Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024

Ελληνοτουρκικά: Η κυβέρνηση μαζεύει άρον άρον τον Συρίγο – Αμετανόητος ο βουλευτής

Τη στιγμή που ο πρώην υφυπουργός Άγγελος Συρίγος επιμένει ότι κάποιες διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης είναι παρωχημένες -όπως ανέφερε ο ίδιος ξεπερασμένες- προσπαθώντας μάλιστα να στοχοποιήσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, κατηγορώντας τον για άγνοια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, επέλεξε για δεύτερη ημέρα χθες να «αδειάσει» τον βουλευτή του κόμματός του.


Ερωτηθείς για τον θόρυβο που έχει προκαλέσει η δήλωση του Άγγελου Συρίγου, ότι το 97% της Συνθήκης της Λωζάνης είναι «παρωχημένο», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ένα στέρεο διεθνές νομικό θεμέλιο που ρυθμίζει συνολικά τις σχέσεις της ευρύτερης περιοχής. Και ήταν, και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Διακήρυξης των Αθηνών στις 7 Δεκεμβρίου».


Υπογράμμισε μάλιστα ότι «διαχρονικά η χώρα μας ήταν, είναι και παραμένει κατά του οποιουδήποτε αναθεωρητισμού», προσθέτοντας ότι «σίγουρα χρειάζεται περισσότερη προσοχή στις δημόσιες τοποθετήσεις, ειδικά από ανθρώπους που έχουν «γράψει χιλιόμετρα» στο δημόσιο λόγο, ούτως ώστε μια διατύπωση να μην επιδέχεται της οποιασδήποτε παρερμηνείας».

Με όσα είπε ο Παύλος Μαρινάκης θέλησε να βάλει προφανώς τέλος σε μία συζήτηση η οποία – όπως υποστηρίζουν πολλοί – μπορεί να αξιοποιηθεί μελλοντικά από την πλευρά της Τουρκίας.

Η λογική των παρωχημένων-ξεπερασμένων άρθρων – σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη- είναι επικίνδυνη, καθώς το ίδιο επιχείρημα μπορεί να επικαλεστούν και οι γείτονές μας σχετικά με άρθρα της συμφωνίας τα οποία η Τουρκική πλευρά επιθυμεί να αναθεωρηθούν. Για αυτό άλλωστε και ο Παύλος Μαρινάκης έκανε λόγο «για στέρεο διεθνές νομικό θεμέλιο» θέλοντας να δείξει ότι για την κυβέρνηση δεν υπάρχει τίποτα παρωχημένο το οποίο εν δυνάμει χρειάζεται αναθεώρηση.

Η αλήθεια είναι ότι ο κύριος Συρίγος σε καμία δήλωσή του δεν ανέφερε τη λέξη αναθεώρηση. Όμως, τι άλλο σημαίνει η λογική των παρωχημένων-ξεπερασμένων άρθρων και η αναφορά σε αυτά; Ότι από τη στιγμή που δεν προσφέρουν τίποτα θα πρέπει να αναθεωρηθούν.


Εντυπωσιακό ωστόσο παραμένει και το γεγονός ότι ο βουλευτής της ΝΔ συνεχίζει τις αναφορές του σε «παρωχημένα» άρθρα, δηλώνοντας μάλιστα στο topontiki.gr ότι διαφωνεί με την αρχική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι μπορεί να υπήρξε μία λάθος διατύπωση από την πλευρά του (του Αγγέλου Συρίγου).

Η αναφορά ωστόσο του Παύλου Μαρινάκη «ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή στις δημόσιες τοποθετήσεις» δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να στείλει ένα ακόμα μήνυμα στον βουλευτή της προσδοκώντας ότι αυτή την φορά θα βρει τον στόχο του.


Παράλληλα, ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε και εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη και στα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περί «πατριωτικής αριστεράς» θέλοντας προφανώς να αποδομήσει το εν λόγο αφήγημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το οποίο μπορεί μελλοντικά να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση.


Ο υπουργός επιχείρησε μάλιστα να βγει από… τα αριστερά υπενθυμίζοντας τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ και διερωτήθηκε αν υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας και με την Ελληνική Λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου