Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ: Αναβολή για τα όργανα και τον… Κασσελάκη

Ρευστό παραμένει το πότε θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή, εν μέσω κλίματος πολιτικού διχασμού.

Θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με το πότε θα υπάρξει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η παράθεση μιας συγκεκριμένης πολιτικής πλατφόρμας από την πλευρά του νέου προέδρου του Στέφανου Κασσελάκη και η συνακόλουθη πολιτική συζήτηση, ενώ η αξιωματική συνεχίζει να κυριαρχείται από πολιτικό διχασμό. Άγνωστο παραμένει το πότε θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος ενώ αντιφατικές πληροφορίες σχετικά με την στράτευση του Στέφανου Κασσελάκη διατηρούν «στον αέρα» τόσο την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος όσο και το επικείμενο συνέδριό του.
Σενάρια

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας φημολογείται ότι θα γίνει την άλλη εβδομάδα, με πιθανότερη ημέρα την Τετάρτη. Αμφίβολο όμως είναι το αν θα παραβρεθεί σε αυτήν με φυσική παρουσία ο Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος πρόκειται να ταξιδέψει στις ΗΠΑ. Εικάζεται μάλιστα πως η συμμετοχή του στην συνεδρίαση του οργάνου θα γίνει μέσω διαδικτύου. Εκεί αναμένεται να συζητηθεί και ο χρόνος συνεδρίασης της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ που αρχικά είχε προσδιοριστεί για τις 22 Οκτωβρίου όμως και αυτός είναι αμφίβολο εξαιτίας του ταξιδιού του προέδρου του κόμματος.

Όσον αφορά τώρα το συνέδριο στην τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ε είχε αποφασιστεί να γίνει εντός του Νοεμβρίου κάτι που όμως είναι απίθανο να συμβεί όπως ήδη έχουν διαμηνύσει στενοί συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη. Η κατάσταση μπερδεύεται ακόμη περισσότερο λόγω της υποχρέωσης στράτευσης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ενώ νέες πληροφορίες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Στέφανος Κασσελάκης να αιτηθεί αναβολή και να μην παρουσιαστεί τελικά μέσα στον Νοέμβριο.

Όλα τα παραπάνω ενώ είναι δεδομένη η ένταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Η εσωκομματική αντιπολίτευση ζητά επιτακτικά την συνεδρίαση των οργάνων. Με κύριο αίτημα την αποσαφήνιση των προθέσεων της νέας ηγεσίας σχετικά με την πορεία και την φυσιογνωμία του κόμματος.


Κινητικότητα

Απαντήσεις στα ζητήματα αυτά δεν έχουν δοθεί από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ παρά την πληθώρα των δημόσιων εμφανίσεων του, αφού μίλησε χθες το βράδυ σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Κερατσίνι, ενώ νωρίτερα εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά στα studio του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο» όπου παραχώρησε μια σύντομη συνέντευξη.

Στην δημόσια ομιλία του στο Κερατσίνι ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε στο νέο στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως «η αριστερά να σταματήσει να ασχολιέται με χαζομάρες και να πάει να κερδίσει». Αναφέροντας μάλιστα πως «να κάνουμε πολίτευση και όχι αντιπολίτευση» και εξηγώντας ότι «πρέπει να χτίσουμε θετική πολιτική». Αναφορικά με την λειτουργία του κόμματος σημείωσε «το κόμμα δεν είναι ξινίλα, είναι αγκαλιά» ενώ υπερασπίστηκε την πρόσφατη ομιλία του στον ΣΕΒ δηλώοντας πως «το κεφάλαιο είναι ένα εργαλείο για να μπορέσουμε να μειώσουμε τις ανισότητες»,

Στην ραδιοφωνική του συνέντευξη σημείωσε πως «η ενότητα του χώρου μας και η διεύρυνση είναι πάρα πολύ σημαντική. Είναι υπαρξιακό θέμα για την Ελλάδα» σημειώνοντας πως «χρειαζόμαστε να ανασυγκροτηθούμε και σαν πολιτικός χώρος και μετά το πιο σημαντικό, πρέπει να συγκροτήσουμε τη χώρα»


Αντιφάσεις Ναυάρχου

Νωρίτερα χθες το πρωί πάντως ο στενός συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκης και βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Αποστολάκης ήταν μάλλον …αντιφατικός σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση. Εμφανίστηκε αρχικά ως υποστηρικτής της επίλυσης των εσωκομματικών ζητημάτων του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο των οργάνων του λέγοντας πως «η λύση είναι η κουβέντα» προκρίνοντας να γίνουν συζητήσεις» και να «τεθούν τα θέματα στο εσωτερικό και στα όργανα και σε συζητήσεις κατ΄ιδίαν». Στην συνέχεια εστίασε σε προσωπικές επαφές του προέδρου του με στελέχη που φέρονται ως διαφωνούντες λέγοντας πως «ο πρόεδρος δεν φοβάται, τους παίρνει, μιλάει μαζί τους, προσπαθεί να επικοινωνήσει και να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά».

Από την άλλη όμως όταν ρωτήθηκε τον λόγο για τον οποίο δεν συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος είπε πως «δεν ξέρω να σας πω γιατί δεν συνεδριάζει. Εκείνο που ξέρω να σας πω είναι ότι δεν λειτουργούν τα όργανα όπως θα έπρεπε να λειτουργήσουν. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια αναστάτωση μέσα στο κόμμα και η προσπάθεια του προέδρου είναι να ισορροπήσει η κατάσταση».

Η τοποθέτηση αυτή μοιάζει να δείχνει πως καταβάλλονται προσπάθειες από την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ώστε – μέσω προσωπικών επαφών να διαμορφώσει πιο ευνοϊκούς συσχετισμούς στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου