Σάββατο 15 Ιουλίου 2023

Έφη Αχτσιόγλου: «Όχι» στην ευκολία των άγονων αντιπαραθέσεων γύρω από το απλουστευτικό δίλημμα «αριστερά ή κέντρο»

«Όχι» στις άγονες αντιπαραθέσεις για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πρέπει να κινηθεί προς τα αριστερά ή προς το κέντρο ήταν ένα από τα μηνύματα της Έφης Αχτσιόγλου στη δική της ομιλία.

Μιλώντας για τα αίτια της εκλογικής ήττας ανέφερε μεταξύ άλλων την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ «να μιλήσει θετικά, για τις δυνατότητες που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, για την άλλη πολιτική που μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια και με ρεαλιστικούς όρους σ’ ένα καλύτερο μέλλον για όσους δημιουργούν στη χώρα μας». Σημείωσε επίσης ότι υπήρξε «έλλειψη μιας αναγκαίας επάρκειας τεχνικού χαρακτήρα στον πολιτικό και προγραμματικό μας λόγο που θα προσέδιδε και μεγαλύτερο βάθος στο σχέδιό μας».


Δεν εξαντλείται σε αυτά, είπε, η συζήτηση για τα αίτια της ήττας που πρέπει να γίνει και «πρέπει όμως να γίνει εν κινήσει». «Η κατανόηση της σημερινής μας συνθήκης οφείλει να συμβαδίσει με την ανασυγκρότηση του κόμματος» τόνισε, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να βυθιστεί «σε μια αέναη διαδικασία παράλληλων μονολόγων αυτοδικαίωσης» αντιθέτως «για να τελεσφορήσει η αυτοκριτική και η ανασυγκρότηση είναι αναγκαίο να αποφύγουμε τις ευκολίες».

«Μια από τις ευκολίες είναι η αντιπαράθεση, για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πρέπει να κινηθεί προς τα αριστερά ή προς το Κέντρο. Είναι απλουστευτικό και λανθασμένο ερώτημα» είπε χαρακτηριστικά η Έφη Αχτσιόγλου.

Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι αυτή η εν πολλοίς στρεβλή αντιπαράθεση που διεξάγεται μάλιστα με αυτούς τους γεωγραφικούς όρους δεν φωτίζει τα ζητήματα στρατηγικής» και παράλληλα «συγχέει την ταυτότητα με την απεύθυνση», κάτι που «τελικά συμβάλλει είναι σε έναν πληθωρισμό πολιτικών ταυτοτήτων, σε μια πλειοδοσία αυτοδικαιωτικών τοποθετήσεων. Σε μια άγονη σύγκρουση».

Αυτό που έχει σημασία, τόνισε «είναι να γεμίσουμε με περιεχόμενο τις έννοιες ώστε αυτές να μην περιφέρονται ως αδειανά πουκάμισα στον δημόσιο διάλογο. Να δώσουμε προβάδισμα στο περιεχόμενο της πολιτικής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου