Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

Του Χάρη Τσιόκα : Το μήνυμα έγινε πλέον «εκκωφαντικό»

«Ανάγκη η αλλαγή της εσωστρεφούς ατζέντας στο Συριζα ΠΣ. ανάγκη η εκλογή νέων οργάνων στη πορεία προς το Συνέδριο ! Για αξιόπιστη κοινωνικη γείωση , μεσω των περιφερειακών αναπτυξιακών συνέδριων» του

* Οι δημοτικές εκλογές την πρώτη και τη δεύτερη Κυριακή κατέγραψαν με διαφορετικό τρόπο τις διεργασίες που συντελούνται στην Ελληνική κοινωνία ! Οι πολίτες όταν αισθάνονται ότι τα εκλογικά διακυβεύματα δεν τους αφορούν αξιόπιστα και με ασφάλεια ,επιλέγουν την ιδιώτευση , την περιχαράκωση , την παθητικοποίηση .

Προτιμούν ,παρά τις επιπτώσεις στη ζωή τους , την ασφάλεια του δρόμου που γνωρίζουν να διαχειρίζονται. Το γεγονός όμως ότι τη δεύτερη Κυριακή σε πολλές περιοχές της χώρας εκφράστηκε η διάθεση για ευρύτερες κοινωνικοπολιτικές συμπαρατάξεις άλλαξε το σκηνικό ! Ενεργοποίησε πολίτες , λειτούργησε «απελευθερωτικά». Οταν διέκριναν ότι μπορούν με την ασφάλεια πλειοψηφίας να ανοίξουν καινούργιους δίκαιους δρόμους: 

-Για το ρόλο του κράτους , -τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, -με ενδυνάμωση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής ! Το αίτημα της αλλαγής επανήλθε μόλις ξεπεράστηκαν οι μικροκομματικές περιχαρακώσεις και προτάχθηκαν οι κοινωνικές συμπλεύσεις που συμπαρέσυραν τις πολιτικές 

2 Η πρόκληση για τα προοδευτικά , εναλλακτικά κόμματα διακυβέρνησης Προφανώς και τα κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο καλούνται να μελετήσουν τα σύγχρονα μηνύματα της ρευστότητας που διαχέουν την ελληνική κοινωνία ! Το ερώτημα τίθεται ξεκάθαρο προς τις ηγεσίες ! Θα επιλέξουν συστοιχηση με τις κοινωνικά αδιάφορες εσωκομματικές περιχαρακώσεις , απογοητεύοντας τον κόσμο η θα εγγυηθούν σύγχρονες συλλογικές λειτουργίες συμμετοχής και έκφρασης των κοινωνικών πλειοψηφιών. Αυτών δηλ που έχουν λόγους να διεκδικήσουν αλλαγή πολιτικής στο παραγωγικό και κοινωνικό μοντέλο? 

Ο κόσμος επιζητά να αντιμετωπισθούν επιτέλους οι σύγχρονες ανάγκες της εργασίας (που έγινε επισφαλής) ,της οικονομίας (που συρρικνώνει και γεωγραφικά τη παραγωγική βάση της χώρας),για τη πρόσβαση όλων στις νέες τεχνολογίες (που μετατρέπονται σε όχημα κερδοσκοπίας για λίγους) με επιπτώσεις στο περιβάλλον . Ομοίως για τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις που καθιστούν επιβεβλημένη την ανάγκη, η χώρα να ανακτήσει την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Με εθνικη στρατηγική ανατρέποντας το πλαίσιο του-άνευ όρων- δεδομένου συμμάχου που εφαρμόζει η κυβέρνηση 

3 Ετσι λοιπόν η απάντηση είναι μπροστά μας Απαιτούνται άμεσα συντεταγμένες εξωστρεφείς διαδικασίες από τα κόμματα του εναλλακτικού προοδευτικού τόξου διακυβέρνησης ! Το μήνυμα έγινε καθαρό, οχι μόνο στην εκλογή προέδρου αλλά εκκωφαντικό στις δημοτικές εκλογές, από τους πολίτες! Κύριος , αλλά οχι μόνος , αποδέκτης γίνεται και ο Συριζα ΠΣ, ως αξιωματική αντιπολίτευση. 

 Με σαφή οδικό χάρτη και σύγχρονα συλλογικά όργανα να επισπεύσει συντεταγμένες δράσεις που συμβάλουν αξιόπιστα στη διαμόρφωση ,προοδευτικής πλειοψηφίας ! Δείχνοντας στους εργαζόμενους , στη νεολαία, στην αγροτιά, στους μικρομεσαίους , στους καινοτόμους , την ελληνική περιφέρεια και τους τρόπους θεσμικής πρόσβασης, σε όλα τα προγράμματα και τους πόρους .

Για την αλλαγή των εναρμονισμένων πρακτικών του τραπεζικού συστήματος ! Στο κάλεσμα ,αυτής της εναλλακτικής πορείας έχουν ήδη ανταποκριθει όχι μόνο τα περίπου 150 χιλιάδες μέλη που συμμετείχαν στη εκλογή προέδρου, αλλά τώρα πλέον και τα συντριπτικά ποσοστά των πολιτών που έδωσαν το στίγμα της αλλαγής στη δεύτερη Κυριακή των εκλογών . Δεν πρέπει να οδηγηθούν και πάλι στην ανασφάλεια και την ιδιώτευση. 

Το εγχείρημα που ξεκίνησε με την εκλογή προέδρου πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το συνέδριο με Νεα συλλογικά όργανα για να διεξαχθούν με επιτυχία τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια Οδικός χάρτης λοιπόν εξωστρεφών διαδικασιών με χρονοδιαγράμματα για την κορύφωση του Συνέδριου. 

*Με οργανωτικές επιτροπές συνεδρίου σε όλα τα επίπεδα . 

*Με κοινωνικούς διαλόγους και δράσεις. *Με κόμμα ενεργών μελών σε σταθερή κοινωνικη γείωση, χωρίς εξουσιοδοτισμους και γραφειοκρατία . 

* με εκλογές οργάνων και αντιπροσώπων . Για να υπάρξει Υπέρβαση των αναχρονιστικών αντιθέσεων του χτες .. 

4 Είναι τώρα η ώρα της δημιουργικής αριστεράς. Το αίτημα διατυπώθηκε «απο τα κάτω» Η ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ θα δημιουργήσει χώρους που: -βιώσιμα θα ανταμώσουν οι κοινωνικές πλειοψηφίες σε κοινό πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης και -χώρους για να συμβάλουν , με επεξεργασίες στις νέες αντιθέσεις που γεννούν οι τεχνολογικές και γεωπολιτικές ανακατατάξεις, όλα τα ρεύματα της αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της οικολογίας που στο παρελθόν διχάστηκαν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου