γιατί αποφασίστηκε η παραμένει το ύψος εκδόσεων στα έντοκα και δεν επιλέχθηκε η μείωση των εντόκων γραμματίων κατά 1 δισ ευρώ. Επίσης, αναμένονται 1 δισ ευρώ από το πρόγραμμα SURE.

Όσον αφορά στο 2023, οι δανειακές της ανάγκες θα παραμείνουν στα επίπεδα των 10 δισ ευρώ.

Επίσης, ο Χρήστος Σταϊκούρας πληροφόρησε, επίσης, ότι έλαβε επίσημη επιστολή, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα στις 20 Αυγούστου βγαίνει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και έτσι η Ελλάδα επαναφέρεται στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου