Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Τα νέα ποσά του 2024

Τα 400 ευρώ αγγίζει πλέον η σύνταξη ανασφάλιστου ηλικιωμένου μετά την νέα αναπροσαρμογή από 1/1/2024.


Ταυτόχρονα, από το νέο χρόνο θα αυξηθούν κατά 8% όλα τα ποσά που δίνονται σαν Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ενώ οι επιδοτούμενοι άνεργοι θα μπορούν να εργάζονται έως και τρεις ημέρες την εβδομάδα, χωρίς να κόβεται εντελώς το επιδομή τακτικής ανεργίας από τον ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ).

Σε μια τέτοια περίπτωση κατά την οποία θα βάζουν 12 ημερομίσθια το μήνα, θα λαμβάνουν σαν επιδότηση ανεργίας 240 ευρώ το μήνα.

Μαζί για το Παιδί - Πρόγραμμα σίτισης

Η σύνταξη ανασφάλιστου που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ, με δεδομένο μάλιστα ότι δεν υπάρχει ελάχιστη καταβαλλόμενη (ανταποδοτική) σύνταξη από τον ΕΦΚΑ (κατώφλι αποδοχών), μοιάζει με διέξοδος. Ειδικά καθώς διαμορφώνεται λίγο πιο κάτω από το επίπεδο της σύνταξης του πρώην ΟΓΑ (με 35 μάλιστα χρόνια ασφάλισης στο 67ο έτος της ηλικίας) και είναι σαφώς μεγαλύτερη από την ενίσχυση μονογονεϊκής οικογένειας (Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα).

Με το νέο χρόνο και την αύξηση κατά 3% των συντάξεων, η σύνταξη ανασφάλιστου ηλικιωμένου θα ανέλθει στα 399,54 ευρώ.


Το ποσό αυτό μοιάζει πιο ελκυστικό από την λήψη της σύνταξης από τον πρώην ΟΑΕΕ ή ΟΓΑ, στην περίπτωση που υπάρχουν χρέη. Για τα οποία χρέη προς τον ΕΦΚΑ, θα πρέπει να πληρωθούν τα ποσά που υπερβαίνουν τα 30.000 ευρώ (10.000 ευρώ οι αγρότες). Και ακολούθως θα τους παρακρατείται το 60% του ποσού τα σύνταξης έως ότου η οφειλή περιοριστεί στα 20.000 ευρώ (6.000). Στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση για 60 μηνιαίες δόσεις.

Με αυτά τα δεδομένα ένα οφειλέτης αφενός θα αποποιηθεί χρόνο ασφάλισης ώστε να μειωθεί η οφειλή του και αφετέρου θα πληρώνει δόσεις ρυθμίσεις για 6 ή 8 χρόνια (αναλόγως του ποσού της οφειλής).
Παράδειγμα

Ελεύθερος επαγγελματίας, ασφαλισμένος για 25 έτη στον πρώην ΟΑΕΕ αποποιείται τα 5 έτη προκείμενου να μειώσει την οφειλή και να ρυθμίζει τα υπόλοιπα με το 60% της σύνταξης.

Με δεδομένο ότι με 20ετία στην χαμηλότερη ασφαλιστική κλάση του πρώην ΟΑΕΕ του αναλογεί εθνική και ανταποδοτική σύνταξη 548 ευρώ, τελικά με την παρακράτηση του 60% θα λαμβάνει 219 ευρώ για περίπου 3 χρόνια. Ενώ για τα επόμενα 5 χρόνια (60 δόσεις) θα του γίνεται μηνιαία παρακράτηση περί 360 ευρώ το μήνα, άρα και τότε θα λαμβάνει ακόμη μικρότερο ποσό (περί τα 190 ευρώ).



Κατά συνέπεια, για τα επόμενα 8 και πλέον χρόνια θα λαμβάνει σαν σύνταξη την μισή που θα ελάμβανε εάν είχε επιλέξει την σύνταξη ανασφάλιστου ηλικιωμένου. (Η οποία χορηγείται μετά την βεβαίωση του ΕΦΚΑ ότι δεν θα λάβει σύνταξη γήρατος).
Ελάχιστο Εγγυημένο

Παράλληλα, από 1/1/2024 το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα αναπροσαρμοστεί για πρώτη φορά κατά 8% και θα διαμορφωθεί:Στα 216 ευρώ για τα μονήρη άτομα.
Τα 324 ευρώ το ζευγάρι ή τη μονογονεϊκη οικογένεια
Τα 378 ευρώ το ζευγάρι με ένα ανήλικο-προστατευόμενο τέκνο ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα.
Τα 432 ευρώ για ζευγάρι με δύο παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου