Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ: Ο Χάρης Δούκας ετοιμάζει συνέντευξη "φωτιά" – "Να ολοκληρώσει τη θητεία του", λέει ο Ανδρουλάκης

Συνεχίζεται ο αναβρασμός στο ΠΑΣΟΚ μετά το 12,8% των ευρωεκλογών και την αποτυχία του κόμματος να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να κατακτήσει τη δεύτερη θέση.

Παρά την αύξηση του ποσοστού κατά περίπου 1%, το αποτέλεσμα προκάλεσε αλυσιδωτές εσωκομματικές αντιδράσεις, με κορυφαία στελέχη, όπως ο πρώτος σε ψήφους ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος να θέτουν ανοιχτά θέμα ηγεσίας και να ζητούν επίσπευση των διαδικασιών εκλογής προέδρου εντός του 2024 και όχι στο τέλος του 2025, όπως είναι προγραμματισμένο.


Στο μεταξύ η "δελφινομαχία" καλά κρατεί, καθώς σε περίπτωση που τεθεί θέμα ηγεσίας, οι εν δυνάμει υποψήφιοι είναι ήδη αρκετοί. Π.χ. οι βουλευτές Α' Αθήνας Παύλος Γερουλάνος και Νότιου Τομέα Αθήνας Παύλος Χρηστίδης ήταν υποψήφιοι το 2021 και είναι πολύ πιθανό να το εξετάσουν εκ νέου. Ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής και πρώην γραμματέας του κόμματος, Μανώλης Χριστοδουλάκης δεν κρύβει τις φιλοδοξίες του, ωστόσο κινείται προσεκτικά μετά τη δυσαρέσκεια που είχε προκαλέσει η κοινή του παρουσία σε εκδήλωση με τον Διονύση Τεμπονέρα (ΣΥΡΙΖΑ) και την Έφη Αχτσιόγλου. Άλλες πληροφορίες φέρουν ενδιαφερόμενους τους βουλευτές Νάντια Γιαννακοπούλου και Μιχάλη Κατρίνη αλλά με μικρές πιθανότητες, ενώ μένει να διευκρινιστούν οι προθέσεις του Νίκου Παπανδρέου. Κλειστά κρατά τα χαρτιά της για την ώρα και η βουλευτής Βόρειου Τομέα, Μιλένα Αποστολάκη.


Όπως λένε πάντως οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο, το πιθανότερο είναι να μην φτάσουν πολλοί υποψήφιοι μέχρι την εσωκομματική κάλπη. Και αυτό σε περίπτωση που στηθεί η κάλπη, διότι η πλευρά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν δείχνει διατεθειμένη για "αυτοθυσία" και προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να κυριαρχήσει η εσωστρέφεια.

Ο Δούκας ετοιμάζει "πολιτική" συνέντευξη

Ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα, ο οποίος φέρεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο εμπλοκής του με τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμαρχος αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του το Σαββατοκύριακο, μιλώντας στην "Καθημερινή της Κυριακής", όπου "θα μιλήσει πολιτικά", όπως λένε συνομιλητές του.



Σημειώνεται ότι αρκετά (πρωτοκλασάτα και μη) στελέχη του ΠΑΣΟΚ πιέζουν στο παρασκήνιο τον Χάρη Δούκα να βγει μπροστά ως ο ιδανικός "αντι-Μητσοτάκης", ενώ ακόμη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκουν στην κεντροαριστερά βλέπουν με θετικό μάτι μια τέτοια πρωτοβουλία.
Από την πρόσφατη συνάντηση του πρώην προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη και τον δήμαρχο Αθηναίων. Χάρη Δούκα

Όπως λένε, ο κ. Δούκας διαθέτει τα πλεονεκτήματα του νέου προσώπου που προέρχεται από την κοινωνία και ότι έχει αποδείξει στην πράξη ότι κερδίζει εκπροσώπους της οικογένειας Μητσοτάκη (στον δήμο της Αθήνας), συσπειρώνοντας ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις στην κάλπη. Εχει όμως και τα μειονεκτήματα της εξωκοινοβουλευτικής παρουσίας, της μικρής πολιτικής εμπειρίας και την ηθική διάσταση ότι θα πρέπει να στραφεί ουσιαστικά κατά του συνομηλίκου, συναδέλφου και συντρόφου του, Νίκου Ανδρουλάκη, που τον ώθησε στη δημαρχία της πρωτεύουσας. Χώρια ότι δεν έχει προλάβει ακόμη να ξεδιπλώσει το έργο του στην Αθήνα.

Η προειδοποίηση Ανδρουλάκη σε Δούκα

Μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα Δούκα φαίνεται να προκαλεί δυσαρέσκεια στη Χαριλάου Τρικούπη και ήδη άρχισαν οι δημόσιες προειδοποιητικές βολές.

Ερωτηθείς σχετικά, o εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ Θανάσης Γλαβίνας τάχθηκε υπέρ της ολοκλήρωσης της θητείας του νυν δημάρχου Αθηναίων. "Αν ήμουν πολίτης του Δήμου Αθηναίων θα ήθελα ο δήμαρχός μου να εκπληρώσει τη θητεία του. Εκτιμώ ότι ο κ. Δούκας θα εκπληρώσει τη θητεία του και θα προσπαθήσει να κάνει αυτό που κάνει ήδη με πολύ καλό τρόπο και πολύ επιτυχημένα να είναι ο δήμαρχος Αθηναίων", είπε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1.



Στις συστάσεις περί ολοκλήρωσης της θητείας του δημάρχου, οι πιο σκληροί επικριτές του Ν. Ανδρουλάκη και φερόμενοι ως εν δυνάμει υποστηρικτές του κ. Δούκα αναφέρουν ότι ούτε ο Ν. Ανδρουλάκης ολοκλήρωσε τη δεύτερη θητεία του στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ στο παρασκήνιο προσάπτουν άγχος και ανασφάλεια στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Δεν θέλει εσωστρέφεια ο Ανδρουλάκης

Σημειώνεται ότι για την ώρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απορρίπτει τα αιτήματα για επιτάχυνση των διαδικασιών εκλογής αρχηγού, αλλά με προσεκτικές διατυπώσεις με στόχο να μην πέσει περαιτέρω λάδι στη φωτιά και κυρίως να προστατευτεί το κόμμα, που έχει περάσει έντονες φουρτούνες τα τελευταία χρόνια, από ενδεχόμενους νέους κλυδωνισμούς.

Για την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου για την αποτίμηση του αποτελέσματος, ενώ θα ακολουθήσει συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.



"Το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη από κινήσεις εξωστρέφειας, κάτι που δεν υπηρετούν επισπεύδουσες και συντονισμένες δημόσιες παρεμβάσεις από εκείνους, που δήθεν ομνύουν στις θεσμικές λειτουργίες των οργάνων. Δεν θα επιτρέψουμε να βυθιστεί η παράταξη στην εσωστρέφεια και ό,τι χτίστηκε με κόπους και θυσίες τα τελευταία χρόνια, να χαθεί σε λίγες μέρες. Σε κάθε περίπτωση, ο σεβασμός στις καταστατικές λειτουργίες και πρόνοιες είναι ο εγγυητής της ενότητας. Το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών θα ακολουθηθεί κατά γράμμα σύμφωνα με το καταστατικό. Το ζήτημα τώρα είναι η δίκαιη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος για να βγουν γόνιμα συμπεράσματα και να οικοδομηθεί η στρατηγική του κόμματος και οι κινήσεις για την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης", σχολίαζαν κύκλοι του κόμματος.

Γερουλάνος: Ο Ανδρουλάκης είχε πει ότι αν είμαστε τρίτοι, θα είναι ήττα

"Στόχος μας ήταν να γίνουμε δεύτερο κόμμα. Αυτό το είχε θέσει ο πρόεδρος που είχε πει ότι αν είμαστε τρίτο κόμμα θα είναι πολιτική ήττα", είπε ο Παύλος Γερουλάνος μιλώντας στην εκπομπή "Ώρα Ελλάδος" του OPEN, ενώ τόνισε πως "εκεί που θέλαμε να είμαστε δεν είμαστε".

"Αυτό χαίρει μία διαδικασία αποτύπωσης του αποτελέσματος που πρέπει να γίνει σε κλειστά όργανα και συντεταγμένα", είπε στη συνέχεια ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τα ποσοστά της Αττικής.



Αναφερόμενος στη δική του τοποθέτηση είπε: "Δεν μπορούσα να συνεχίσω να ακούω τρεις μέρες να λένε ότι το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι η Αττική, ανέκαθεν είναι η Αττική και κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με τα ποσοστά". Σε εκείνο το σημείο εξήγησε ότι στην Αττική και την Αθήνα τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ ανέβηκαν συγκριτικά με τις άλλες εκλογικές αναμετρήσεις.

Σε ερώτηση για το αν ο ίδιος επιθυμεί να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εάν τεθεί θέμα ηγεσίας ο κ. Γερουλάνος είπε ότι "δεν είναι ώρα για υποψηφιότητες" και πως είναι το τελευταίο πράγμα που τον απασχολεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου