Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

Ισπανία και Τουρκία: Πώς τα πήγαν στον τουρισμό οι ανταγωνίστριες χώρες της Ελλάδας

Σημαντική ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης για τους βασικούς ανταγωνιστές της Ελλάδας, που όμως βρίσκονται ακόμα πίσω από την χρονιά του 2019.

Εξαιρετικές επιδόσεις κατέγραψαν στον τουρισμό τους οι δύο μεγαλύτερες ανταγωνίστριες της Ελλάδας χώρες φέτος, δύο χρόνια μετά τις καταστρεπτικές χρονιές της χρονιές της πανδημίας.

Η Ισπανία μπορεί να μην κατάφερε κατά το πρώτο οκτάμηνο του έτους να φτάσει σε αριθμούς αφίξεων το 2019, πλησίασε όμως περισσότερο στα έσοδα. Η Τουρκία από την άλλη, διπλασίασε τους επισκέπτες της από τη Γερμανία, καλύπτοντας σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες που είχε και έχει από τη Ρώσικη αγορά.


Η Ισπανία, η δεύτερη χώρα στον κόσμο από πλευράς υποδοχής τουριστών, υποδέχτηκε μόνο τον Αύγουστο, 8,8 εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργού Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού ο όγκος των αφίξεων πλησιάζει τα προ πανδημίας επίπεδα.

Κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους οι διεθνείς αφίξεις τουριστών στην Ισπανία ξεπέρασαν τα 48 εκατομμύρια και βρέθηκαν στο 83% της αντίστοιχης περιόδου του ’19, με τα έσοδα όμως από τη βιομηχανία να αγγίζουν τα 63,9 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 92% του 2019.

Τον Αύγουστο που μας πέρασε οι αφίξεις ανήλθαν στο 87% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα προ πανδημίας. Τα έσοδα όμως τον ίδιο μήνα έφτασαν στον 96% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019, ποσοστό που μεταφράζεται σε 11,26 δισ. ευρώ. Η μέση δαπάνη ανά άτομο τον Αύγουστο ήταν 1.276 ευρώ, αυξημένη κατά 119 ευρώ αντί του ίδιου μήνα το ’19, ενώ η μέση διαμονή έμεινε σταθερή στις 7,9 ημέρες.

Οι τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η κύρια αγορά προέλευσης των τουριστών της Ισπανίας, με 1,8 εκατομμύρια επισκέπτες, ακολουθούμενη από τη Γαλλία με 1,6 εκατομμύρια και τη Γερμανία με 1,1 εκατομμύρια. Αύξηση καταγράφηκε στις αφίξεις των τουριστών από την Ιρλανδία κατά 106,&%, την Ιταλία κατά 106,4% και τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά 96,8%.

Ως το μεγαλύτερος ισπανικός προορισμός για το πρώτο οκτάμηνο του 2022 αναδείχθηκε η Καταλονία, με σχεδόν 9,9 εκατομμύρια, οι Βαλεαρίδες Νήσοι με 9,6 εκατομμύρια, και οι Κανάριοι Νήσοι με περισσότερους από 7,8 εκατομμύρια τουρίστες. Μόνο τον Αύγουστο του ’22, οι οι Βαλεαρίδες Νήσοι υποδέχθηκαν σχεδόν 2,2 εκατομμύρια τουρίστες, φτάνοντας τα επίπεδα του 2019.
Η Τουρκία αναθεωρεί προς τα πάνω τους στόχους της

Η Τουρκία έχει ήδη από τον Αύγουστο αναθεωρήσει τον στόχο που είχε θέσει για αφίξεις και για έσοδα από τον τουρισμό. Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της χώρας έχει σταματήσει να συγκρίνει τα τουριστικά της μεγέθη σε σχέση με το 2019, χαράσσοντας μια νέα πορεία και λογική.

Ο νέος στόχος κάνει λόγο για 47 εκατομμύρια ξένους τουρίστες το 2022, με έσοδα 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τις προηγούμενες εκτιμήσεις να έκαναν λόγο για 42 εκατ. τουρίστες και 35 δισ. δολάρια έσοδα από τουριστικές δραστηριότητες. Σημειώνεται ότι η Τουρκία το 2019 φιλοξένησε 52 εκατομμύρια τουρίστες, εκ των οποίων τα 45 ήταν ξένοι τουρίστες, με έσοδα ρεκόρ 34,5 δισ. δολαρίων.

Από τις αρχές του έτους μέχρι και το τέλος Αυγούστου η χώρα έχει υποδεχθεί 29,3 εκατομμύρια ξένους τουρίστες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου. Περίπου 3,9 εκατομμύρια Γερμανοί επισκέφθηκαν την Τουρκία τους πρώτους οκτώ μήνες και βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας των ξένων τουριστών, ακολουθούμενοι από τους Ρώσους.

Πρόκειται για νούμερο διπλάσιο των Γερμανών παραθεριστών σε σχέση με αυτό του 2021. Ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, περισσότεροι από 3 εκατομμύρια Ρώσοι έκαναν τις διακοπές τους στη χώρα, αντιπροσωπεύοντας το 10% του συνόλου των αφίξεων ξένων τουριστών. Οι Βρετανοί κατέλαβαν την τρίτη θέση με 2,4 εκατομμύρια, ενώ 1,7 εκατομμύρια Βούλγαροι επισκέφθηκαν την Τουρκία τον Ιανουάριο-Αύγουστο.

Συμπεριλαμβανομένων των Τούρκων πολιτών που διαμένουν στο εξωτερικό, ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών μέχρι 31/8, έφτασε τα 32,5 εκατομμύρια. Η Κωνσταντινούπολη ήταν ο πιο δημοφιλής προορισμός μεταξύ των ξένων τουριστών, ενώ η Αττάλεια, η οποία είναι ένα αγαπημένο μέρος ιδιαίτερα μεταξύ των Ρώσων, κατέλαβε τη δεύτερη θέση, υποδεχόμενη 8,6 εκατομμύρια ξένους τουρίστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου