Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

Όλα όσα συνδέουν Τσίπρα και Παπανδρέου – Οι μπίρες στο Στρασβούργο και η… προοδευτική συμμαχία

Με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ να κυριαρχούν καθημερινά στην πολιτική ζωή του τόπου αίσθηση έκανε η πληροφορία πως την Τρίτη (πριν από τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών) δύο πρώην Πρωθυπουργοί του… Κεντροαριστερού χώρου βρέθηκαν σε μπαρ στο Στρασβούργο.


Ο λόγος για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιώργο Παπανδρέου, οι οποίοι μετέχουν στις εργασίες του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πέραν των συναντήσεων που έκαναν μαζί με άλλους βουλευτές – εκπροσώπους της χώρας στο Συμβούλιο οι ίδιο τους ήπιαν κοντά σε μπαρ ξενοδοχείου όπου διέμενε η ελληνική αποστολή.


Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο άνδρες -στο Στρασβούργο βρέθηκαν άλλωστε- έπιναν μπίρες ενώ το μενού της κουβέντας τους ήταν άγνωστο. Ωστόσο, θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι η συζήτηση θα στράφηκε γύρω και από την Κεντροαριστερά στη χώρα κυρίως για δύο λόγους: Πρώτον: Ήταν δύο μέρες μετά τον α’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών όπου ο Χάρης Δούκας είχε περάσει στον 2ο γύρο και είχε ήδη ανακοινωθεί η στήριξη του από τον Κώστα Ζαχαριάδη
Δεύτερον: Οι συζητήσεις για «προοδευτικό μέτωπο» και συνεργασίες είχε ήδη ξεκινήσει στην Ελλάδα.

Κάποια 24ωρα μετά την συνάντηση των δύο πρώην Πρωθυπουργών ο Γιώργος Παπανδρέου από το εκλογικό περίπτερο του Χάρη Δούκα έκανε τη δήλωση ότι «οι προοδευτικές δυνάμεις αν ενωθούν πίσω από ένα πρόσωπο με γνώσεις, ικανότητα και όραμα, μπορούν να κάνουν την ανατροπή».



Το σίγουρο είναι ότι και για τους δύο πρώην αρχηγούς τις αποφάσεις για το πώς θα κινηθούν τα κόμματα τους θα παρθούν πλέον από τους νέους προέδρους. Αν και ο κ. Κασσελάκης είναι ακόμα νέος αρχηγός και βρίσκεται σε φουρτούνες, ο Νίκος Ανδρουλάκης έκοψε μαχαίρι κάθε συζήτηση για συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση κανένας από την ηγεσία των κομμάτων δεν μιλάει για «γάμους κορυφής», αλλά για προοδευτικές συγκλίσεις από τη βάση.

Αυτό που γίνεται ξεκάθαρο από τους δύο πρώην Προέδρους – μέσω των παρεμβάσεων τους – είναι πως είναι ιδιαίτερη η ανησυχία για τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όπως συμβαίνει συνήθως με τους πρώην Πρωθυπουργούς εκτός από την εγχώρια πολιτική σκηνή ρίχνουν τεράστιο βάρος και στις διεθνείς εξελίξεις. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει άλλωστε και έναν λόγο παραπάνω αφού ήταν ο Πρωθυπουργός που κατέληξε στην Συμφωνία των Πρεσπών και έλυσε το Μακεδονικό.


Το σίγουρο είναι ότι οι πάντες περιμένουν τις παρεμβάσεις των δύο προέδρων καθώς πάντα δημιουργούν ταραχή στα της… Κεντροαριστεράς και «πυροδοτούν» τη συζήτηση για το μέλλον του χώρου ιδίως όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι παντοδύναμος.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου