Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

Νέα πραγματικότητα στους λογαριασμούς ρεύματος: Τι θα γίνει με επιδοτήσεις, παρόχους, τιμές

Κρίσιμο είναι το αμέσως επόμενο διάστημα για τη νέα ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, που θα κληθεί να αποφασίσει τα μέτρα που θα τελειώσουν, θα «παγώσουν» ή θα παραμείνουν, προκειμένου να «τιθασευτούν» και να μην ξεφύγουν οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.


Χθες, κατά την παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Ενέργειας, ο νέος υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης έδωσε έμμεσα το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης για τον νέο χειμώνα που είναι μπροστά. Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, παύουν να ισχύουν τα έκτακτα μέτρα στην ηλεκτρική ενέργεια, με τον απερχόμενο υπηρεσιακό υπουργό, Παντελή Κάπρο, να προαναγγέλει ότι «θα πρέπει να περάσουμε στον νέο τρόπο λειτουργίας της αγοράς». Στα μέτρα που ισχύουν μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου είναι, μεταξύ άλλων, το πάγωμα της ρήτρας αναπροσαρμογής και η ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο, ενώ οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος που ανακοινώνονταν κάθε μήνα από τον πρώην υπουργό Κώστα Σκρέκα φαίνεται ότι μάλλον παύουν, όπως ήταν προγραμματισμένο άλλωστε, από την 1η Ιουλίου.

Για τα υπόλοιπα μέτρα όμως, εκτός από τις επιδοτήσεις, στις προθέσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου παραμένει το σκεπτικό ότι πρέπει να «παγώσουν» και όχι να καταργηθούν τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόστηκαν με το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης, προκειμένου να υπάρχουν στη «φαρέτρα», έτοιμα για εφαρμογή σε περίπτωση που καταστεί ξανά αναγκαίο από το ερχόμενο φθινόπωρο.



Τι είπε ο Σκυλακάκης για ηλεκτρικό ρεύμα και λογαριασμούς

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Θεόδωρος Σκυλακάκης: «Θέλω να ελπίζω πως δεν θα απαιτηθεί νέα δημοσιονομική στήριξη στον τομέα της ενέργειας».

Δεν έμεινε όμως εκεί αφού έκανε και μία δεύτερη αναφορά που έχει να κάνει με μία από τις προτεραιότητες της νέας πολιτικής ηγεσίας.

«Θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να δούμε το νέο τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», υπογράμμισε σε ένα υπονοούμενο για το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά και το τέλος των επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος.


Πάντως, ο κ. Σκυλακάκης δεν έκανε καμία αναφορά στα τιμολόγια του Ιουλίου ούτε στο αν θα δοθούν ενισχύσεις.
Τι θα γίνει με τις τιμές και τους παρόχους

Η άρση των έκτακτων μέτρων είναι μια εξέλιξη που επιθυμεί το σύνολο της αγοράς καθώς θα σημάνει και την κατάργηση του πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών, όσο και στην λιανική αγορά προμήθειας ρεύματος.

Οι παραπάνω εξελίξεις θα είναι αυτές που θα διαμορφώσουν και τα νέα τιμολόγια ρεύματος χωρίς την υποχρεωτικότητα των μέτρων της προηγούμενης χρονιάς, που οι πάροχοι έπρεπε να ανακοινώνουν την τιμολογιακή τους πολιτική κάθε μήνα αναλογικά με την εξέλιξη των τιμών στο φυσικό αέριο.
Κομισιόν: «Κόψτε τις δαπάνες το 2024»

Εξάλλου, και η Κομισιόν έχει ήδη κάνει αυστηρές συστάσεις στην Ελλάδα και έχει δώσει κατεύθυνση προς όλα τα κράτη-μέλη να καταργήσουν τα έκτακτα μέτρα ενεργειακής στήριξης αλλά και να μειώσουν τις δαπάνες μέχρι το τέλος του 2023.

Οι συστάσεις της Κομισιόν περιλαμβάνουν:

  • Να καταργηθούν τα μέτρα ενεργειακής στήριξης που ισχύουν έως το τέλος του 2023 χρησιμοποιώντας τις εξοικονομήσεις για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Επισημαίνει δε η Κομισιόν πως, αν καταγραφούν νέες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, που απαιτούν την εφαρμογή μέτρων στήριξης, να δοθούν αλλά με την επισήμανση ότι θα στοχεύουν σε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις και ότι θα είναι δημοσιονομικά ανεκτά αλλά και θα περιλαμβάνουν κίνητρα εξοικονόμησης ενέργειας.
  • Να διασφαλιστεί η συνετή δημοσιονομική πολιτική, με περιορισμό της ονομαστικής αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών που χρηματοδοτούνται σε εθνικό επίπεδο το 2024 σε 2,6% και όχι περισσότερο.
  • Για τη φορολογία, η Κομισιόν καλεί σε βελτίωση της φιλικότητας προς τις επενδύσεις του φορολογικού συστήματος με την εισαγωγή ενός συστήματος προκαταβολής φόρου καθώς και σε διεύρυνση της φορολογικής βάσης, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης της τρέχουσας φορολογικής δομής για τους αυτοαπασχολούμενους.
  • Να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, προσελκύοντας τις κατάλληλες δεξιότητες και διατηρώντας τη συνέπεια στο ενιαίο μισθολόγιο.
  • Φορολογική συμμόρφωση με την επέκταση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών.
  • Μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα και περαιτέρω επιτάχυνση της διαφοροποίησης των οδών παροχής ενέργειας.
  • Να υιοθετηθούν ισχυρότερα κίνητρα για την εγγραφή επαρκούς αριθμού οικογενειακών γιατρών.
  • Να διατηρηθεί η δυναμική στη σταθερή εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και ολοκληρώστε γρήγορα το κεφάλαιο REPowerEU.




https://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου