Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Φουλάρουν οι μηχανές με την επιστροφή Κασσελάκη από το Φανάρι – Προσυνεδριακή αυλαία με Θέσεις, καμπάνιες και δράσεις

Από τις ΗΠΑ στο Φανάρι θα βρεθεί ο Στέφανος Κασσελάκης το ερχόμενο Σάββατο, ανήμερα της εορτής των Αγίων Θεοφανίων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να παραστεί στη Θεία λειτουργία στον Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι και εν συνεχεία στον καθαγιασμό των υδάτων στον Κεράτιο κόλπο.


Με την επιστροφή του στην Αθήνα, αμέσως μετά, θα ανέβει κι επισήμως η προσυνεδριακή αυλαία με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εισέρχεται στη νέα χρονιά και οι μηχανές θα αρχίσουν να φουλάρουν, ενώ ήδη τρέχουν οργανωτική ανασυγκρότηση και οι προετοιμασία των Επιτροπών του συνεδρίου.


Μετά την εξαιρετικά δύσκολη χρονιά του 2023 που προηγήθηκε και κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε σε κρίση εξαιτίας του εκλογικού αποτελέσματος και της αλλαγής ηγεσίας, οι δυσκολίες για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζονται, αλλά η ηγεσία ευελπιστεί ότι το συνέδριο θα επιτρέψει μια επανεκκίνηση που θα λειτουργήσει προωθητικά εν όψει των ευρωεκλογών.

Ειδικότερα, μία εβδομάδα μετά τα Φώτα, στις 13 – 14 Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη Κεντρική Επιτροπή στην οποία θα εγκριθούν τα προσυνεδριακά κείμενα και θα δοθεί το σήμα εκκίνησης του προσυνεδριακού διαλόγου για το 4ο Συνέδριο που θα γίνει στις 23 – 24 -25 Φεβρουαρίου.



Το κείμενο θέσεων που έχει τεθεί υπό την ευθύνη ενός τετραμελούς συντονιστικού που επιμελείται τα επιμέρους κεφάλαια (Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Ρένα Δούρου, Γιώργος Τσίπρας, Νίκος Παππάς) αναμένεται να περιλαμβάνει τα αίτια της εκλογικής ήττας, την στρατηγική του κόμματος το νέο εγχώριο και διεθνές περιβάλλον και τις προγραμματικές προτεραιότητες.

Σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει και η λειτουργία των 29 think tanks η ευθύνη των οποίων έχει ανατεθεί στην Διάνα Βουτυράκου, ενώ η Συμβουλευτική Επιτροπή που έχει ανακοινωθεί απαρτίζεται από την ίδια και τους Μενέλαο Γκίβαλο, Όθωνα Ηλιόπουλο, Ευάγγελο Αποστολάκη, Λευτέρη Κρέτσο, Σπύρο Κασάπη και Μανώλη Καπνισάκη.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Στέφανος Κασσελάκης ασχολείται προσωπικά με τις αιτήσεις για συμμετοχή στα think tanks, τα οποία φιλοδοξεί να παίξουν κομβικό ρόλο στην επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ και στην ανασυγκρότησή του. Κομματικές πηγές αναφέρουν ότι μελετά ο ίδιος τα βιογραφικά που έχουν σταλεί, τα οποία όπως λέγεται είναι «ιδιαίτερα αξιόλογα». Ο στόχος είναι τα think tanks να ξεκινήσουν όσο γίνεται πιο σύντομα.

Ως το συνέδριο θα πραγματοποιηθούν και τα αναπτυξιακά συνέδρια που έχουν προαναγγελθεί και είναι εφικτό να γίνουν έως τότε, ενώ ο σχεδιασμός φαίνεται πως επεκτείνεται και για μετά το συνέδριο καθώς αναμένεται να συνεχιστούν με το βλέμμα στις ευρωεκλογές. Τα αναπτυξιακά συνέδρια θα ξεκινήσουν στα τέλη του Ιανουαρίου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ο Στέφανος Κασσελάκης, κατά το σύντομο ταξίδι του στις ΗΠΑ για την Πρωτοχρονιά μελέτησε τις σχετικές εισηγήσεις.


Στο μεταξύ στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας από πλευράς Κασσελάκη και ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη τεθεί τα θέματα της ακρίβειας και της στέγασης για τα οποία άλλωστε έχουν συγκροτηθεί ομάδες που θα τρέξουν τις αντίστοιχες καμπάνιες. Ειδικότερα, την καμπάνια της ακρίβειας έχουν χρεωθεί στελέχη όπως οι Θεοδώρα Τζάκρη, Νίκος Σκορίνης, Στέργιος Καλπάκης, Λεωνίδας Μπεχράκης, Γιάννης Παυλιδάκης, και Οδυσσέας Τζανετής. Αντιστοίχως η καμπάνια για την στέγαση έχει ανατεθεί στους Κατερίνα Νοτοπούλου, Κωνσταντίνο Παναγιωτόπουλο, Θέμη Μπάκα και Έλενα Κονομόδη.

Το «αγκάθι» των οικονομικών και των κομματικών ΜΜΕ

Πάντως η εκπνοή της προηγούμενης χρονιάς έδειξε ότι μπροστά υπάρχει κι ένα αγκάθι, αυτό της οικονομικής στενότητας λόγω της μειωμένης κρατικής επιχορήγησης που πέφτει από τα 7 εκατ. ευρώ στα 4. Με αφορμή το θέμα του δανείου Κασσελάκη ώστε να καταβληθεί εγκαίρως το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους των κομματικών ΜΜΕ -και πέρα από την όλη διαχείριση της δημοσιοποίησης που προκάλεσε δυσαρέσκεια στο εσωτερικό, έδωσε λαβές στους πολιτικούς αντιπάλους και δημιούργησε πολλά ερωτηματικά – από το περιβάλλον του προέδρου διαμηνύθηκε ότι στις προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος είναι η οικονομική εξυγίανση των κομματικών μέσων (Αυγή, στο Κόκκινο, 105,5). Κάτι που στην πράξη μεταφράζεται σε περικοπές εργασιακού δυναμικού και όχι απλώς λειτουργικών εξόδων.

Είναι με ερωτηματικό επομένως, πώς η ηγεσία θα χειριστεί αυτή την υπόθεση εν μέσω προσυνεδριακής και προεκλογικής περιόδου, με τον κίνδυνο εκτεταμένης δυσαρέσκειας και εσωστρέφειας στο τραπέζι, την ώρα που οι κομματικές ανάγκες επιτάσσουν συσπείρωση και ομοψυχία εν όψει της κάλπης του Ιουνίου…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου