Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

Νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας ο Ρίσι Σούνακ

O Ρίσι Σούνακ θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας. Ο 42χρονος πρώην υπουργός Οικονομικών, είναι πλέον ο νέος αρχηγός του κόμματος των Συντηρητικών, αντικαθιστώντας την Λιζ Τρας, η οποία παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα.


Η συνυποψήφιά του Πένι Μόρντοντ τελικά αποσύρθηκε, ανοίγοντας στον Ρίσι Σούνακ τον δρόμο για την πρωθυπουργία. Έτσι, ο Σούνακ θα είναι ο πέμπτος κατά σειρά πρωθυπουργός των Συντηρητικών.

Ο ινδικής καταγωγής πολυεκατομμυριούχος, πρώην στέλεχος hedge fund, αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις. Eίναι ο τρίτος ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ σε διάστημα δύο μηνών, ο οποίος καλείται τώρα να επαναφέρει την κανονικότητα στη Βρετανία, εν μέσω του πολιτικού χάους που έφεραν οι προκάτοχοί του.

Επίσης, θα προεδρεύει των Τόρις, ενός κόμματος το οποίο τους τελευταίους μήνες πέρναγε από τη μία κρίση στην άλλη. O Σούνακ πρόκειται να προσκληθεί από τον βασιλιά Κάρολο για σχηματισμό κυβέρνησης, οπότε και θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του.


Ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ήταν επίσης στην κούρσα διαδοχής της Τρας, αλλά απέκλεισε τον εαυτό του αργά την Κυριακή (23/10).

Ποιος είναι όμως στην πραγματικότητα ο Ρίσι Σούνακ;


Το Spiegel δημοσίευσε πέντε δεδομένα για τον βρετανό πολιτικό με ινδική καταγωγή που σηματοδοτούν τη νέα εποχή στη Βρετανία:

1. Ο Σούνακ ήταν εκπρόσωπος των φοιτητών στο κολλέγιο κι αρχισυντάκτης της εφημερίδας


Ο Ρίσι Σούνακ γεννήθηκε το 1980 στο λιμάνι του Σαουθάμπτον, στη νότια ακτή της Αγγλίας. Η οικογένειά του είναι από την Ινδία και οι παππούδες του ήρθαν στο Ηνωμένο Βασίλειο από την περιοχή του Παντζάμπ, τη δεκαετία του 1960 . Ο πατέρας του Σούνακ εργαζόταν ως οικογενειακός γιατρός και η μητέρα του ως φαρμακοποιός. Έστειλαν τον γιο τους σε ένα από τα πιο αναγνωρισμένα ιδιωτικά σχολεία της χώρας, το Winchester College, τα δίδακτρα του οποίου είναι περίπου 53.000 ευρώ ετησίως.

Στο κολέγιο, ο Σούνακ έδειξε από νωρίς ότι ήταν ευτυχής να αναλάβει ευθύνες. Έγινε εκπρόσωπος των φοιτητών και αρχισυντάκτης της εφημερίδας του οικοτροφείου. Ο Σούνακ είναι ακόμα χαρούμενος για το διάστημα που πέρασε στο κολέγιο. «Ήμουν πραγματικά τυχερός που είχα αυτή την ευκαιρία. Ήταν κάτι πραγματικά εξαιρετικό που σίγουρα πήρε τη ζωή μου σε διαφορετική κατεύθυνση», είπε πρόσφατα σχετικά στο Sky News.

2. Πιο γρήγορος κι από τα δικά του σχέδια


Η πορεία του Σούνακ τον οδήγησε στην Οξφόρδη, όπου σπούδασε φιλοσοφία, πολιτική και οικονομία. Οι συμφοιτητές θυμούνται ότι ο Σούνακ λέγεται ότι έκανε σταθερά σχέδια με βάση τον Σεβασμιότατο των Τόρις, Μάικλ Χεζελταιν. Ήθελε να γίνει εκατομμυριούχος στα 20 του, βουλευτής στα 30 του, υπουργός στα 40 του και επικεφαλής της κυβέρνησης στα 50 του. Παρεμπιπτόντως, ο Σούνακ είναι 42 ετών σήμερα.

3. Η περιουσία του φτάνει τις 730 εκατ. λίρες

Ο Σούνακ έκανε τις πρώτες του επαφές στον οικονομικό κόσμο του Λονδίνου μέσω μιας φοιτητικής λέσχης επενδύσεων, ενώ ήταν ακόμη στο πανεπιστήμιο. Το 2001 εργάστηκε ως αναλυτής στην επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs και το 2004 μετακόμισε στο αμφιλεγόμενο hedge fund TCI. Λέγεται ότι ο Σούνακ έγινε εκατομμυριούχος κατά τη διάρκεια της καριέρας του ως διαχειριστής κεφαλαίων κινδύνου, αλλά η σύζυγός του τον έκανε ακόμη πιο πλούσιο. Το 2009 παντρεύτηκε την Αξάτα Μούρτι, κόρη ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ινδίας. Οι Times υπολογίζουν τη συνολική περιουσία των δύο στα 730 εκατομμύρια λίρες, που ισοδυναμεί με περίπου 841 εκατομμύρια ευρώ.

4.
Ο «μαχαραγιάς» με το Golf

Ήταν ήδη εκατομμυριούχος όταν μπήκε στην πολιτική. Η ευκαιρία παρουσιάστηκε το 2014, όταν οι Τόρις αναζητούσαν έναν νέο υποψήφιο για τη συντηρητική εκλογική περιφέρεια του Ρίτσμοντ, στο Γιορκσάιρ. Φαινόταν απίθανο οι κάτοικοι της αγροτικής εκλογικής περιφέρειας στο βορρά να επέλεγαν έναν πιθανόν απόμακρο πολυεκατομμυριούχο από το νότο ως εκπρόσωπό τους. Όμως ο Σούνακ ήξερε πώς να κερδίζει τον κόσμο: Οδηγούσε ένα VW Golf, το οποίο τον μετέφερε από εκστρατεία σε εκστρατεία κι από καμπάνια σε καμπάνια, άρμεγε αγελάδες και μάλιστα έμαθε μερικές φράσεις στην τοπική διάλεκτο. Κέρδισε την εκλογική περιφέρεια το 2015 και έκτοτε δεν το έχει εγκαταλείψει. Στη Μεγάλη Βρετανία λοιπόν αποκαλούν τον Σούνακ ως «μαχαραγιά του Γιόρκσαϊρ».

5. Ο Σουνάκ ξέρει πότε να συμπαραταχθεί με ποιον

Ο Σούνακ είχε πάντα καλή φήμη στο κέντρο της εξουσίας , το Λονδίνο, όπου τον έβλεπαν ως πρότυπο. O Σούνακ τάχθηκε υπέρ του Brexit, ήταν πιστός στην τότε πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και το 2018 τον διόρισε υφυπουργό στο Υπουργείο Στέγασης. Αλλά καθώς η πρωθυπουργία της Μέι πλησίαζε προς το τέλος της, ο Σούνακ ήταν ένας από τους πρώτους που υποστήριξαν τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος στη συνέχεια το 2020, σε ηλικία 39 ετών, τον έκανε έναν από τους νεότερους και πιο άπειρους υπουργούς Οικονομικών της Βρετανίας.
Αλλά εκείνη τη χρονιά, ο Σούνακ στράφηκε και στον Τζόνσον. Την 1η Ιουλίου, παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, επικρίνοντας ανοιχτά τον Τζόνσον. Ένας υπουργός αργότερα περιέγραψε μάλιστα τον Σούνακ ως τον «δολοφόνο» του Τζόνσον.

Ο Σούνακ υπερασπίστηκε τον εαυτό του ενάντια στους ισχυρισμούς ότι σχεδίαζε από καιρό την υποψηφιότητά του ως πρωθυπουργός και ότι η παραίτησή του σήμαινε τελικά το τέλος του Τζόνσον. Στη συνέχεια, ο Σούνακ έχασε την κούρσα για την πρωθυπουργία σε μια μονομαχία με τη Λιζ Τρας. Αλλά τώρα έχει μια νέα ευκαιρία - επίσης επειδή οι συμπαθούντες τον Τζόνσον μπορούν πλέον να τον επιλέξουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου