Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

Νέο κύμα Covid έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού και σχετικών νοσηλειών, με τις αρμόδιες αρχές να θυμίζουν πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η μόλυνση με Covid-19, σε συνδυασμό με τον ιό της γρίπης.

Η Ευρώπη έχει μπει ήδη σε νέο κύμα Covid, όπως ενημέρωσαν με κοινή ανακοίνωση (και την ελπίδα πως έτσι θα πείσουν περισσότερους εξ ημών να κατανοήσουμε την πραγματικότητα), η Ευρωπαϊκή Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδη, ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, Dr. Hans Henri P. Kluge της Υγείας και η Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, Dr Andrea Ammon.

Τα εβδομαδιαία αναφερόμενα κρούσματα στην ήπειρο μας άρχισαν να αυξάνονται τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα περιφερειακά δεδομένα από τον πίνακα ελέγχου Covid-19 του ΠΟΥ.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 4 Σεπτεμβρίου, στην Ευρώπη κατεγράφησαν 1.14 εκατομμύρια νέα κρούσματα. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 2/10, τα εβδομαδιαία κρούσματα ήταν λίγο περισσότερα από 1.790.000.

Πέραν των κρουσμάτων, αυξήθηκαν και οι νοσηλείες -και δη σε ηλικίες άνω των 65 χρόνων που είναι πιο ευάλωτες.

Η άνοδος καταγράφηκε στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, με τη Γερμανία και την Ιταλία να είναι ψηλά στη λίστα.

“Με την έλευση του φθινοπώρου και του χειμώνα αναμένεται και η αναζωπύρωση της γρίπης”, σημειώνεται στην ανακοίνωση που εφιστά την προσοχή για λήψη μέτρων προστασίας των πιο ευάλωτων, με τη χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων.

“Η πιθανή συνκυκλοφορία του Covid-19 και της εποχικής γρίπης θα θέσει τα ευάλωτα άτομα (βλ. εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, άτομα άνω των 60 ετών, έγκυες γυναίκες και άτομα με συννοσηρότητες ή/και υποκείμενες παθήσεις) σε αυξημένο κίνδυνο σοβαρών ασθενειών και θανάτου".

Αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε αυξημένη πίεση τόσο στα νοσοκομεία όσο και στους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, που έχουν ήδη εξαντληθεί από σχεδόν 3 χρόνια στην πρώτη γραμμή της πανδημίας”.

Παραλλαγές της Όμικρον εμφανίζονται σε όλον τον κόσμο, με το στέλεχος BA2.75 να είναι το πιο μεταδοτικό και το λιγότερο ανταποκρινόμενο σε αντιικά και εμβόλια. Εάν εκείνοι που διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο μόλυνσης με κορονοϊό, εμφανίσουν σοβαρή λοίμωξη θα διατρέξουν υψηλό κίνδυνο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο κορονοϊός αναμένεται να μεταβεί σε ένα ενδημικό εποχιακό μοτίβο που θα εκτιναχθεί τον χειμώνα.

Οι καθ' ύλην αρμόδιοι πιστεύουν, προς το παρόν, πως οι αυξήσεις στα κρούσματα και στις νοσηλείες καθοδηγούνται από τις αυξημένες εκθέσεις και τα ποσοστά επαφών και όχι την εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής. Κάτι που ήταν αναμενόμενο, χωρίς τις μάσκες, τη διατήρηση της απόστασης ασφαλείας και με τα ταξίδια να έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής:

“Το μήνυμά μας είναι απλό: ο εμβολιασμός σώζει ζωές. Μειώνει τις πιθανότητες μόλυνσης και μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών συνεπειών από τον Covid-19 και την εποχική γρίπη.

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Ενθαρρύνουμε όλους τους δικαιούχους, ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους, να υποβάλουν το συντομότερο δυνατό τον εμβολιασμό τόσο για τον Covid-19, όσο και για τη γρίπη”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου