Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

Ο πιο δύσκολος Δεκαπενταύγουστος του Κυριάκου Μητσοτάκη

Το εορταστικό τριήμερο του Αυγούστου πλησιάζει και στην κυβέρνηση αναμένουν με εύλογη αγωνία ποιο θα είναι το κλίμα που θα προκύψει στις εκδηλώσεις του φετινού «Δεκαπενταύγουστου των επισυνδέσεων», όπως λένε με πικρό χιούμορ βουλευτές και στελέχη.


Είθισται, οι πολιτικοί να μην αναφέρονται μόνο στο θρησκευτικό κλίμα της ημέρας, αλλά να απευθύνουν ευρύτερα μηνύματα για εθνική ομοψυχία, ενότητα κ.ά. Φέτος, προφανέστατα, οι δηλώσεις τους θα είναι επηρεασμένες από το κλίμα της περιόδου. Όποτε, θα έχει ενδιαφέρον το περιεχόμενο των τοποθετήσεων, ιδιαίτερα των πολιτικών αρχηγών αλλά όχι μόνο, αφού τουλάχιστον για τη ΝΔ, η προσοχή στρέφεται στο αν και πώς θα τοποθετηθούν τα κορυφαία στελέχη για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Το κυβερνητικό επιτελείο, τα τελευταία 24ωρα καταβάλλει κοπιώδη προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης και να κοπάσει η θύελλα που ξέσπασε την προηγούμενη Παρασκευή με τις παραιτήσεις του Γρηγόρη Δημητριάδη και του Παναγιώτη Κοντολέοντος.


Η γραμμή αυτή αποτυπώθηκε στην τελευταία τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος, κληθείς να σχολιάσει την υψηλών τόνων αντίδραση του Νίκου Ανδρουλάκη, περιορίστηκε να πει ότι «η κυβέρνηση δεν θα συνεχίσει τη στείρα ανταλλαγή δηλώσεων» για αυτό το σοβαρό ζήτημα.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση δίνουν ραντεβού στις 22 Αυγούστου, οπότε η Διάσκεψη των Προέδρων θα αποφανθεί τόσο για το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση όσο και για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.


Το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποδεχθεί και τις δύο προτάσεις, οπότε τη μεθεπόμενη Δευτέρα θα οριστικοποιηθούν οι ημερομηνίες διεξαγωγής τους.

Σε μία πρώτη αντίδραση μετά από μακρά αμηχανία, η κυβέρνηση κατέθεσε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία θεσπίζεται πιο αυστηρό πλαίσιο στη λειτουργία και τη λογοδοσία της Ε.Υ.Π. Αν και αυτονόητη, η πρωτοβουλία κρίνεται αδύναμη να αμβλύνει τις αντιδράσεις που υπάρχουν.

Πλέον το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ποιος θα αναλάβει πρώτος την πρωτοβουλία για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Ό πρωθυπουργός έχει δεχθεί εισηγήσεις από τους συνεργάτες του να προλάβει τους αντιπάλους του και να καταθέσει πρώτος τη σχετική πρόταση, με διευρυμένο χρονικό πεδίο έρευνας για τα πεπραγμένα της Ε.Υ.Π. από το 2009 και μετά, ώστε να περιλαμβάνει και την περίοδο της τελευταίας διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ.


Ένα ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι πως θα κινηθούν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, τα στελέχη του οποίου, σύμφωνα με πληροφορίες, εσχάτως προβληματίζονται για το γεγονός ότι στην υπόθεση των παρακολουθήσεων μεταδίδεται η εντύπωση ότι υπάρχει κοινή γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη με την Κουμουνδούρου.

Πάντως, σε αντίθεση με τη ΝΔ, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ, είναι λογικό να εστιάζουν την προσοχή τους αλλού. Ο πρώτος στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που έχει ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας και το δεύτερο, στη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, όπου ο αρχηγός του ΚΙΝΑΛ έχει ζητήσει να κατατεθεί ο πλήρης φάκελος για την παρακολούθησή του.

Με αυτά και μ' αυτά, μόνο μέρες ηρεμίας και αποτοξίνωσης από τη ζώσα πολιτική επικαιρότητα δεν αναμένονται οι επόμενες.







ieidiseis.gr
Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου