Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Γαλλία – Επίσημα exit poll: Μεγάλη ανατροπή – Τρίτη η Λεπέν, πρώτο το Νέο Λαϊκό Μέτωπο

Μεγάλη ανατροπή στις εκλογές στην Γαλλία. Οι κάλπες έκλεισαν στις 21:00 και βγήκαν τα πρώτα επίσημα exit polls, σύμφωνα με τα οποία πρώτο έρχεται το Νέο Λαϊκό Μέτωπο του Μελανσόν χωρίς αυτοδυναμία, δεύτερος ο Μακρόν και τρίτη η Λεπέν.

Συγκεκριμένα, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο βρίσκεται στην κορυφή καθώς προβλέπεται να κερδίσει μεταξύ 172 και 192 έδρες στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Δεύτερο κόμμα, έρχεται αυτό του Μακρόν (μεταξύ 150 και 170 έδρες) ενώ η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέ έρχεται τρίτη με 132 έως 152 έδρες.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του IFOP για το TF1, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο εξασφαλίζει 180-215 έδρες στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση, ενώ σύμφωνα με την εκτίμηση του Ipsos για την France TV εξασφαλίζει 172-215 έδρες.

Η Opinionway για το C News TV δίνει στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο 180-210 έδρες, ενώ το Elabe για το BFM TV 175-205. Η κεντρώα παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν Μαζί μάχεται με το κόμμα της Μαρίν Λεπέν για την δεύτερη θέση, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις.


Σύμφωνα με το Reuters, εάν το exit poll επιβεβαιωθεί, το γαλλικό κοινοβούλιο θα είναι διαιρεμένο σε τρεις μεγάλες ομάδες οι οποίες έχουν διαφορετική ατζέντα, ενώ δεν έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει ενδεχομένως σε μια περίοδο αστάθειας τη χώρα.

Την ίδια ώρα, με εκδηλώσεις χαράς και ανακούφισης γιορτάζουν οι ψηφοφόροι του Νέου Λαϊκού Μετώπου τη νίκη του.






Η νίκη της Αριστέρας αιφνιδιάζει τη Γαλλία, καθώς η νίκη της Λεπέν σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θεωρείτο δεδομένη.

Σημειωτέον ότι στον α’ γύρο των βουλευτικών εκλογών την περασμένη Κυριακή, 30 Ιουνίου, η Εθνική Συσπείρωση των Λεπέν και Μπαρντελά είχε λάβει ποσοστό 33,2%.


«Ο λαός μας απέτρεψε την χειρότερη λύση»

Στις πρώτες του δηλώσεις του ο Ζαν Λυκ Μελανσόν τόνισε πως, «ο λαός μας απέτρεψε την χειρότερη λύση».

«Ο λαός μας ψήφισε κατά συνείδηση, χαιρετίζω την κινητοποίηση χιλιάδων ανδρών και γυναικών για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα», εξήγησε.



Πρόσθεσε πως, «έλεγαν ότι είναι ανέφικτο. Όλοι κινητοποιήθηκαν και γνωρίζετε πόσο σημαντικό είναι αυτό γιατί είναι καλοκαίρι και έχουν φύγει κάποιοι διακοπές».

Μάλιστα ανέφερε ότι «ο Μακρόν πρέπει να παραδεχτεί την ήττα του», προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να φύγει. «Ο πρόεδρος έχει καθήκον να καλέσει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να κυβερνήσει» τόνισε και δεσμεύτηκε ότι το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του, μόνο το πρόγραμμά του και ολόκληρο το πρόγραμμά του», τόνισε.



«Το αποτέλεσμα ρίχνει τη Γαλλία στην αγκαλιά της άκρας αριστεράς»


Εμφανώς απογοητευμένος ο Ζορντάν Μπαρντελά

Στις πρώτες του δηλώσεις ο επικεφαλής της Εθνικής Συσπείρωσης Ζορντάν Μπαρντελά δήλωσε πως «η Γαλλία βρίσκεται πλέον στα χέρια της ακροαριστεράς», προσθέτοντας ότι «θα ενισχύσουμε το έργο μας στην αντιπολίτευση».

Κατήγγειλε δε την «ατιμωτική συμμαχία» που στερεί από τους Γάλλους «μία πολιτική ανάκαμψης».

«Η Εθνική Συσπείρωση ενσαρκώνει περισσότερο από ποτέ την μοναδική εναλλακτική λύση», δήλωσε παρά την ανατροπή που έφερε στην τρίτη θέση το ακροδεξιό του κόμμα και δεσμεύθηκε ότι το κόμμα του δεν θα υποπέσει σε κανέναν «πολιτικάντικο συμβιβασμό» δίνοντας την διαβεβαίωση ότι «τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει έναν λαό που άρχισε πάλι να ελπίζει».

Θα σεβαστεί την επιλογή του λαού ο Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συνέστησε «σύνεση» στην ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων, σύμφωνα με πηγές της Γαλλικής Προεδρίας.

Οπως απαιτεί η παράδοση, θα περιμένει να διαμορφωθεί η πλήρης εικόνα της σύνθεσης του κοινοβουλίου για να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις.

Ως εγγυητής των θεσμών, θα σεβασθεί την επιλογή του γαλλικού λαού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Παραιτείται ο Ατάλ

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ έκανε τις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό στη Γαλλία

«Το πολιτικό μου στρατόπεδο δεν έχει πλειοψηφία απόψε» είπε και πρόσθεσε πως «αυριο το πρωί θα υποβάλω την παραίτησή μου».



Εμφανίστηκε η Λεπέν – Η πρώτη αντίδραση

«Η νίκη μας αναβάλλεται μόνο», ανέφερε μεταξύ άλλων στις πρώτες δηλώσεις η Μαρίν Λεπέν.

Η Λεπέν, η οποία έχει θέσει τρεις φορές ανεπιτυχώς υποψηφιότητα για την προεδρία, δήλωσε επίσης ότι «η κατάσταση του προέδρου Μακρόν δεν είναι βιώσιμη».


Πώς κατανέμονται οι έδρες του Λαϊκού Μετώπου

Σύμφωνα με την πρώτη κατανομή ανάμεσα στα κόμματα που συγκροτούν τον αριστερό συνασπισμό Νέο Λαϊκό Μέτωπο, η «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν Λικ Μελανσόν συγκεντρώνει 68 – 74 έδρες, το Σοσιαλιστικό κόμμα 63 – 69 έδρες, οι Οικολόγοι 32-36 έδρες και το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας 10 – 12 έδρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου