Κρατικές παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων, περιορισμός της ελευθερίας του Τύπου, δεν κρύβονται πίσω από την απομάκρυνση από την περίοδο των μνημονίων
«Ελαττωματική Δημοκρατία» χαρακτηρίζει για μία ακόμη χρονιά την Ελλάδα το Intelligence Unit του Economist στην έκθεσή του για το 2022.
Η σταδιακή απομάκρυνση από την περίοδο των μνημονίων βοήθησε την χώρα μας να ανέβει 9 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, κάτι που επέλεξαν ως τίτλο τα περισσότερα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Ωστόσο, οι συντάκτες της έκθεσης κάθε άλλο παρά «χαρίζονται» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
«Η Ελλάδα τιμωρείται στον δείκτη του 2022 σε σχέση με την ελευθερία του Τύπου», τονίζει ο Economist, καθώς «υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι δημοσιογράφοι δεν είναι ελεύθεροι να ερευνούν δυσάρεστες αλήθειες» και υπογραμμίζει «λογοκρισία σε θέματα που σχετίζονται με την αστυνομία, τον στρατό και την εκκλησία», αλλά και παρενοχλήσεις, απειλές και βία κατά δημοσιογράφων.
Παράλληλα υπογραμμίζεται το σκάνδαλο των υποκλοπών: «Αποκαλύφθηκε τον Αύγουστο του 2022 ότι το κράτος είχε εμπλακεί σε υποκλοπές δημοσιογράφων και πολιτικών που χρησιμοποιούν τεχνολογία spyware για λόγους εθνικής ασφάλειας». Παρά την προσπάθεια Μητσοτάκη να αποστασιοποιηθεί, «το σκάνδαλο έπληξε τη φήμη της κυβέρνησης, ειδικά καθώς ο κυβερνητικός αξιωματούχος που θα είχε την επίβλεψη των υποκλοπών ήταν ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ο γενικός γραμματέας του γραφείου του πρωθυπουργού», που τελικά αναγκάστηκε να παραιτηθεί, όπως και ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτης Κοντολέων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου