Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

Ποια ειναι η «τουρκική φόρμουλα» για παροχή φυσικού αερίου στις χώρες της ΕΕ

Οι Τούρκοι σπεύδουν να διαφημίζουν τη χώρα τους ως λύση για την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, προβάλλοντας αποσπάσματα από όσα μετέδωσαν διεθνή ΜΜΕ.

Όπως μετέδωσε το CNNturk, o πόλεμος, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου με εντολή του Ρώσου προέδρου Πούτιν, συνεχίζεται ολοταχώς. Και ενώ η Δύση, ειδικά οι ΗΠΑ, συνεχίζουν να παρέχουν όπλα στην Ουκρανία, η Ευρώπη, η οποία εξαρτάται από το ρωσικό αέριο, προετοιμάζεται για τον πιο σκληρό χειμώνα.

Την ώρα που πολλές ευρωπαϊκές χώρες συζητούσαν επείγοντα μέτρα, μια «αξιοσημείωτη πρόταση της Τουρκίας ήρθε από τον Ρώσο ηγέτη. Υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να πουλήσει αέριο στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, ο Πούτιν είπε: Μπορεί να δημιουργηθεί ένα μεγάλο κέντρο φυσικού αερίου στην Τουρκία για την Ευρώπη».

Η «τουρκική φόρμουλα» για φυσικό αέριο

Δηλώνοντας ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να παραδώσει ενέργεια στην Ευρώπη, ακόμη και τον χειμώνα, ο Πούτιν είπε ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδό της». Τα τουρκικά ΜΜΕ προβάλουν τη «φόρμουλα Τουρκίας», επικαλούμενα όσα μετέδωσαν διεθνή ΜΜΕ και πρακτορεία ειδήσεων, σημειώνοντας ότι είχε ευρεία κάλυψη στον παγκόσμιο Τύπο:

«Τουρκία»: Εναλλακτική στην Ευρώπη

Το Al Jazeera μετέδωσε αυτή την εξέλιξη στους αναγνώστες του ως «την ιδέα της δημιουργίας ενός εναλλακτικού ευρωπαϊκού κόμβου φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας».


Η είδηση συνοδεύτηκε με το σχόλιο ότι «ο Πούτιν αυξάνει τις συνδέσεις φυσικού αερίου στην Τουρκία».

Το Bloomberg μετέδωσε τη δήλωση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Gazprom ότι «η εκτροπή ροής μπορεί να δημιουργήσει έναν τουρκικό κόμβο φυσικού αερίου», όπως είπε σε συνέχεια των δηλώσεων του Πούτιν.

«Η Τουρκία θα αξιοποιήσει την πρόταση Πούτιν»



Αναφέροντας ότι η πρώτη απάντηση από την Τουρκία στην προσφορά του Ρώσου ηγέτη ήρθε από τον υπουργό Ενέργειας Dönmez, το Bloomberg μετέδωσε ότι η Τουρκία θα αξιολογούσε την πρόταση του Πούτιν.

Το Nikea Asia υπογράμμισε ότι ο Πούτιν εξέφρασε την ιδέα ενός εναλλακτικού κόμβου για τη διανομή φυσικού αερίου στην Ευρώπη και σημείωσε: «Ο Ρώσος ηγέτης μεταφέροντας φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα, μπορεί να δημιουργήσει τον μεγαλύτερο κόμβο φυσικού αερίου της Ευρώπης στην Τουρκία. Φυσικά, σημειώνει, αν ενδιαφέρονται οι συνεργάτες μας για αυτό».

Το Yahoo News, από την άλλη πλευρά, συμπεριέλαβε τις ακόλουθες δηλώσεις στις ειδήσεις του. «Ο Πούτιν είπε την Τετάρτη ότι η Ρωσία μπορεί να εκτρέψει τις προμήθειες για τους κατεστραμμένους αγωγούς Nord Stream στη Μαύρη Θάλασσα για να δημιουργήσει έναν ευρωπαϊκό κόμβο φυσικού αερίου στην Τουρκία», παρουσιάζοντάς το στους αναγνώστες της


Σε έκθεσή της, η India Today ανέφερε ότι «ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία μπορεί να αυξήσει τη δυνατότητα εξαγωγής φυσικού αερίου στην Τουρκία».
Τι πρότεινε ο Πούτιν

Την πρόταση για δημιουργία ενός μεγάλου κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία, προκειμένου να στραφούν προς τα εκεί, μέσω της Μαύρης Θάλασσας, οι ροές από τους δύο αγωγούς Nord Stream, επανέλαβε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το μεσημέρι της Πέμπτης (13/10), στην Αστάνα του Καζακστάν.

«Η Τουρκία αποτελεί την πιο αξιόπιστη οδό για το ρωσικό αέριο προς την Ευρώπη», είπε σύμφωνα με το Reuters, ο Ρώσος πρόεδρος προς τον Τούρκο ομόλογό του.

«Οι τιμές του αερίου, που τώρα βρίσκονται στα ύψη, θα μπορούσαν μέσω ενός τέτοιου κόμβου να καθορίζονται χωρίς να επηρεάζονται από πολιτικές αποφάσεις», πρόσθεσε ο Πούτιν.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ρωσίας ότι οι προμήθειες υδρογονανθράκων από τη Ρωσία προς την Τουρκία συνεχίζονται κανονικά.



Δ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου