Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία για την προετοιμασία του Συνεδρίου – Οι προβληματισμοί για τις προκριματικές

Σχεδόν ένα εικοσαήμερο μετά την τελευταία συνεδρίαση, συνέρχεται σήμερα το απόγευμα στις 17:00 η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Τυπικά η ατζέντα περιλαμβάνει ζητήματα που σχετίζονται με την προετοιμασία του Συνεδρίου, όπως ο ορισμός του εκλογικού μέτρου για την ανάδειξη των συνέδρων.


Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Φεβρουαρίου ολοκληρώνεται ο προσυνεδριακός διάλογος και στις 17 -18 Φεβρουαρίου θα στηθούν κάλπες για την ανάδειξη νέων συντονιστικών των οργανώσεων και νέων Νομαρχιακών Επιτροπών αλλά και για την ανάδειξη των αντιπροσώπων στο Συνέδριο.


Είναι με ερωτηματικό αν γκρίνιες, ανησυχίες και προβληματισμοί που εκδηλώνονται το τελευταίο διάστημα σε σχέση με την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, θα εκφραστούν και στο πλαίσιο της Πολιτικής Γραμματείας. Στελέχη εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται να τεθεί ένα ζήτημα αφηγήματος, πώς πορεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ και τι είναι αυτό που λέει στους πολίτες.

Εσχάτως δε υπάρχουν και προβληματισμοί σε σχέση με την διαδικασία των προκριματικών εκλογών για το ευρωψηφοδέλτιο, οι οποίοι δεν αποκλείεται να τεθούν και σε αυτή τη συνεδρίαση. Σε αυτή τη φάση εκκρεμεί το άνοιγμα της πλατφόρμας για την ανάρτηση των βιογραφικών όσων θέλουν να συμμετάσχουν και είναι μέλη (ανεξαρτήτως του αν είναι ήδη εγγεγραμμένα μέλη ή εγγράφονται τώρα, προκειμένου να συμμετάσχουν στην διαδικασία). Στην Κεντρική Επιτροπή το άνοιγμα της πλατφόρμας είχε προσδιοριστεί για μετά τις 25 Ιανουαρίου.



Υπενθυμίζεται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει μιλήσει για προκριματικές εκλογές, με άνοιγμα των ψηφοδελτίων στα απλά μέλη, ήδη από την περίοδο της υποψηφιότητάς του για την αρχηγία, αλλά και στην συνέχεια.

Στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή αποφασίστηκε να προχωρήσει η διαδικασία στα πρότυπα των think tanks, δηλαδή με την υποβολή βιογραφικών από τους ενδιαφερόμενους. Mετά από μια πρώτη διαλογή θα υπάρξει ένας αριθμός υποψηφίων που θα τεθεί σε ηλεκτρονική ψηφοφορία μέσα του i-syriza.


Στελέχη του κόμματος αναμένουν μια εισήγηση καταρχάς από τους Γραμματείς για το τρόπο υλοποίησης της διαδικασίας, ποια θα είναι τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων, αν θα υπάρχει, πέρα από τους δύο νυν ευρωβουλευτές που θα είναι στο ψηφοδέλτιο ex officio, η ευχέρεια ο πρόεδρος να προωθήσει έναν αριθμό υποψηφίων, που δεν θα τεθούν στην προκριματική ψηφοφορία, κ.ο.κ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει διαμηνύσει ότι δεν θα βάλει «σελέμπριτς» ωστόσο μεταξύ των φημολογούμενων υποψηφίων ήδη συγκαταλέγεται ένα όνομα που έχει και τέτοια χαρακτηριστικά – ο μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς. Ορισμένοι επίσης διερωτώνται αν με αυτή την διαδικασία έχει νόημα να συμμετάσχουν προσωπικότητες, οι οποίες όμως μπορεί να μην προκριθούν.

Σε κάθε περίπτωση, η Κεντρική Επιτροπή έχει εξουσιοδοτήσει την Πολιτική Γραμματεία να συζητήσει και να προσδιορίσει την διαδικασία των προκριματικών εκλογών και μένει να φανεί ο χρόνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου