Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

Κίνα: Δυναμικές διαδηλώσεις κατά του lockdown μετά τη φωτιά σε πολυκατοικία

Πρωτοφανείς διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στην Κίνα κατά των αυστηρών υγειονομικών περιοριστικών μέτρων. Πλήθος ζητά ακόμα και την απομάκρυνση του Σι Τζινπίνγκ από την εξουσία.

Διαδηλώσεις κατά των αυστηρών περιοριστικών υγειονομικών μέτρων έχουν ξεσπάσει σε όλες τις κινεζικές πόλεις και πανεπιστημιουπόλεις, οι οποίες πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο 10 ανθρώπων από πυρκαγιά που ξέσπασε σε πολυκατοικία το βράδυ της Πέμπτης (24/11) στη συνοικία Ουρουμτσί.

Όπως έγινε γνωστό, λόγω του αυστηρού lockdown, τα ηλεκτρικά οχήματα είχαν κλείσει το στενό δρόμο που οδηγούσε στην πολυκατοικία, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Οι διαδηλώσεις στην αρχή περιορίστηκαν στο Ουρουμτσί, ωστόσο σταδιακά απλώθηκαν σε όλες τις μητροπόλεις της Κίνας.

Όπως αναφέρει ο Guardian, η οργή του κόσμου είναι τόσο μεγάλη ώστε διαδηλωτές στη Σαγκάη έφτασαν στο σημείο να φωνάζουν συνθήματα ζητώντας την απομάκρυνση του Κομμουνιστικού Κόμματος και του Σι Τζινπίνγκ από την εξουσία, γεγονός ιδιαίτερα πρωτοφανές για τους Κινέζους πολίτες, οι οποίοι αποφεύγουν να επικρίνουν δημόσια το κόμμα, φοβούμενοι τα αυστηρά αντίποινα των αρχών.

Σε βίντεο που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου και επαληθεύτηκαν από δημοσιογράφους του Guardian και του AFP, φαίνονται Κινέζοι πολίτες να φωνάζουν συνθήματα, όπως "Όχι στα τεστ PCR, θέλουμε ελευθερία!" ενώ πλάνα που κυκλοφόρησαν από τη Σαγκάη έδειχναν εκδηλώσεις συμπαράστασης στους πολίτες του Ουρουμτσί, από Κινέζους διαδηλωτές οι οποίοι πραγματοποίησαν αγρυπνία με κεριά και χαρτόνια που έγραφαν "Ουρούμτσι 24 Νοεμβρίου. Ας αναπαυθούν εν ειρήνη όσοι πέθαναν".



Following vigil earlier, a large crowd gathered on Wulumuqi Road in Shanghai.

Regular chants of "We don't want testing. We don't want QR", mixed in with a couple of songs.

Police met this with large numbers, obviously. There were a few tense moments, but largely let crowd go pic.twitter.com/ecggS0WFHS— Richard Brubaker (@richbrubaker) November 26, 2022

Παρόμοιες εκδηλώσεις συμπαράστασης πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Κίνας, με ισχυρή παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων.

Unbelievable scenes are coming out from China.
Millions of people are under strict lockdowns, triggering violent protests from desperate public suffering heavily from draconian measures.
WEF says China is their role model for future World government.
This is a mass experiment. pic.twitter.com/xsREoqVhTa— Zaid Hamid (@ZaidZamanHamid) November 26, 2022

Φωτογραφίες και βίντεο που δημοσιεύτηκαν στο Sina Weibo και αργότερα διαγράφηκαν έδειξαν φοιτητές σε Πανεπιστήμιο στο Ναντζίνγκ, στην ανατολική Κίνα, να κρατούν τα κινητά τους με ανοιχτό τον φακό και να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο και να φωνάζουν εμφατικά τον στίχο "Σηκωθείτε, όσοι αρνείστε να γίνετε σκλάβοι".

Ένας από τους νεαρούς άνδρες καταχειροκροτήθηκε από το συγκεντρωμένο πλήθος όταν είπε: "Παλιά ήμουν δειλός, αλλά σήμερα πρέπει να μιλήσω για εκείνους που χάθηκαν!".

Από το Πεκίνο κυκλοφόρησε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο φαίνονται διαδηλωτές να τραγουδούν τη Διεθνή και να φωνάζουν "Ελευθερία ή θάνατος!".

Οι China Digital Times, ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με έδρα τις ΗΠΑ, ανέφερε ότι διαμαρτυρίες σημειώθηκαν επίσης στην Ακαδημία Καλών Τεχνών Xi'an στα βορειοδυτικά της χώρας και στο Πανεπιστήμιο Ξένων Γλωσσών Sichuan στα νοτιοδυτικά.

Κινέζοι πολίτες έχουν καταφύγει στο Twitter, ως ένα από τα ελάχιστα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου τα μηνύματά τους δεν λογοκρίνονται και γράφουν "Ο κόσμος δεν έχει ιδέα για το τι θα συμβεί".

Δημοσιογράφοι του Guardian προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας και το Γραφείο Δημόσιας Ασφάλειας της Σαγκάης αλλά οι κλήσεις τους έμειναν αναπάντητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου