Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Σε φάση ανασύνταξης με το βλέμμα στις Ευρωεκλογές

Ο οδικός χάρτης της Κουμουνδούρου μέχρι το Συνέδριο - Τα μη κρατικά ΑΕΙ, τα ομόφυλα ζευγάρια και η επιλογή της Ευρωομάδας.


Σε φάση ανασύνταξης εισήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ενόψει του έκτακτου συνεδρίου που θα γίνει στις 24-25-26 Φεβρουαρίου, ενώ την ίδια στιγμή οργανώνεται για τις ευρωεκλογές, για τις οποίες θα ακολουθηθεί, σύμφωνα και με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής το περασμένο Σαββατοκύριακο, η διαδικασία των προκριματικών εκλογών.

Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που αποφασίστηκε στην σύνοδο της Κ.Ε. του προηγούμενου Νοεμβρίου, ο προσυνεδριακός διάλογος θα διεξαχθεί από τις 15 Ιανουαρίου ως τις 16 Φεβρουαρίου. Η εκλογή συνέδρων, νέων Συντονιστικών ΟΜ και νέων Νομαρχιακών Επιτροπών θα διεξαχθεί στις 17-18 Φεβρουαρίου.
Συνέδρια και ευρωψηφοδέλτιο

Σχετικά με τις προκριματικές εκλογές για το ευρωψηφοδέλτιο, η Κεντρική Επιτροπή εξουσιοδότησε την Πολιτική Γραμματεία να προσδιορίσει πως θα γίνει η σχετική διαδικασία, που θα ξεκινήσει στις 25 Γενάρη 2024 με το άνοιγμα της πλατφόρμας του isyriza για την κατάθεση υποψηφιοτήτων.

Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα διοργανώσει Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια, ένα διττό στόχο. Αφενός, για να επικαιροποιήσει τις τοπικές αναπτυξιακές προτάσεις του, με το βλέμμα στην ενίσχυση της περιφέρειας και της αποκέντρωσης. Αφετέρου, για να ακούσει αλλά και να κινητοποιήσει τις τοπικές δυνάμεις, ώστε να συνδιαμορφώσουν συγκεκριμένες προτάσεις.

Τα ζητήματα στα οποία θα επικεντρωθούν τα Περιφερειακά Συνέδρια θα είναι αυτά της πρωτογενούς παραγωγής και της πολιτικής προστασίας, της δημόσιας, δωρεάν Υγείας, της ισχυρής και ποιοτικής δημόσιας, σχολικής και πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, του δικαιώματος στη Στέγαση, των ασφαλών και γρήγορων μεταφορών και οδικών δικτύων, της ψηφιακής πρόσβασης, για μια νέα οικονομία. Άμεσα θα ξεκινήσει η προετοιμασία και η διοργάνωση των δύο πρώτων, του Περιφερειακού Συνεδρίου Δυτικής Μακεδονίας, που θα διεξαχθεί το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου και του Περιφερειακού Συνέδριου Θεσσαλίας, που θα διεξαχθεί το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, στην προσπάθεια να επανασυνδεθεί με συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινά μια μεγάλη καμπάνια για το κομβικό κοινωνικό ζήτημα της ακρίβειας, καταθέτοντας συγκεκριμένες, συνολικές, κοινωνικά δίκαιες προτάσεις για την ανάσχεση της ακρίβειας και την πάταξη της αισχροκέρδειας.

«Η καμπάνια για την ακρίβεια θα αποτελέσει όχι μόνο μια ευθεία επίθεση στην κερδοσκοπική φύση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και το έναυσμα της ολομέτωπης επίθεσης ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την πλήρη ανάκτηση της πολιτικής πρωτοβουλίας σε όλα τα θέματα που άπτονται της κυβερνητικής πολιτικής και της υπεράσπισης των συμφερόντων του ελληνικού λαού» σύμφωνα με την απόφαση της Κ.Ε.


Τα μη κρατικά ΑΕΙ

Επίσης, θα δοθεί μεγάλη μάχη εντός και εκτός Βουλής κατά του νομοσχεδίου για την ίδρυση των μη κρατικών ΑΕΙ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αγωνιστεί, μαζί με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, και όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας για να μην υλοποιηθεί αυτή η συνταγματική εκτροπή. Θα προασπιστεί το δικαίωμα στη δημόσια, δωρεάν και ποιοτική Παιδεία. Αλλά και θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση και αναβάθμιση των Δημόσιων Πανεπιστημίων. Μεταξύ άλλων, με τον διπλασιασμό, σε βάθος τετραετίας της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων και του αριθμού μελών ΔΕΠ, τη λειτουργία των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών, όπου θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, την ενίσχυση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, ώστε να είναι δωρεάν, και την ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.


Το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Επί του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει ότι η κατάθεση στη Βουλή, της πρότασης νόμου του κόμματος για την άρση των διακρίσεων λόγω φύλου στο Οικογενειακό Δίκαιο, την Κατοχύρωση του Δικαιώματος Γάμου για όλα τα πρόσωπα, καθώς και τις αναγκαίες προσαρμογές της νομοθεσίας, είναι αυτό που ανάγκασε τον κ. Μητσοτάκη να ανακοινώσει ότι θα φέρει κι αυτός προς ψήφιση, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

«Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+, είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν μπαίνουν σε καμιά ζυγαριά, ούτε μπορούν να θυσιάζονται ή να αναβάλλεται η αναγνώρισή τους, για λόγους μικροκομματικούς. Είναι άλλωστε η κυβέρνηση που νομοθέτησε, την περίοδο 2015 – 2019, το Σύμφωνο Συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια, τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, όπως και το δικαίωμα αναδοχής τέκνων από ομόφυλα ζευγάρια. Και θα αγωνιστεί, στη βουλή και στην κοινωνία, για την πλήρη νομική ισότητα, τη συμπερίληψη όλων των πολιτών, για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις και ανισότητες» σύμφωνα με την απόφαση της Κ.Ε.


Η επιλογή Ευρωομάδας

Για τις ευρωεκλογές, ο στόχος είναι η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Ελλάδα, αλλά και των αριστερών, προοδευτικών δυνάμεων στα κράτη-μέλη της ΕΕ, για να δοθούν –σύμφωνα με την απόφαση της Κ.Ε.- προοδευτικές και κοινωνικά δίκαιες απαντήσεις σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας, όπως η κλιματική κρίση, η οικονομική κρίση, η αποδιάρθρωση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, η άνοδος της ακροδεξιάς, του εθνικισμού, του ευρωσκεπτικισμού.

Σχετικά με τη συζήτηση που γίνεται για την ένταξη η όχι στην Ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών η απάντηση είναι σαφής: «Σε αυτή τη μάχη, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως το μεγαλύτερο κόμμα του προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα, κι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Για αυτό και συμβάλλει, μέσα από τις γραμμές του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, και την ευρωομάδα της Αριστεράς, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως μια γέφυρα συνεργασίας και συμπόρευσης των αριστερών, σοσιαλιστικών και πράσινων δυνάμεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου