Με την χειρότερη ξηρασία των τελευταίων ετών είναι αντιμέτωπη η Ευρώπη. Αυτό διαπιστώνει το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Κομισιόν με την εικόνα των μεγαλύτερων ποταμών της Γηραιάς Ηπείρου να έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία 5 χρόνια.
Παράλληλα, πάνω από 6.600.000 στρέμματα έχουν καεί στα κράτη της Ε.Ε από τον Ιανουάριο, που αποτελεί αριθμό - ρεκόρ. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι τεράστιες δασικές πυρκαγιές, η πρωτοφανής ξηρασία και οι συνεχείς καύσωνες στην Ευρώπη είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.
Στη Βρετανία, η ξηρασία καταγράφεται σε πολλές περιοχές και αναμένεται να συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο. Σε απόγνωση είναι οι κτηνοτρόφοι. Τα βοσκοτόπια έχουν ξεραθεί και ταΐζουν πλέον τα ζώα με αποθέματα που είχαν για τον χειμώνα, ενώ η πηγή του Τάμεση στέρεψε φέτος για πρώτη φορά στα χρονικά. Οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι ακόμα και με το να αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό με το δελτίο, λόγω της μεγάλης ανομβρίας.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε βρεθεί ξανά αντιμέτωπο με μεγάλη ξηρασία το 2018, αλλά τότε έβρεξε και η χώρα πήρε μικρή ανάσα.
Τους πιο ξηρούς μήνες από το 1901 ζει η Ουγγαρία. Σε ιστορικά χαμηλά πλησιάζει η στάθμη του νερού στον Δούναβη. Από τον Ιανουάριο έχει πέσει 25% λιγότερη βροχή σε σχέση με αντίστοιχες περιόδους στο παρελθόν.
Αλλά και στη Γερμανία, ο Ρήνος στερεύει μέρα με την ημέρα, προκαλώντας προβλήματα στη ναυσιπλοία. Η χώρα πλέον εξετάζει τη μεταφορά υλικών κι εξοπλισμού για την παραγωγή ενέργειας μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου.
Στη Γαλλία, κατά 33 εκατοστά έχει υποχωρήσει από τις αρχές του καλοκαιριού η στάθμη των υδάτων στη λίμνη Αννεσύ. Η λίμνη αυτή τροφοδοτεί με πόσιμο νερό 150.000 κατοίκους.
Στην Ολλανδία, που δεν βρέχει σχεδόν καθόλου την τρέχουσα χρονιά, οι πολίτες αντιμετωπίζουν το φάσμα της έλλειψης γλυκού νερού.
Tέλος το λάστιχο ποτίσματος στη Βρετανία
Η Thames Water, η εταιρεία ύδρευσης που εξυπηρετεί πελάτες εντός και πέριξ της βρετανικής πρωτεύουσας, ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγορεύει στους πελάτες της τη χρήση λάστιχου ποτίσματος από τις 24 Αυγούστου, επικαλούμενη την παρατεταμένη ξηρασία.
Η Βρετανία κήρυξε επισήμως σε κατάσταση ξηρασίας τμήματα της Αγγλίας την Παρασκευή, καθώς ο φετινός Ιούλιος ήταν ο πιο ξηρός που έχει γνωρίσει η περιοχή αυτή εδώ και σχεδόν 90 χρόνια, με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά.
«Καθώς προβλέπεται χαμηλή βροχόπτωση τους ερχόμενους μήνες, χρειαζόμαστε τώρα να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα του σχεδίου μας όσον αφορά την ξηρασία», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωση που ανήρτησε στον ιστότοπό της.
«Όλα όσα κάνουμε τώρα θα βοηθήσουν στην προστασία των αποθεμάτων μας το ερχόμενο καλοκαίρι και θα βοηθήσουν το περιβάλλον», προσθέτει.
Πριν από την Thames Water κι άλλες εταιρείες στην Αγγλία είχαν εισαγάγει την απαγόρευση αυτή, η οποία αποσκοπεί στην πρόληψη της χρήσης λάστιχου ποτίσματος από τους πελάτες τους για να ποτίζουν τους κήπους τους, να πλένουν τα αυτοκίνητά τους ή να γεμίζουν φουσκωτές πισίνες.
«Καμπανάκι» από ειδικούς
Στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο καθηγητής Ορεινών Υδάτων στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, Δημήτρης Εμμανουλούδης. Μεταξύ άλλων ο καθηγητής, μιλώντας για τις φυσικές καταστροφές, σημείωσε πως «οι περισσότεροι που αναφέρονται στις φυσικές καταστροφές που προκύπτουν από τους φυσικούς κινδύνους δεν γνωρίζουν ότι βρίσκονται και η ξηρασία και οι καύσωνες». Δύο φαινόμενα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη ειδικά τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με τον κ. Εμμανουηλίδη, «στην Ελλάδα ο πρώτος φυσικός κίνδυνος που απειλούμαστε είναι οι πυρκαγιές, δεύτερες οι πλημμύρες. Σε αντίθεση με την παγκόσμια κατάξη, οι πυρκαγιές επηρεάζουν μόλις το 0,1% του παγκόσμιου πληθησμού. Είμαστε έξω από τους μέσους όρους».
Τον λόγο που συμβαίνει αυτό ο καθηγητής εξήγησε πως «σαν χώρα έχουμε αρκετή ξηρασία τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, άλλος λόγος είναι η γεωμορφολογία του εδάφους, είναι τα δασικά είδη που υπάρχουν στην Ελλάδα και τέλος μεγάλο και σημαντικό ρόλο παίζει η παρέμβαση του ανθρώπου στο δάσος, βέβαια».
Ο καθηγητής έδωσε ένα βασικό πλαίσιο οδηγιών που όλοι μπορούμε να ακολουθούμε. «Οι οδηγίες είναι παλιές και σαφείς. Κατ’αρχήν προσέχουμε όταν ενεργούμε μέσα σε ένα δάσος, κατόπιν είναι πολύ σημαντικό εάν αντιληφθούμε μία πυρκαγιά στην αρχή να ενεργήσουμε άμεσα».
Πώς ιεραρχεί ο ΟΗΕ τους φυσικούς κινδύνους
«Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει ορίσει συνολικά εννέα συνολικά φυσικούς κινδύνους, αναμεσα σε αυτούς είναι η ξηρασία, οι καύσωνες μαζί με τους σεισμούς και τις πλημμύρες, τις δασικές πυρκαγιές, την ηφαιστειακή δραστηριότητα. Η ξηρασία και οι καύσωνες, μάλιστα κατέχουν την τέταρτη και έκτη θέση. Για τις δασικές πυρκαγιές, που απασχολούν τόσο πολύ την χώρα μας σε παγκόσμια κατάξη αυτός ο κίνδυνος είναι μετά την ξηρασία και τους καύσωνες, δηλαδή βρίσκονται στην έβδομη θέση», σχολίασε ο καθηγητής.
Για την ιεράρχηση του ΟΗΕ σχετικά με τους φυσικούς κινδύνους ο κ. Εμμανουλούδης ανέφερε: «Ιεραρχούνται με βάση την συχνότητα εμφάνισης του φαινομένου μέσα σε βάθος εικοσαετίας και την πρώτη θέση έχουν οι πλημμύρες, οι καταιγίδες, οι σεισμοί, οι καύσωνες».
Το φαινόμενο της ξηρασίας όμως επηρεάζει το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, με τον καθηγητή να δίνει τον εντυπωσιακό αριθμό του 1.5 δισ. άνθρωποι να έχουν επηρεαστεί από την ξηρασία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου