Τρίτη 29 Αυγούστου 2023

Κίνηση Πολιτών συνάντηση με τον Στέλιο Αγγελούδη - για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο χώρο της ΔΕΘ και την βιώσιμη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.

Η Κίνηση Πολιτών, ξεκίνησε συναντήσεις με τους Υποψήφιους Δημάρχους Θεσσαλονίκης. Στην πρώτη συνάντηση αντιπροσωπείας της, από τους Γρηγόρη Ζαρωτιάδη, Σάκη Κούγκουλο, Γιώργο Λιτσαρδάκη και Γιάννη Μαγκριώτη, με τον Υποψήφιο Δήμαρχο Στέλιο Αγγελούδη, με την συμμετοχή των συνεργατών του: Παναγιώτη Αβραμόπουλο, Μαρία Ζουρνά, Πρόδρομο Νικηφορίδη και Μαρία Παπαγεωργίου, παρουσίασαν τις θέσεις τους για την βιώσιμη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα τόνισαν:


Το αύριο για τη Θεσσαλονίκη δεν μπορεί παρά να είναι πράσινο.

Πράσινη πόλη σημαίνει βιώσιμη πόλη.

Βιώσιμη πόλη σημαίνει συνεκτική πόλη, ανθεκτική πόλη, ψηφιακή πόλη, ελκυστική πόλη.

Η διεθνής εμπειρία δείχνει πως όλα αυτά, με την υψηλή ποιότητα ζωής που εξασφαλίζουν, δημιουργούν τις προϋποθέσεις βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης καθώς προσελκύουν επενδύσεις στην πράσινη ψηφιακή οικονομία.

Γι’ αυτό χρειάζονται πράσινες πολιτικές. Σε κάθε τομέα και σε όλες τις κλίμακες: στο αστικό περιβάλλον και στους εργασιακούς χώρους. Στη γειτονιά, το Πολεοδομικό Συγκρότημα και την περιφέρεια.


Επιτέλους, για πόσο ακόμη θα είναι η Θεσσαλονίκη η πόλη με το λιγότερο πράσινο στην Ευρώπη; Για πόσο ακόμη δημόσιες εκτάσεις στην καρδιά του αστικού ιστού, όπως η ΔΕΘ, θα δίνονται αντιπαροχή σε εταιρίες real estate, δήθεν για «ανάπλαση», αντί να δημιουργηθεί εκεί ένα Μητροπολιτικό Πάρκο, και η ΔΕΘ να αναπτυχθεί δυτικά, όπως προβλεπόταν στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης και στο γενικό Πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου;

Η ΔΕΘ είχε σχεδιαστεί από τον Εμπράρ στον σημερινό χώρο, ο οποίος ήταν εκτός των ορίων της Θεσσαλονίκης. Η πόλη επεκτάθηκε τις επόμενες δεκαετίες και, εδώ και πολλές δεκαετίες ασφυκτιά η ίδια και ασφυκτιά και η πόλη. Ο μεγάλος αυτός αναπτυξιακός πόλος της Θεσσαλονίκης έχασε τον δυναμισμό του και παρέμεινε με δυο τρείς καλές κλαδικές και το πολιτικό-μουσικό πανηγύρι του Σεπτέμβρη, όταν το 1992, έχασε με νόμο, σε εφαρμογή Κοινοτικής Οδηγίας, την αποκλειστικότητα της οργάνωσης εκθεσιακών δραστηριοτήτων. Σήμερα, πάνω από το 80% του εκθεσιακού τζίρου πραγματοποιείται στην Αττική. Οι όποιες απόπειρες έγιναν για τον εκσυγχρονισμό της και την συνεργασία με στρατηγικό διεθνή εταίρο, μάλιστα στα πλαίσια και της διεκδίκησης της EXPO 2008, απέτυχαν, κυρίως από τοπικές συντεχνιακές και φοβικές αντιδράσεις. Μάλιστα, το 2013, με πρόσχημα τα μνημόνια και την έλλειψη δημόσιων πόρων, ακυρώθηκε η θεσμοθετημένη και καθολικά αποδεκτή, από κόμματα και φορείς επιλογή, για την ανάπτυξή της εκτός πόλης, στα δυτικά, μετά από δυο μελέτες, και την ανάπτυξη στην θέση της του Μητροπολιτικού Πάρκου που προβλέπεται από το Ρυθμιστικό της Θεσσαλονίκης και πριν εμφανιστεί η κλιματική κρίση.

Σήμερα με τα 30 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και μετά από 10 χαμένα χρόνια, η επιλογή είναι μονόδρομος, αρκεί οι φορείς της πόλης να πιστέψουν ότι, μπορούν να διεκδικήσουν αυτούς τους πόρους και να μην γκρινιάζουν, και αυτό χαμηλόφωνα, για τα δις ευρώ των αναπτυξιακών υποδομών και των αναπλάσεων στην Αθήνα.

Έχει μέλλον η πόλη όταν αναπτύσσεται χωρίς Ρυθμιστικό Σχέδιο αλλά με τις τυχαίες επιλογές που εξυπηρετούν απλώς ιδιωτικά συμφέροντα;


Ο κ. Αγγελούδης, στο τέλος της συζήτησης, ευχαρίστησε την Κίνηση Πολιτών για την παρουσίαση των θέσεών της, προσθέτοντας, πως σύντομα θα παρουσιάσει η παράταξή του τις θέσεις της, τόσο για την ΔΕΘ, όσο και γενικότερα για την βιώσιμη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου