Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Γιώργος Λακόπουλος : Παύλος Γερουλανος = Ήθος

«Σε ευχαριστούμε Αθηνά…». Ο έπαινος στη βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ -που δάκρυσε στη Βουλή υπερασπιζόμενη τη συνεργάτιδα του υπουργού Υγείας, που δέχθηκε προσωπική επίθεση από τα δικά της έδρανα- δεν ήλθε από το κόμμα της, αλλά από έναν του ΠΑΣΟΚ: τον Παύλο Γερουλάνο.

-«Όταν βλέπουμε γύρω μας ανησυχητικά σημάδια κατάρρευσης της κοινωνικής συνοχής, δική μας ευθύνη και δουλειά, ως βουλευτές, δεν είναι μόνο να νομοθετούμε ενάντια στη βία, αλλά να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι να δώσουμε με την συμπεριφορά μας, κάθε μέρα, ένα παράδειγμα που εμπνέει σεβασμό σε κάθε άνθρωπο».


Δεν περνάει απαρατήρητο. Ειδικά στον βαθμό που στο ΠΑΣΟΚ αυτήν την εποχή αιωρείται το ερώτημα: Μένει ο Ανδρουλάκης στην ηγεσία, έρχεται ο Δούκας, ή μήπως τους περιμένει και τους δύο στη στροφή, ο Γερουλάνος;

Κάπως έτσι συνοψίζεται η κούρσα από την οποία άρχισαν ήδη οι αποχωρήσεις.


Η περίπτωση Γερουλάνου είναι αξιοπρόσεκτη γιατί έχει το πληρέστερο βιογραφικό: κολλέγια στην Αγγλία, με σπουδές Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Ουίλιαμς, μεταπτυχιακό για τη δημόσια Διοίκηση στο Χάρβαρντ και για Διοίκηση επιχειρήσεων στο ΜΙΤ, επιτελικές θέσεις εργασίας σε διεθνείς επιχειρήσεις, μάνατζερ εξαγωγικής εταιρίας στην Ελλάδα, πρώην υπουργός, βουλευτής και «κολλημένος» με την Αυτοδιοίκηση -από τότε που διεκδίκησε τον δήμο Αθηναίων,

Στην πολιτική μπήκε από την πόρτα του… Εργατικού Κόμματος στην Αγγλία, από όπου ο Γ. Παπανδρέου, υπουργός Εξωτερικών τότε, τον κάλεσε στην Ελλάδα ως κεντρικό συνεργάτη του στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ.


Οι οπαδοί του -στο πέτρινο 2015- εκτίμησαν ιδιαίτερα ως στάση συνέπειας, ότι δεν τον ακολούθησε στη διάσπαση που οργάνωσε ο πρώην Πρωθυπουργός.

Έκτοτε ο Γερουλάνος ακολουθεί μοναχικό δρόμο, με εντυπωσιακή οργάνωση της πορείας του - που τον έφερε να χτυπάει την πόρτα της ηγεσίας.

Οι δημοσκοπήσεις -αν είναι δυνατόν να υπάρχουν μετρήσεις σε εκλογικό σώμα που δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη- τον προικίζουν ήδη με τη δυναμική της τρίτης θέσης.


Συμπωματικό ή όχι, στην Α’ Αθήνας που πολιτεύεται, το ΠΑΣΟΚ αύξησε την επιρροή του στις Ευρωεκλογές -κι αυτό τον έκανε να αντιδράσει έντονα όταν ο Ανδρουλάκης υπαινίχθηκε αδράνεια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας- προτού αποφασίσει να πάει σε αρχαιρεσίες.

Λέγεται ότι η υποψηφιότητα Γερουλάνου πάει καλά στο Λεκανοπέδιο, αλλά έχει «τρύπες». στην περιφέρεια. Θα τις καλύψει εφόσον οι Παπανδρέου δραστηριοποιηθούν υπέρ του, όπως δείχνει η υποστήριξη που δήλωσε ο Νίκος.

Αν προστεθεί και ο φημολογούμενος συντονισμός των «Γεννηματικών», η υπόθεση για το ρετιρέ της Χαρ. Τρικούπη, γίνεται ντέρμπι για τρεις.

Προς το παρόν ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει καθαρές σχέσεις με καθαρές θέσεις, στο ανταγωνιστικό εσωκομματικό περιβάλλον της συγκυρίας.


Υπέδειξε στον Ανδρουλάκη την ορθή στάση το θέμα της τραπεζικής συγχώνευσης, περιγράφοντας το είδος του τραπεζίτη που χρειάζεται η χώρα. Συνέστησε στον Δούκα να εστιάσει στον ρόλο που του έδωσαν πρόσφατα οι πολίτες. Γείωσε την υπερφιλόδοξη Διαμαντοπούλου και συμπεριφέρθηκε με αστική ευπρέπεια στην αποχώρηση της Αποστολάκη.

Όταν μίλησε για «τα δάκρυα και τη συγκινητική αντίδραση της Αθηνάς Λινού» στην υπόθεση Πολάκη -χωρίς να παραλείπει την υπόμνηση της υπόθεσης Αυγενάκη- κανείς δεν του απέδωσε εισπήδηση στα εσωτερικά άλλου κόμματος. Γιατί ήταν κίνηση υπεράσπισης του ήθους -που λείπει- στην πολιτική.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου