Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024

ΟΑΕΔ - ΔΥΠΑ: Στον «καιάδα» οι μακροχρόνια άνεργοι

Από τους μακροχρόνια ανέργους, από αυτούς δηλαδή που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας για περισσότερο από ένα χρόνο, ξεκινά τις… οικονομίες η κυβέρνηση.


Με υπουργική απόφαση, λίγο πριν την Πρωτοχρονιά του 2024, όσοι παραμένουν εκτός αγοράς εργασίας μετά το 12μηνο, που λέγει η τακτική επιδότηση ανεργίας, δεν θα λαμβάνουν πλέον καμία ενίσχυση. Θα πετιούνται στον οικονομικό «καιάδα».

Πρόκειται για το επίδομα των 13 ημερομισθίων το μήνα (249 ευρώ) που χορηγούσε ο ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ) από το 1983 στους μακροχρόνια ανέργους. Και η κυβέρνηση της ΝΔ το έκοψε.


Μαζί με το επίδομα μακροχρόνια ανέργων η κυβέρνηση έκοψε και άλλα δύο επιδόματα:α/την επιδότηση όσων βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας (σ.σ. μέτρο στο οποίο καταφεύγουν οι μισθωτοί όταν δεν τους πληρώνει η επιχείρηση στην οποία απασχολούνται, αλλά δεν τους απολύει κιόλας ώστε να λάβουν το τακτικό επίδομα ανεργίας…) και
β/του ειδικού βοηθήματος που καταβαλλόταν μετά την τρίμηνη παράταση στο μητρώο ανέργων (287 ευρώ το τρίμηνο).

Η ανατροπή ήταν… θεσμική και προβλέφθηκε με δόλια διατύπωση στον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο του κ.Γεωργιάδη ( ν.5053/23) στο τελευταίο όρθρο σαν: «καταργείται η διάταξης …τάδε του δείνα νόμου, εκείνης της υποπαραγράφου…)

Ακολούθως, η εκτελεστική απόφαση δύο συναρμόδιων υπουργών (Γεωργιάδη και Πετραλιά του Οικονομικών), βγήκε μέσα στις γιορτές με προφανή στόχο να περάσει σχετικά απαρατήρητη καθώς επιχειρήθηκε να αναμειχθεί με την… σκόνη (άχνη) από τους κουραμπιέδες.


Οι μισοί μακροχρόνια άνεργοι

Να σημειωθεί ότι από τους 1.030.000 εγγεγραμμένους ανέργων στις λίστες της ΔΥΠΑ (Νοέμβριος 2023), σχεδόν οι μισοί (501.000) παραμένουν εκτός αγοράς εργασίας για περισσότερους από 12 μήνες.


Αυτή η κατηγορία των ανέργων, η όποια όχι μόνο έχει ξεπεράσει το έτος χωρίς εισόδημα, αλλά έχει απομακρυνθεί από την εργασία και έχει μείνει μακριά από τις επιστημονικές εξελίξεις (τεχνικές, κ.λπ.) για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, τιμωρείται από την ανάλγητη κυβερνητική απόφαση.

Ταυτόχρονα, στον προϋπολογισμό του 2024 έχουν μειωθεί κατά 40% τα κονδύλια για προγράμματα ενισχύσεις της απασχόλησης. Από 1,055 δισ. ευρώ το 2023, φέτος θα διατεθούν μόλις 620 εκ. ευρώ. Και αυτό στο πλαίσιο της μείωσης των κοινωνικών δαπανών, με το πρόσχημα της πτώσης της ανεργίας στο 10%, αλλά ουσιαστικά για να επιτύχει η χώρα δημοσιονομικά πλεονάσματα. Τα οποία πληρώνουν οι… άνεργοι.

Κατά συνέπεια, όσοι έχουν μένει εκτός αγοράς εργασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα, άρα έχουν ξεκοπεί από τις εξελίξεις και είναι δύσκολο να επανέλθουν, αφενός δεν θα λαμβάνουν καμία ενίσχυση και αφετέρου η πολιτεία δεν προβλέπει επαρκεί κονδύλια για κατάρτιση, επιδότηση κ.λπ., ώστε να ενσωματωθούν στην οικονομική και κοινωνική ζωή.


Έτσι παρατηρείται το φαινόμενο οι επιχειρήσεις να ζητούν εργαζόμενους (σ.σ. συνήθως χαμηλής εξειδίκευσης), αλλά η ανεργία να μην αποχωρεί κάτω του 10%. Πρόκειται για τον σκληρό πυρήνα των μακροχρόνια ανέργων, όσων δεν διαθέτουν σύγχρονες δεξιότητες, αλλά και εκείνων που αδυνατούν να μετακινηθούν σε άλλη γεωγραφική περιφέρεια για ανάληψη εργασίας λόγω υψηλών ενοικίων και χαμηλών αποδοχών.

Το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωση του αναφέρει ότι «παραμονές Πρωτοχρονιάς οι υπουργοί Γεωργιάδης και Χατζηδάκης επιφύλαξαν στους ανέργους της χώρας την κατάργηση τριών επιδομάτων, που πρόσφεραν μια μικρή ανακούφιση», και αναρωτιέται:

«Αλήθεια, δεν ντρέπονται καθόλου;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου