Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

Μητσοτάκης : Έβαλε απέναντι Καραμανλή και Παυλόπουλο - Έριξε γέφυρες στον Βενιζέλο

Με ανάμεικτα συναισθήματα υποδέχθηκαν τα γαλάζια στελέχη τα τρία «όχι» του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη σε πρόωρες εκλογές, αλλαγή εκλογικού νόμου και ανασχηματισμό. Οι υπουργοί ανακουφίστηκαν, οι ενδιαφερόμενοι για μια θέση στο κυβερνητικό σχήμα απογοητεύτηκαν. Το ίδιο και η πλειονότητα των κυβερνητικών και κομματικών στελεχών που ήλπιζαν σε έναν νέο εκλογικό νόμο, με περισσότερες έδρες για το κόμμα τους.


Πλέον, άπαντες, άρχισαν να προετοιμάζονται για έναν πολύμηνο αγώνα και πιθανότατα για διπλή εκλογική αναμέτρηση και μάλιστα με τους νέους εκλογικούς καταλόγους που θα προκύψουν από την απογραφή, που επιφέρουν σημαντικές αλλαγές ιδιαίτερα στην περιφέρεια.

Και όλοι πήραν τη «γραμμή» με την οποία θα πρέπει να κινηθούν εφεξής, η οποία αναδεικνύει ως πρώτιστο κίνδυνο για την κυβερνητική πλειοψηφία τη χαλαρότητα της πρώτης κάλπης και ως καθοριστικό στόχο, την αναβίωση του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου. «Θεωρητικά ναι, υπάρχει η δυνατότητα να γίνει κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα. Να το γνωρίζουν αυτό οι πολίτες... Αριθμητικά αυτό μπορεί να συμβεί, αλλά αυτό θα συνιστά πολιτική τερατογένεση» είπε ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνοντας δύο φορές ότι μπορεί να προκύψει προοδευτική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με ΠΑΣΟΚ, Μέρα25 και με την ανοχή του ΚΚΕ και αυτό θα πρέπει να το έχουν συνεχώς «ως εικόνα» στο νου τους οι πολίτες. Ανέδειξε ως αντίπαλό του τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι το δίλημμα είναι «Μητσοτάκης ή Τσίπρας», ενώ επιδίωξε να εμφανίσει τον κ. Ανδρουλάκη «πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ».

Στο βάθος Ελληνική Λύση - Νεύμα σε Βενιζέλο

Παρ ότι ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε πολύ στην ανάγκη ανάδειξης αυτοδύναμης κυβέρνησης –έχοντας ήδη ξεκαθαρίσει ότι οι δεύτερες κάλπες θα γίνουν με τον νόμο που ψήφισε η ΝΔ -, από τους μυημένους δεν διέφυγε ο τρόπος με τον οποίον απάντησε ο κ. Μητσοτάκης στο ερώτημα για ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία με την Ελληνική Λύση. «Δεν είμαι καθόλου κοντά με τον κ. Βελόπουλο», αρκέστηκε να πει, χωρίς, ωστόσο, να το αποκλείσει.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε παλαιότερη θέση του ότι αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν συνεπάγεται μονοκομματική κυβέρνηση. «Η πρόθεση της Ν.Δ. -όπως την έχω παρουσιάσει- είναι στη δεύτερη κάλπη να διεκδικήσει τη δυνατότητα για να σχηματίσει κυβέρνηση- όχι απαραίτητα μονοκομματική, αλλά διευρυμένη ως προς το στελεχιακό δυναμικό και πρόθεσή μου είναι να κάνω το ίδιο μετά τις δεύτερες εκλογές», είπε. Και όταν ρωτήθηκε, αν αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να προτείνει σε μεμονωμένους βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ ή την Ελληνική Λύση να στηρίξουν μία κυβέρνηση της ΝΔ, απέφυγε να απαντήσει.

Ενδιαφέρον είχε και η απάντησή του σε ερώτηση για την κριτική που του ασκήθηκε για την υπόθεση των υποκλοπών από τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή αλλά και τον πρώην υπουργό Βαγγ. Βενιζέλο.


Για τον τελευταίο, χθες, ο κ. Μητσοτάκης κινήθηκε σε εντελώς άλλο κλίμα, εγκαταλείποντας τους υψηλούς τόνους που χρησιμοποίησε πρόσφατα από το βήμα της Βουλής. «Σέβομαι τον κ. Βενιζέλο αλλά δεν συμφωνώ πάντα μαζί του», είπε και πρόσθεσε ότι «αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν».

Θέλησε, μάλιστα εμμέσως, να υπενθυμίσει στον κ. Βενιζέλο ότι «είναι ένας από τους δέκα που κρεμάστηκαν στα μανταλάκια από τον ΣΥΡΙΖΑ στη σκευωρία Novartis».

Απέναντι Καραμανλής - Παυλόπουλος

Αντίθετα, για τις πρόσφατες δηλώσεις Καραμανλή και Παυλόπουλου, ο κ. Μητσοτάκης ήταν πολύ πιο κοφτός και χωρίς διάθεση βελτίωσης του κλίματος. Μάλλον το αντίθετο. «Δεν θεωρώ ότι αυτή η προστασία του απορρήτου πρέπει να αρθεί στην συγκεκριμένη περίπτωση. Από εκεί και πέρα καταλαβαίνω την ανάγκη εργαλειοποίησης του θέματος από την αντιπολίτευση και να ασκήσει κριτική. Λογικό είναι, γιατί υπήρξε ένα σφάλμα. Αλλά από το σφάλμα μέχρι να καλλιεργείται η εικόνα στην χώρα ότι όλη η πολιτική , κοινωνική και οικονομική ζωή πρέπει να περιστρέφεται στις παρακολουθήσεις επιτρέψτε μου υπάρχει μια πολύ μεγάλη απόσταση».

Κυρίαρχη εκτίμηση μεταξύ των γαλάζιων στελεχών είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης πέρασε χωρίς ιδιαίτερες πιέσεις από τη «στενωπό» της υπόθεσης των παρακολουθήσεων. Χωρίς, αυτό, σε καμία περίπτωση να σημαίνει ότι το θέμα θα περάσει σε δεύτερη μοίρα το επόμενο διάστημα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου