Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ : Οι δανειολήπτες υποφέρουν ενώ οι υπουργοί της Ν.Δ διακανονίζουν

Το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους και των πλειστηριασμών φέρνει ξανά στην επικαιρότητα ο ΣΥΡΙΖΑ στο φόντο δημοσιεύματων για τις σχέσεις γαλάζιων στελεχών με τις τράπεζες.

Την κραυγαλέα αντίθεση ανάμεσα στην ταλαιπωρία και τις πιέσεις που δέχονται εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες και την «ειδική σχέση» ανάμεσα σε στελέχη της Ν.Δ και τα τραπεζικά ιδρύματα για θέματα που σχετίζονται με τα δάνεια, αναδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αφορμή αποτέλεσαν η πρόσφατη υπόθεση του φερόμενου διακανονισμού για χρέη ύψους 1,8 εκατομμυρίων προς τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση καθώς και τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο βουλευτής Κεφαλονιάς της Ν.Δ Παναγής Καππάτος «βγάζει στο σφυρί πρώτες κατοικίες αδύναμων δανειοληπτών για λογαριασμό τραπεζών και funds» όπως αναφέρθηκε σε ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στα 12 εκατομμύρια τα χρέη των υπουργών

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι αυτές οι υποθέσεις έρχονται μετά από τις αποκαλύψεις για την δράση του Ανδρέα Πάτση. Επίσης από την συνολική εικόνα των υπουργών της Νέας Δημοκρατίας που με βάση τα στοιχεία από τα Πόθεν Έσχες το Υπουργικό Συμβούλιο χρωστά στις τράπεζες πάνω από 12 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά σε μία περίοδο που οι συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων αλλά και ο πτωχευτικός νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση και απελευθερώνει τους πλειστηριασμούς συνιστούν μια άνευ προηγούμενου πίεση στους δανειολήπτες. Επισημαίνεται μάλιστα πως οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν ήδη φθάσει το 27,3% οδηγώντας την δόση για δάνειο 100.000 ευρώ με 15ετή αποπληρωμή από τα 626 ευρώ τον Ιούνιο στα 797 ευρώ τον Απρίλιο.

Οι προειδοποιήσεις Τσίπρα


Θυμίζουμε ότι το ζήτημα των δανείων και του ιδιωτικού χρέους έθεσε σε πρώτη προτεραιότητα ήδη από τα μέσα Φεβρουαρίου ο Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα σε συνάντηση που είχε πραγματοποιήσει με τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, είχε μιλήσει για την «μεγάλη αύξηση του ιδιωτικού χρέους τα τελευταία 3,5 χρόνια. Αύξηση περίπου 40 εκατ. ευρώ καθώς και για την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που προσεγγίζουν πλέον τα 110 δισ. ευρώ. Αυτό σε συνδυασμό με την πληθωριστική κρίση αλλά και την αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων δημιουργεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων. Καθώς μια σειρά δανειολήπτες που εξυπηρετούν τα δάνειά τους πλέον αδυνατούν να εξυπηρετούν τα δάνεια». Είχε επίσης επισημάνει ότι η κυβερνητική νομοθεσία «αίρει την προστασία της πρώτης κατοικίας» και «δεν υποχρεώνει πλέον τους πιστωτές σε ρυθμίσεις».

Ευθύνη του Κ.Μητσοτάκη

Έτσι με τις ανακοινώσεις του το τελευταίο διήμερο ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει τις προσωπικές ευθύνες του πρωθυπουργού λέγοντας πως «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κουρεύει τα χρέη των βουλευτών της και επιτρέπει να βγαίνουν στο σφυρί πρώτες κατοικίες αδύναμων δανειοληπτών» θέτοντας το ερώτημα αν «θα συνεχίσουν να βάζουν σε επίπονες περιπέτειες και να κρατούν σε αγωνία τα ευάλωτα νοικοκυριά;». Η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει πως «την ώρα που χιλιάδες δανειολήπτες ζουν μια περιπέτεια με τα επιτόκια των δανείων τους συνεχώς να αυξάνονται και να απειλείται ακόμα και η πρώτη κατοικία τους, απαιτείται απόλυτη διαφάνεια» θυμίζοντας πως «η ΝΔ χρωστάει 400 εκατ. Ευρώ».

Δηλώσεις στελεχών

Σε αυτά που βιώνει η κοινωνία και ειδικά οι δανειολήπτες αναφέρθηκαν, άλλωστε, πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως επισήμανε η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Πόπη Τσαπανίδου «ο κόσμος δεν αισθάνεται ασφάλεια, δεν έχει ανταποδοτικό κράτος, ζει με την αγωνία ότι δεν θα υπάρξει κανείς να τον προστατεύσει, θα έρθουν τα fund να του βγάλουν το σπίτι στο σφυρί. Το κράτος, όμως, οφείλει να δίνει πίσω αυτά που παίρνει από τον πολίτη, και με κυβέρνηση Μητσοτάκη αυτό δεν συμβαίνει. 

Είναι μια κυβέρνηση Α.Ε. που δίνει βάρος στα συμφέροντα των λίγων φίλων της και αφήνει μόνους και ανασφαλείς τους πολίτες». Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, που ανέφερε σε συνέντευξή του πως «αυτή τη στιγμή στη Νίκαια, στο Πέραμα, στο Κερατσίνι και αλλού υπάρχουν υποθέσεις που για 30 και 40 χιλιάδες ευρώ δάνειο τους παίρνουν το σπίτι και τους πετούν στον δρόμο». Προσθέτοντας πως «η ΝΔ είναι το κόμμα που ενώ παίρνει τα σπίτια του κόσμου και ενώ δεν δίνει φορολογική ενημερότητα στους πολίτες, χρωστά 400 εκατομμύρια ως κόμμα και το υπουργικό συμβούλιο χρωστά πάνω από 12 εκατομμύρια». 

Στην ανάγκη λήψης μέτρων για το ιδιωτικό χρέος αναφέρθηκε ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίσης. Επισήμανε ότι εξαιρετικά κρίσιμο είναι το ζήτημα της ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αγγίζει τα 40 δισ την τελευταία τριετία αλλά η κυβέρνηση αρνείται να αντιμετωπίσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου