Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Του Βασίλη Σκουρή : Πώς ο «διμέτωπος» του ΠΑΣΟΚ κατέληξε σε… «μονομέτωπο» κατά Τσίπρα

Φωτιές άναψε η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα από την Πάτρα πως «θα ήταν πολιτικά αδιανόητο να αφήνεται σήμερα να εννοηθεί ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα μπορούσε την επομένη των εκλογών με απλή αναλογική να συνεργαστεί με τον κ. Μητσοτάκη». Από την πατρίδα των Παπανδρέου, μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε το μήνυμα πως θα είναι πέραν κάθε φαντασίας «το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου να έχει στόχο να συνεργαστεί με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, του κ. Βορίδη, του κ. Πλεύρη, του κ. Γεωργιάδη και εσχάτως του κ. Καρατζαφέρη».


Ο Νίκος Ανδρουλάκης, έστω και την επομένη της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα, σήκωσε το γάντι: «Η παράσταση μίμησης του Ανδρέα τελείωσε. κ.Τσίπρα σας παραθέτω μια μόνο εικόνα, που ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις. «Προοδευτικά» μαθήματα δεν δέχομαι από τον αρχιτέκτονα της κυβερνητικής συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ-Ακροδεξιάς. Στις επόμενες εθνικές εκλογές ο ελληνικός λαός θα αξιολογήσει και την ιδεολογική συνέπεια του καθενός μας», ανέφερε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν λέει κουβέντα για την …ταμπακιέρα, για την ουσία της δήλωσης-πρόκλησης του Αλέξη Τσίπρα, αφήνοντας εκ νέου απολύτως ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εξάλλου, ακόμα και η περίπτωση για συνεργασία «χωρίς πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη», τυχόν συνεργασία θα είναι με αφενός με τη Νέα Δημοκρατία, αφετέρου με τη ΝΔ του Μητσοτάκη, καθώς από πουθενά δεν προκύπτει ότι ο αρχηγός της θα παραιτηθεί αν δεν λάβει αυτοδυναμία.

Γιατί, όμως, επιλέγει να μην διαψεύσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ;

Πρώτον, γιατί το ενδεχόμενο είναι υπαρκτό-μόνο τυχαίες δεν είναι οι επιθέσεις φιλίας από το Μαξίμου το τελευταίο διάστημα (αφού προηγουμένως ο πρωθυπουργός εμμέσως τον παρομοίασε με τον …Καμμένο του Τσίπρα!), ούτε η εκ νέου στήριξη στο ΠΑΣΟΚ από τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης.


Δεύτερον, γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα …τριχοτομημένο! Οι ψηφοφόροι του, μάλιστα, που τάσσονται υπέρ της συνεργασίας με τη ΝΔ αποτελούν την πλειοψηφία, αφού σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις αποτελούν το 40%, έναντι του 30% που θέλουν συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και το υπόλοιπο 30% που δεν θέλουν με κανέναν από τους δυο. Αποτέλεσμα προφανώς της συγκυβέρνησης του 2012-15 με τον Αντώνη Σαμαρά, της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στο «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» -έστω και αν αυτό ωφέλησε μόνο τον Κυριάκο Μητσοτάκη-αλλά και της απρονοησίας της νέας ηγεσίας να χτίσει τόσο καιρό μια «υγειονομική ζώνη» στα δεξιά και να διαμορφώσει μια στρατηγική που θα μεταστρέφει ψηφοφόρους από τον φιλομητσοτακικό προσανατολισμό τους.

Τρίτον, η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη –όπως έχουν αποκαλύψει τα «Παιχνίδια Εξουσίας»- έχει επιλέξει τη στρατηγική να ανοίξει μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να σταματήσει τις διαρροές προς τα …δεξιά, αλλά να μην επιτρέψει και νέες απώλειες προς την αξιωματική αντιπολίτευση. Γεγονός, όμως, που στρατηγικά καθιστά το ΠΑΣΟΚ «περισσότερο αιχμάλωτο» από το Μαξίμου.

Έτσι ο περίφημος «διμέτωπος», δια της διολισθήσεως, μετατρέπεται σε μονομέτωπο κατά του Τσίπρα, με αποτέλεσμα το εξής παράδοξο, ένα κόμμα της αντιπολίτευσης να μην έχει ως βασικό στόχο την κυβέρνηση, αλλά το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου