Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

Η νέα πρόταση Τσίπρα: Επτά βήματα, όχι για να μείνουμε, αλλά για «να γίνουμε Ευρώπη»

Με μία ρητορική που στοχεύει ευθέως στο μεσαίο χώρο και επιδιώκει να περιγράψει το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ για το πώς θα είναι η Ελλάδα το 2027 και κατά πόσο θα γίνει μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση του προγράμματος κόμματος σε μία φαντασμαγορική εκδήλωση στο θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι.


Επιχειρώντας μικρά, αλλά σταθερά βήματα προς μία οραματική οπτική στον προεκλογικό του λόγο και απομακρυνόμενος από τη μονομανία της καταστροφολογίας, ο κ. Τσίπρας έθεσε ένα νέο, βασικό ερώτημα για τις επερχόμενες εκλογές της 25ης Ιουνίου.

«Σήμερα δεν υπάρχει στον ορίζοντα το δίλημμα αν θα μείνουμε Ευρώπη. Υπάρχει όμως επιτακτικό το ερώτημα αν θα γίνουμε Ευρώπη. Ή θα παραμείνουμε φτωχός ουραγός» είπε με εμφατικό τρόπο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας την αντιπαραβολή μίας Ελλάδας που πεθαίνει στις καρότσες και μίας Ευρώπης, που προχωρά στο μέλλον.

«Η χώρα δεν βρίσκεται πια σε πορεία σύγκλισης με την Ευρώπη αλλά το αντίθετο. Η απόσταση μας από τις υπόλοιπες χώρες μεγαλώνει. Βρισκόμαστε σε πορεία απόκλισης. Και αυτή πορεία πρέπει να αντιστραφεί. Αποτελεί κορυφαίο εθνικό στόχο το να αντιστραφεί» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, προβάλλοντας ένα στοίχημα, που ξεπερνά τη συνήθη στοχοθεσία της Αριστεράς και αναζητά νέα κοινά, με ένα πιο ρεαλιστικό και γειωμένο σχέδιο.

Μάλιστα, πέρασε μέσα από τη ρητορική αυτή, τα βασικά ζητούμενα που έτσι κι αλλιώς θέτει η Αριστερά και τα οποία στην Ευρώπη αποτελούν σε γενικές γραμμές δεδομένη κατάκτηση, όπως οι υψηλές αμοιβές των εργαζομένων, οι ασφαλείς εργασιακές σχέσεις, μακριά από την εργοδοτική ασυδοσία, η αναδιανομή του πλούτου με δίκαιη φορολόγηση, που σημαίνει σαφώς και μείωση των έμμεσων φόρων.


Ο κ. Τσίπρας επέκρινε τη ΝΔ ότι με την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, επίκειται η μεγαλύτερη αναδιανομή ακίνητης περιουσίας στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας και εάν δεν αποτραπεί ότι θα επέλθει μη αναστρέψιμη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής.

Η κοινωνική προστασία, μαζί με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και η θεσμική θωράκιση, με ανεξαρτησία και ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης, καταπολέμηση της διαφθοράς, δημοσιονομική διαφάνεια και η προστασία των ανεξάρτητων αρχών, είναι κατά τον κ. Τσίπρα ένας κρίσιμος στόχος, καθώς πέραν των άλλων καθιστά τη χώρα ένα ελκυστικό προορισμό μεγάλων και στρατηγικών παραγωγικών επενδύσεων.

Όλα τα παραπάνω μπορούν να σηματοδοτήσουν την αντιστροφή της πορείας απόκλισης της χώρας από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με όρους κοινωνικής συνοχής και με τρόπο κοινωνικά δίκαιο και στην ουσία είναι ο πραγματικός εθνικός στόχος για την επόμενη τετραετία, κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.


Ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε ότι «αν αυτή η πορεία απόκλισης συνεχιστεί η χώρα θα βρεθεί εκ νέου μπροστά σε υπαρξιακά οικονομικά, κοινωνικά και γεωπολιτικά διλήμματα».

Προσδιορίζοντας τον τρόπο για την επίτευξη του στόχου της σύγκλισης με την Ευρώπη ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «απαιτείται σκληρή δουλειά, συλλογική προσπάθεια και κοινωνική κινητοποίηση πάνω σε ένα εναλλακτικό στρατηγικό σχέδιο για την ελληνική οικονομία από αυτό που υπηρέτησαν και επιθυμούν να υπηρετήσουν και την επόμενη τετραετία οι πολιτικοί μας αντίπαλοι».

Και ακριβώς αυτό είναι το σχέδιο των 7 βημάτων, υπό τον τίτλο «Δίκαιη Κοινωνία και Ευημερία για Όλους», που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο προς τις κάλπες της 25ης Ιουνίου.


Τα οποία συνοπτικά είναι τα εξής:

1. Ανασυγκροτούμε το παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο: για μια δίκαιη, βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη

2. Ενισχύουμε το εισόδημα, θωρακίζουμε την αγοραστική του δύναμη

3. Θέτουμε στο επίκεντρο τους εργαζόμενους και το δικαίωμα στην εργασία

4. Δημιουργούμε ένα νέο ισχυρό ΕΣΥ

5. Ενισχύουμε τη δημόσια παιδεία

6. Δημιουργούμε συνθήκες ασφάλειας για όλους με ισχυρή κοινωνική προστασία

7. Εγγυόμαστε το δικαίωμα σε αξιοπρεπή στέγη, προστατεύουμε την πρώτη κατοικία





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου