Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Ακρίβεια: Η Ισπανία καταργεί τον ΦΠΑ σε βασικά είδη - Πάγωμα και στα ενοίκια

Καταργεί, από τη 1η Ιανουαρίου του 2023, το ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα η ισπανική κυβέρνηση συνεργασίας Σοσιαλιστών - Αριστεράς, σε μια προσπάθεια να ανακουφίσει τα νοικοκυριά που πλήττονται από την ακρίβεια. Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, η Ισπανία έχει διαθέσει 45 δισ. ευρώ στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Πακέτο μέτρων 10 δισ.

Ειδικότερα, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε δέσμη μέτρων 10 δισ. ευρώ με στόχο την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τη στήριξη των πολιτών έναντι της αύξησης του πληθωρισμού. Στα μέτρα περιλαμβάνονται η κατάργηση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα όπως το ψωμί, το γάλα, το τυρί, τα φρούτα, τα λαχανικά ή τα δημητριακά (από 4%), η μείωσή του στο ελαιόλαδο και τα ζυμαρικά, αλλά και το πάγωμα των ενοικίων και των εξώσεων.

Για τους επόμενους έξι μήνες, «ο ΦΠΑ θα μειωθεί από το 4% στο 0% για όλα τα προϊόντα πρώτης ανάγκης», όπως το ψωμί, το γάλα, το τυρί, τα φρούτα, τα λαχανικά ή τα δημητριακά, πρόσθεσε ο Σάντσεθ.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού, ο ΦΠΑ στο λάδι και τα ζυμαρικά θα πέσει στο 5%, από 10% σήμερα. Τα ψάρια και το κρέας δεν συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα.

Η κυβέρνηση θα διατηρήσει επίσης τη μείωση του φόρου στο ρεύμα, από το 10% στο 5%, για άλλους έξι μήνες, ενώ θα διανείμει νέας επιταγής 200 ευρώ για πολίτες με εισοδήματα κάτω των 27.000 ευρώ ετησίως. Όπως ανακοίνωσε ο Πέδρο Σάντσεθ, η επιταγή αυτή θα ωφελήσει 4,2 εκατομμύρια νοικοκυριά.
Παγώνει τα ενοίκια

Ο Ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης 12μηνη παράταση των επιδοτήσεων για τα ταξίδια των μετακινούμενων με τρένο για να πάνε στη δουλειά τους και όρια στις αυξήσεις των ενοικίων.

Αντίθετα, η επιστροφή 20 σεντ το λίτρο καυσίμων από το οποίο επωφελούνται τώρα οι οδηγοί θα διατηρηθεί, από την 1η Ιανουαρίου, στους «τομείς που έχουν πληγεί πιο πολύ» από τον πληθωρισμό, δηλ. των μεταφορών, της γεωργίας, των ναυτιλιακών εταιριών και της αλιείας, είπε ακόμη ο Σάντσεθ.


Είπε πως η βοήθεια που έχει παρασχεθεί μέχρι τώρα βοήθησε την Ισπανία να καταγράψει ισχυρή οικονομική ανάπτυξη φέτος, η οποία είπε θα ξεπεράσει το 5% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας την προηγούμενη π
ρόβλεψη της κυβέρνησης για 4,4%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου