Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022

«SOS» στη Θεσσαλονίκη: Αναμονή έως και 3 χρόνια για ένα χειρουργείο

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη, καθώς μόλις το 50% των χειρουργικών αιθουσών λειτουργεί σε όλη την πόλη, την ώρα που οι λίστες αναμονής για τακτικά χειρουργεία ολοένα και μεγαλώνουν, λόγω των συσσωρευμένων ελλείψεων αναισθησιολόγων αλλά και νοσηλευτικού προσωπικού, σε συνδυασμό με τα διαστήματα που μπήκαν «στον πάγο» τα χειρουργεία λόγω κορονοϊού.


Αναλυτικότερα, όπως εξηγεί στο ThessToday.gr ο Παναγιώτης Τουχτίδης, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», οι λίστες αναμονής των τακτικών χειρουργείων είναι αξεπέραστες, με αποτέλεσμα να είναι προτιμότερο κάποιος ασθενής να χειρουργηθεί στη Χαλκιδική ή σε άλλα νοσοκομεία της περιφέρειας, παρά να περιμένει από μήνες… έως και χρόνια. «Η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη και δεν μπορεί να την σηκώσει το νοσοκομείο μας, αν και οι χώροι μας, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα νοσοκομεία της πόλης, είναι διπλάσιοι-τριπλάσιοι, άρα κάτι δεν γίνεται σωστά», τονίζει ο ίδιος.

Η αναμονή για μία επέμβαση

Ειδικότερα, για μία οφθαλμολογική επέμβαση το ραντεβού μπορεί να είναι μετά από 8 μήνες, για ορθοπεδικά περιστατικά αγγίζει ακόμη και τον χρόνο, ενώ στη γενική χειρουργική, μπορεί κάποιος να περιμένει ακόμη και δύο με τρία χρόνια. «Ο κόσμος προτιμά καινούρια νοσοκομεία, ακόμη κι αν αυτό είναι εις βάρος της υγείας του λόγω της αναμονής. Προτιμά να περιμένει τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και για ένα ανοιχτό γυναικολογικό χειρουργείο, που μπορεί να γίνει και μετά από τέσσερα χρόνια, αντί να επισκεφτεί μικρότερα νοσοκομεία και να εξυπηρετηθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες. Για παράδειγμα, στα νοσοκομεία «Άγιος Παύλος» ή στο «Γεννηματάς» η αναμονή για τα ορθοπεδικά είναι πάνω από πέντε μήνες, την ώρα που σε νοσοκομείο της Χαλκιδικής, το χειρουργείο θα γίνει σε μόλις 15 ημέρες» σημειώνει ο κ. Τουχτίδης.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» σημειώνει πως εξίσου σημαντικό πρόβλημα αποτελεί ότι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης δεν γνωρίζουν σε ποιο νοσοκομείο να απευθυνθούν για το χειρουργείο τους, με αποτέλεσμα, απλώς να «δέχονται τη μοίρα τους και να περιμένουν για το ραντεβού τους. Ενδέχεται ακόμη να μπουν στο ρίσκο να χειροτερέψει το πρόβλημά τους και να επιδεινωθεί η υγεία τους, ενώ θα μπορούσε να είχε λυθεί μέσα σε κάποιες εβδομάδες σε άλλο νοσοκομείο, ίσως άλλης περιοχής. Γενικά η περιφέρεια χειρουργεί σε πολύ μικρότερους χρόνους, από ότι γίνεται στον αστικό ιστό. Πολύ συχνά βλέπουμε κόσμο να μετακινείται από τη Δυτική Μακεδονία για να χειρουργηθεί, την ώρα που θα μπορούσε να το κάνει στις κοντινές περιοχές. Εκτιμώ ότι θα έπρεπε οι ασθενείς να μπορούν να απευθύνονται πρώτα στο νοσοκομείο της πόλης τους και μόνο εφόσον δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν εκεί να παραπέμπονται στα μεγάλα νοσοκομεία των αστικών κέντρων».

Η «ακτινογραφία» των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης: Τα κενά και οι ελλείψεις

Όπως αναφέρεται αναλυτικά σε πρόσφατη ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Συγκεκριμένα, στις 1.784 οργανικές θέσεις οι 765 είναι κενές με τα μεγαλύτερα προβλήματα να καταγράφονται α) στους αναισθησιολόγους, στις οργανικές θέσεις υπηρετούν 8 και 2 με μετακίνηση με δυσχέρειες στη λειτουργεία του νοσοκομείου, β) στους τραυματιοφορείς που υπηρετούν μόλις 60 (μόνιμοι και συμβασιούχοι) στις 125 οργανικές θέσεις. Μάλιστα, το 2022 έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί 48 εργαζόμενοι.

Σχετικά με το νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ», η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει πως ακόμη και έναν χρόνο μετά τα εγκαίνια της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων, με την παρουσία του υπουργού Υγείας, η μονάδα εξακολουθεί να παραμένει ακόμη κλειστή λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Ακόμη, κλειστές παραμένουν έξι αίθουσες χειρουργείων για τον ίδιο λόγο.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, στο νοσοκομείο «Θεαγένειο» παρατηρείται μεγάλη υποστελέχωση, καθώς ενισχύθηκε ελάχιστα στην πανδημία με την πρόσληψη 20 επικουρικών ΔΕ και ΤΕ. Ταυτόχρονα, υπάρχουν πάνω από 100 κενές οργανικές θέσεις στη νοσηλευτική υπηρεσία, ενώ υπάρχουν μετακινήσεις αναισθησιολόγων στον «Άγιο Παύλο», με αποτέλεσμα να κλείσει μία αίθουσα χειρουργείου.


Επίσης το «Κουρκούλειο» που ανήκει στο Θεαγένειο, γίνονται οι χημειοθεραπείες ημέρας, είναι υποστελεχωμένο και ενώ υπήρχε ένας αναισθησιολόγος για ασφάλεια, τον τελευταίο μήνα μετακινήθηκε στο Ιπποκράτειο και η θέση παραμένει κενή. Οι μετακινήσεις προσωπικού είναι συνεχής και καλύπτουν εφημερίες στο νοσοκομείο Σερρών. Παράλληλα, οι καρδιολόγοι επίσης μετακινούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στα νοσοκομεία της πόλης και οι χειριστές ακτινολόγοι μετακινήθηκαν στο νοσοκομείο Πολυγύρου.

Στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» το 45% από όλο το προσωπικό είναι επικουρικό προσωπικό και 345 υπάλληλοι είναι μόνιμοι, οι οποίοι παλεύουν να καλύψουν τα μεγάλα κενά, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» όπου υπάρχει έλλειψη προσωπικού όσον αφορά στους ΤΕ Νοσηλευτές. Στους ΔΕ είναι καλυμμένο το νοσοκομείο με μόνιμους και επικουρικούς. Από γιατρούς ιδιαίτερη έλλειψη υπάρχει σε αναισθησιολόγους για να μπορούν να γίνονται τα χειρουργεία.

Παράλληλα, στο νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» υπάρχουν στο σύνολο 140 κενές οργανικές θέσεις σε ένα νοσοκομείο περίπου 400 ατόμων. Το 1/3 των οργανικών θέσεων είναι κενές. Επίσης υπάρχουν ελλείψεις αναισθησιολόγων και κλείνει μια αίθουσα χειρουργείου γιατί μετακινούν τους δύο που υπάρχουν, στο «Ιπποκράτειο», ενώ στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» υπάρχουν 350 οργανικές θέσεις κενές εκ των οποίων οι 150 καλύπτονται με ελαστικές μορφές εργασίας και μπλοκάκια. Υπάρχουν ιδιαίτερα μεγάλες ανάγκες λόγω της αύξησης των κλινών ΜΕΘ σε νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ σημειώνονται και ιδιαίτερες ελλείψεις στην τεχνική και διοικητική Υπηρεσία, καθώς και στον μαιευτικό κλάδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου