Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Politico: Έτσι θα "αγοράσει" η Σαουδική Αραβία το Μουντιάλ του 2030 - Τι υποσχέθηκε στην Ελλάδα

Ένα "μυστικό" σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας για το μεθεπόμενο Μουντιάλ που εμπλέκει και τη χώρα μας μετά από συνάντηση του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη φέρνει στη δημοσιότητα το Politico. Επιβεβαιώνει τις επαφές ο Αυγενάκης.

Σε ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα που σίγουρα χρήζει διευκρινίσεων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης προχώρησε το Politico, το οποίο κάνει λόγο για ένα "μυστικό" σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας να φιλοξενήσει το Μουντιάλ του 2030, εμπλέκοντας σε αυτό και τη χώρα μας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, η οποία επικαλείται ανώτερο αξιωματούχο που γνωρίζει το θέμα, η Σαουδική Αραβία υποσχέθηκε στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο να πληρώσει για την κατασκευή νέων σύγχρονων γηπέδων, με αντάλλαγμα να συμμετάσχουν στην προσπάθεια της χώρας να φιλοξενήσει τη διοργάνωση που θα διεξαχθεί σε επτά χρόνια από τώρα.

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως στις συζητήσεις που έγιναν ανάμεσα στον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνάντησή τους το περασμένο καλοκαίρι, έγινε προσφορά δισεκατομμυρίων από τον Σαουδάραβα στη χώρα μας, η οποία από την πλευρά της οφείλει να συνυπογράψει (μαζί με την Αίγυπτο) για την "αγορά" του Μουντιάλ από τη Σαουδική Αραβία με τη συμμετοχή και των δύο χωρών.

Το Politico μάλιστα επικαλείται και δεύτερη πηγή προσκείμενη στις ιδιωτικές συζητήσεις, αποκαλύπτοντας πως η Σαουδική Αραβία προτίθεται να αναλάβει όλο το κόστος της φιλοξενίας για την Ελλάδα και την Αίγυπτο, με προϋπόθεση το 75% της διοργάνωσης να διεξαχθεί στη χώρα του Κόλπου.

Μολονότι και δεν είναι γνωστό αν η προσφορά έχει γίνει δεκτή τόσο από τη χώρα μας, όσο και από την πλευρά της Αιγύπτου, η ιστοσελίδα σημειώνει πως οι τρεις χώρες βρίσκονται σε επαφές, δημιουργώντας ποικίλες αντιδράσεις, ειδικά στην Ελλάδα. Κι αυτό διότι, όπως υπογραμμίζει το Politico, η Σαουδική Αραβία "επιστρατεύει τον αστρονομικό της πλούτο για να αγοράσει το Παγκόσμιο Κύπελλο δημιουργώντας έναν διηπειρωτικό συνασπισμό για να εκμεταλλευτεί έξυπνα το σύστημα ψηφοφορίας".

Με αυτόν τον τρόπο, συμπληρώνει, θα έπειθε τη FIFA για τα οφέλη της "γεωγραφικής ισορροπίας" από την κοινή φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλου σε τρεις διαφορετικές ηπείρους, την ώρα που βασικοί της αντίπαλοι είναι μια κοινή προσφορά της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ουκρανίας από την Ευρώπη και μια προσφορά της Νότιας Αμερικής από την Αργεντινή, την Ουρουγουάη, την Παραγουάη και τη Χιλή.

Επιβεβαιώνει τις επαφές ο Αυγενάκης

Λίγες ώρες μετά το δημοσίευμα, ο Λευτέρης Αυγενάκης έκανε ανάρτηση στο twitter, επιβεβαιώνοντας τις επαφές της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία, αλλά κάνοντας παράλληλα λόγο για "ανακρίβειες" του Politico.

"Το δημοσίευμα του Politico, περί «εξαγοράς» της Ελλάδας από τη Σαουδική Αραβία για το Μουντιάλ 2030, είναι γεμάτο ανακρίβειες. Μεταξύ των δύο χωρών & της Αιγύπτου διεξάγονται μεν επαφές, αλλά ακόμη βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο διερεύνησης δυνατοτήτων για κατάθεση υποψηφιότητας", έγραψε ο υφυπουργός Αθλητισμού.


"Νέα τάξη πραγμάτων"


Σύμφωνα με το Politico, η διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα ήταν το αποκορύφωμα της φιλόδοξης στρατηγικής της Σαουδικής Αραβίας να κυριαρχήσει σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα: από τη διοργάνωση αγώνων πυγμαχίας, παγκοσμίου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, μέχρι και τη φιλοξενία αγώνων Formula 1 και γκολφ.

Το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας αγόρασε επίσης μια αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα ενώ η χώρα θα φιλοξενήσει το Ασιατικό Κύπελλο ποδοσφαίρου για πρώτη φορά το 2027.

Αλλά η επιθυμία της Σαουδικής Αραβίας να διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο υπερβαίνει λόγους αθλητικού κύρους, σύμφωνα με έναν περιφερειακό ειδικό.

"Η Σαουδική Αραβία προσπαθεί στρατηγικά να τοποθετηθεί ως Αφροευρασιατικός κόμβος – το κέντρο μιας νέας παγκόσμιας τάξης", δήλωσε ο Simon Chadwick, καθηγητής αθλητισμού και γεωπολιτικής οικονομίας στο Skema Business School στο Παρίσι, σχετικά με την προσφορά με τη Σαουδική Αραβία. «Αυτή η τοποθέτηση θα της επιτρέψει να ασκήσει σημαντική επιρροή σε μια τεράστια γεωγραφική περιοχή».

"Η πολυπολική διοργάνωση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Αίγυπτο και την Ελλάδα δεν θα ήταν ούτε αλτρουισμός ούτε μεγαλομανία. Αντίθετα, θα αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου, το οποίο η κυβέρνηση στο Ριάντ θα πετύχει μέσω της δωρεάς γηπέδων" πρόσθεσε.

Η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας για τη διοργάνωση του τουρνουά έχει προκαλέσει αποτροπιασμό στους φύλακες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι επισημαίνουν τη βάναυση μεταχείριση της χώρας προς την κοινότητα LGBTQ+ και τους μετανάστες

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να κάνει λόγο για μία ευκαιρία για τις δύο χώρες να επαναβεβαιώσουν την διμερή στρατηγική σχέση αλλά και την υπογραφή σημαντικών συμφωνιών.

Από την πλευρά του ο Σαουδάραβας ηγέτης επέμεινε στην ιστορική ευκαιρία που έχουν οι δυο χώρες να υπογράψουν σημαντικές συμφωνίες, ιδίως στον τομέα της ενέργειας και των επικοινωνιών.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου