Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Υπέρ της απλής αναλογικής και των κυβερνήσεων συνεργασίας ο Μιχάλης Σταθόπουλος

«Όπου εφαρμόστηκε η απλή αναλογική, πέτυχε», είπε ο Μιχάλης Σταθόπουλος, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της Επιστημονικής Επιτροπής του Νομικού Βήματος του ΔΣΑ, με αφορμή το σκάνδαλο των υποκλοπών.πο


Ο Επίτιμος Καθηγητής Αστικού Δικαίου, Ακαδημαϊκός και πρώην υπουργός τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής, επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα δεν μπορεί να λειτουργήσει γιατί «υπάρχει έλλειψη πολιτικού πολιτισμού».


«Μα είναι δυνατόν να μην μπορούμε να ανεβάσουμε το επίπεδό μας;», αναρωτήθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΔΣΑ «Μιχάλης Ζαφειρόπουλος» και μεταδόθηκε διαδικτυακά από το κανάλι του ΔΣΑ στο Youtube.

«Πολλοί λένε ότι, με την απλή αναλογική δεν θα έχουμε σταθερή κυβέρνηση και λέγοντας σταθερή κυβέρνηση, υπονοούν μονοκομματική κυβέρνηση. Και θα έλεγα, γιατί οι κυβερνήσεις συνεργασίας δεν εγγυώνται σταθερότητα; H Κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου μια χαρά κυβέρνηση ήταν. Και εάν δεν υπήρχε το πρόβλημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα εξαντλούσε τη θητεία της», είπε αρχικά ο Μιχάλης Σταθόπουλος και πρόσθεσε: «Η απλή αναλογική είναι το πιο δημοκρατικό σύστημα. Οι Γερμανοί, συνάγουν την απλή αναλογική, από την ισότητα. Όπου εφαρμόστηκε η απλή αναλογική, πέτυχε. Θα σας θυμίσω τις εκλογές του 1950, που ήταν η μοναδική φορά, που με απλή αναλογική έγινε κυβέρνηση στην Ελλάδα. Η Κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου, Πλαστήρα και Γεωργίου Παπανδρέου. Απλώς άλλαξε γνώμη ο Πλαστήρας, γιατί κάποιοι τον έπεισαν ότι, θα κέρδιζε και θα κυβερνούσε μόνος του».

Καταλήγοντας, ο κ. Σταθόπουλος εξήγησε τον λόγο που δεν μπορεί να βρει – τουλάχιστον για την ώρα – εφαρμογή το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής στην Ελλάδα. «Γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει η απλά αναλογική εδώ; Γιατί υπάρχει έλλειψη πολιτικού πολιτισμού. Γιατί έχουμε δαιμονοποίηση του ενός κόμματος από το άλλο. Μα είναι δυνατόν, να μην μπορούμε να ανεβάσουμε το επίπεδο μας; Γιατί όχι και εμείς, όπως οι Ευρωπαίοι; Γιατί φανατίζοντας τον κόσμο, τον συσπειρώνουμε και βρέχει ψήφους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου