Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Πινγκ πονγκ ευθυνών για τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ

Μετά τη σωρεία καταγγελιών και διαμαρτυριών για «παρωδία» και «οργανωτικό μπάχαλο», ο κ. Βορίδης έδειξε το ΑΣΕΠ ως κύριο υπεύθυνο, αφού πρώτα το είχε εμπλέξει στις προεκλογικές κυβερνητικές σκοπιμότητες για ψηφοθηρικούς λόγους.


Δεν «φταίμε όλοι», αλλά… «φταίνε οι άλλοι» είναι η αμυντική «γραμμή» του υπουργού Εσωτερικών για τα προβλήματα που στιγμάτισαν τον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Απαντώντας στην κριτική που δέχεται από την αξιωματική αντιπολίτευση για τον μεγάλο διαγωνισμό, ο Μάκης Βορίδης επέρριψε κάθε ευθύνη στο ΑΣΕΠ, το οποίο τώρα «αδειάζει», ενώ αρχικά το ενέπλεξε στις προεκλογικές κυβερνητικές σκοπιμότητες.


Ο πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ θεσμοθετήθηκε με νόμο που ψηφίστηκε τις πρώτες ημέρες του 2021. Οι διαγωνιστικές διαδικασίες επρόκειτο να διεξαχθούν εντός του 2022. Παρότι ένα χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών είναι θεωρητικά επαρκές για την προετοιμασία του διαγωνισμού, η κυβέρνηση τον μετέθεσε για το 2023. Μάλιστα, ήταν ο ίδιος ο κ. Βορίδης που έσπευσε να ανακοινώσει ότι ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί τον φετινό Μάρτιο.

Με τις δε αλλαγές που επέφερε στη συνέχεια ο νυν υπουργός Εσωτερικών, αποσυνδέοντας τη διαγωνιστική διαδικασία από την κάλυψη συγκεκριμένων θέσεων σε συγκεκριμένες υπηρεσίες, κατέστησε σαφές ότι κυβερνητική προτεραιότητα αποτελούν η ψηφοθηρία και η θέση σε προεκλογική ομηρία χιλιάδων προσοντούχων νέων, παρά η στελέχωση της δημόσιας διοίκησης με το κατάλληλο προσωπικό. Το πρακτικό αποτέλεσμα ήταν ο διαγωνισμός να σηκώσει μια σωρεία καταγγελιών και διαμαρτυριών για «παρωδία» και «οργανωτικό μπάχαλο».

«Ο διαγωνισμός αυτός οργανώθηκε με απόλυτη ευθύνη του ΑΣΕΠ», αντέτεινε ο κ. Βορίδης στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ -κατ’ επέκταση και στις καταγγελίες των υποψηφίων- για «πρωτοφανή ανικανότητα της κυβέρνησης», επιρρίπτοντας τη συνολική ευθύνη στην Ανεξάρτητη Αρχή και στην Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού.

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έστηνε ένα προεκλογικό εμπόριο ελπίδας για χιλιάδες υποψηφίους χωρίς να διασφαλίζει πόσοι θα διοριστούν, πότε και πού. Η κυβέρνηση ετοίμαζε σε προεκλογικό χρόνο έναν γραπτό διαγωνισμό-μαμούθ, χωρίς να πείθει για την ετοιμότητά της», είχαν καταγγείλει νωρίτερα οι Κώστας Ζαχαριάδης (τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ) και Γρηγόρης Θεοδωράκης (πρώην γενικός γραμματέας υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης), οι οποίοι είχαν εξαρχής επισημάνει ότι ο γραπτός διαγωνισμός κινδύνευε να καταστεί «γραμμάτιο χωρίς αντίκρισμα».

Αφενός μεν ο διαγωνισμός αποτέλεσε ουσιαστικά μια πρόσκληση κατάταξης υποψηφίων σε πίνακα προτεραιότητας, χωρίς να γνωρίζουν οι επιτυχόντες πόσοι εξ αυτών και πότε θα διοριστούν. Αφετέρου δε «είναι η πρώτη φορά στα 30 χρόνια λειτουργίας του θεσμού που νομοθέτησε ο αείμνηστος Αναστάσιος Πεπονής επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου -και καταψήφισε τότε η Ν.Δ.!- που γίνεται γραπτός διαγωνισμός στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου», τόνισαν οι κ. Ζαχαριάδης και Θεοδωράκης. Η κυβέρνηση έσπειρε προεκλογικές υποσχέσεις και θέρισε την οργή περίπου 77.000 υποψηφίων...




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου