Το προεδρείο της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, με ψήφους 12 υπέρ και 10 κατά, έκρινε, την Τρίτη, αποδεκτό το αίτημα που υπέβαλαν βουλευτές της Αριστεράς, κυρίως από το κόμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας του Ζαν-Λικ Μελανσόν, για εκκίνηση της διαδικασίας έκπτωσης του Εμανουέλ Μακρόν από την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Κατόπιν αυτού θα ακολουθήσει συζήτηση στη νομική επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης. O Μελανσόν είχε προειδοποιήσει τον Μακρόν ότι μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και την –έστω οριακή– επικράτηση του Νέου Λαϊκού Μετώπου, μια άρνηση του προέδρου να διορίσει πρωθυπουργό από την Αριστερά θα οδηγούσε σε εκκίνηση των διαδικασιών για πρόταση μομφής. Στις εκλογές του Ιουλίου, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο είχε κερδίσει τις περισσότερες έδρες αλλά λιγότερες από τις 289 που απαιτούνται για αυτοδυναμία.
Μετά την «εκεχειρία» λόγω Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, άρχισε μια δύσκολη και ταραγμένη πολιτική περίοδος, με τον Μακρόν όχι μόνο να αρνείται να επιλέξει έναν αριστερό πρωθυπουργό, αλλά αψηφώντας την προειδοποίηση του Μελανσόν, να ορίζει τον δεξιό Μισέλ Μπαρνιέ.
Ετσι, ήρθε η πρόταση μομφής.
Ωστόσο οι περισσότεροι Γάλλοι πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν στην εκτίμηση ότι είναι σχεδόν αδύνατον η διαδικασία αυτή να οδηγήσει στην έκπτωση του νυν προέδρου, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που υπερψηφιστεί από τα δύο τρίτα των μελών της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας.
Σε μια πρώτη αντίδραση, ο τελών χρέη πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε πως πρόκειται για κήρυξη πολέμου κατά των θεσμών της Γαλλικής Δημοκρατίας, ενώ από το χώρο της Ακροδεξιάς η Μαρίν Λεπέν δήλωσε πως η διαδικασία έκπτωσης του γάλλου προέδρου είναι καταδικασμένη σε αποτυχία λόγω της πολυδιάσπασης των κομμάτων της Αριστεράς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου